13. Rogoznički kup je još jednom pokazao da spada u kategoriju najboljih IOM regata u Europi, pogotovo kad se uzme doba godine kad se jedri i koliko različitih nacija na regati ima svoje predstavnike!

Ove godine u konkurenciji je bio 30 modelara i jedna modelarka iz Hrvatske, Turske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Italije i Slovačke.  U inicijalnim prijavama bilo je još i čeških jedriličara, ali u posljednjih tjedan dana zbog vrlo lošeg vremena u središnjoj Europi i straha zbog elementarnih nepogoda po cestovnim putevima, otkazalo je svoj nastup desetak jedriličara.

Program regate je nepromijenjen od početka održavanja. Inicijativa za održavanja regate u rogozničkom zaljevu je zbog izvrsnog ambijenta za jedrenje navigacijske regate, a kad su se jedriličari već okupili na toj lokaciji onda odjedre i regatu koja se boduje za kriterijsku ljestvicu.

Jedina razlika u odnosu na nekoliko prvih izdanja je u tome što su se tada oba dijela ovog jedriličarskog događaja dešavala u dva dana, a posljednjih 8 godina zbog iznimno povećanog interesa inozemnih natjecatelja, regata se jedri tri dana.

Ove godine u petak, 18. siječnja prvog dana regate, vrijeme je išlo na ruku natjecateljima i navigacijska regata se mogla održati na kompletnoj ruti. Nekoliko puta se zbog preslabog vjetra nije odjedrila kompletna navigacija, već samo po prva i treća etapa. Naime, kompletna ruta koja je duljine od oko 3 NM je podijeljena na tri etape, a prva i treća se jedre na istoj ruti, ali u suprotnim smjerovima. Druga etapa je na predjelu koji je dosta izložen vjetrovima iz 2. i 3. kvadranta, ali nikad nije puhalo toliko da je zbog vjetra nije bilo preporučljivo jedriti.

Navigacijska regata inače nije obavezna da bi se pristupilo jedrenju kriterijske regate oko oznaka pa dio jedriličara preskoči sudjelovanje. Tako je bilo i ove godine. Na start navigacije je pristupilo 19 jedriličara. Prva etapa je krenula u lašku orcu i flota je bila prilično izjednačena do okreta prve oznake. Lagano se raširila prilikom prelaska zone rogozničkog mosta i prolaska prvog pomoćnog cilja. S obzirom da je konfiguracija terena takva da rogoznički otok radi "sjenu" za vjetrove iz 2. i 3. kvadrata, flota se raširila kako po kursu, tako i po njegovoj širini.

Na kraju su profitirali oni koji su se udaljili u sredinu uvale i na taj način u pravom navigacijskom stilu prvi stigli do cilja ove etape.

Iduća etapa je startala po laganijim uvjetima nego prva. Ponovno je povukla vanjska strana i svi koji su jedrili bliže obali su bili nešto sporiji tako da je ključ održavanja priključka s vodećima bio da se što prije pokuša izvući na bar dvadesetak metara od poluotoka. 

Foto: Franjo Jurić

Na čelu flote su se do polovice druge etape stalno izmjenjivali Ante Kovačević iz JK Zenta i Hrvoje Duvančić iz JK Val, idejni začetnik i organizator regate. Čišća i laganija situacija za Antu nastupa nakon prolaska kroz prvi kontrolni prolaz kad domaćin upada u jaki kontrakurenat i upada u probleme zbog kojih pada u donji dio flote. Tada njegovu ulogu preuzima turski jedriličar Mehmet Yasar Yucel, ali Ante je ostvario popriličnu razliku koji je rutinski održavao do kraja etape.

Tijekom drugog dijela ove etape vjetar je pomalo slabio i za razliku od lanjske navigacije flota je s dosta manjim brzinama dojedrila do cilja.

Treća etapa je imala start u krmu. S obzirom na spomenuti zaklon koji otok radi po ovom vjetru start je bio vrlo spor i kritično je bilo ne prestupiti. Svi su se držali na okupu i tako otežali posao sucima koji su bilježili prolazak na kontrolnom prolazu.

Foto: Franjo Jurić

U prvom dijelu ove etape najbolji je bio povratnik u klasu, naš jedriličarski sudac Zlatko Jakelić. On je prvi presjekao kontrolnu liniju, ali do cilja gubi dva mjesta i etapu završava kao 3. Pobjeda u etapi odlazi u ruke mađarskom jedriličaru Krisztijanu Forri, dok je Ante Kovačević stalno bio negdje u blizini, ali nedovoljno brz da pobijedi i ovu etapu. Ali ukupna pobjeda ipak odlazi u njegove ruke s nedostižnom razlikom u odnosu na drugog, dok je od 2. do 9. mjesta bila izrazita bodovna gužva!


Kriterijski dio eventa krenuo je nakon pauze i kraćem odmora od navigacijskog plova. S obzirom na uvjete na regatnom polju nije bilo potrebe za promjenom područja jedrenja, a plovovi su se nizali jedan za drugim. Koristio se sustav koji naši modelari nastoje progurati na globalnoj razini, a u suštini je jednak onome koji koriste skoro sve klase kad se jedri u velikim flotama.

Na početku se jedre kvalifikacije u grupama koje u su različite u svakom plovu, a formiraju se na osnovu rezultata iz prethodnog jedrenja. Za Rogoznicu je dogovoreno da se jedri 6 kvalifikacijskih plovova prije formiranja zlatne i srebrene skupine.

Čak pet kompletnih krugova je odjedreno u petak, a s obzirom na vremensku prognozu očekivalo se da će se jednako ambiciozan program odjedriti i u subotu. Međutim, vjetar nije baš bio naklonjen. Vjetar je bio promjenljiv i po smjeru i po snazi. Na istoj lokaciji kao dan ranije uspješno je završen samo jedan plov, posljednji kvalifikacijski.

U dvjema finalnim skupinama naši jedriličari su se skoro ravnomjerno podijelili. U zlatnu skupinu, među 16 najboljih kvalificiralo se sedam hrvatskih jedriličara, dok je u srebrenoj skupini ostalo njih petero. Ali na moru se nisu uspjeli formirati uvjeti dovoljni za nastavak regate.

Tek sat-dva prije sumraka zapuhao je levanat kojeg je najviše bilo s "druge strane mosta", u dijelu Rogozničkog zaljeva gdje su trenutno vezane koče na rivi koja je uređena isključivo za njihov prihvat. Vrlo brzo se cijela regata prebacila u ovu zonu i uspijeva se odjedriti samo prvi finalni plov, a srebrena flota pokušava ali vjetar ubrzo nakon početka predstartne procedure prestaje puhati.

Osim ambijenta u kojem se u povijesti regate do sada jedrilo samo u dva navrata, jedriličari su se susreli s uvjetima koji nisu baš uobičajeni za akvatorij s kojeg su otišli. S totalno ravne morske površine, blago namreškane sitnim valovima, stigli su u zonu kratkog oštrog vala koji zahtijeva i nešto drugačiju tehniku jedrenja.

Dok se ekipa s IOM-ima mučila po spomenutim uvjetima, na svom dijelu rive instruktori klase RG65 su uspješno održavali svoju radionicu. Klinci iz Osnovne škole Rogoznica i iz JK Primošten su učili od čega se malene jedrilice izrađuju, kako se sastavljaju, pripremaju za jedrenje, kako se upravlja s njima... a kad su savladali sve teoretske osnove uhvatili su se najzanimljivijeg dijela, naravno, jedrenja.

Iako je subota bila predviđena za trening, a u nedjelju se planirala organizirati regata za polaznike škole, već u subotu je bilo napeto na moru. Sasvim logičan razvoj situacije kad se nađu bar dvije jedrilice jedna pored druge.

Nedjelja je već od početka prijetila da će jedriličarima stvarati jednake probleme kao što su ih imali dan ranije. Bezvjetrica, naoblaka... ali srećom bez kiše.

Nakon par sati čekanja i odjedrenog samo prvog finalnog plova srebrene skupine uočen je vjetar u blizini subotnje zone jedrenja. Ponovno se cijela regata prebacuje u taj dio zaljeva, a regatni odbor postavlja polje na mjestu na kojem se nikad do tada nije jedrilo. Osnovni razlog za to je što je tu plaža bez mogućnosti da se priđe moru tako da se jedrilice mogu porinuti bez zapinjanja o dno. S obzirom na lagani vjetar taj problem je riješen nasukavanjem jednog od gumenjaka regatnog odbora i preko njega se to obavljalo.

Ako bi se ovaj problem uspio riješiti i za ubuduće ova mikrolokacija bi mogla čak postati jedna od najpoželjnijih modelarskih lokacija na Jadranu jer kormilari mogu upravljati svojim jedrilicama s nogostupa koji je na oko dva metra iznad mora, te na taj način pruža mnogo bolju preglednost regatnog polja. Još jedan detalj ide u prilog modelarima, a to je što je ovdje sunce cijelo vrijeme iza leđa, a to je vrlo važno zbog refleksije sunčevih zraka od mora, pogotovo u ovo zimsko vrijeme kad je sunce dosta nisko iznad obzora.

Do ograničenog vremena jedrenja zlatna skupina je odjedrila 6 plovova, dok su se srebreni morali zadovoljiti s 5 jedrenja.

Rasplet na bodovnoj tablici je bio zanimljiv jer se nekoliko kormilara stalno izmjenjivalo na vrhu, ali velika bodovna prednost iz kvalifikacija omogućila je Zvonku Jelačiću da se previše ne opterećuje povremenim bljeskovima njegovih kolega. Uglavnom, stigao je do pobjede sa sedam bodova prednosti ispred klupskog kolege Ante Kovačevića koji je svoju medalju osigurao s četiri boda prednosti, upravo s razlikom za koliko je bio bolji u posljednjem plovu od još jednog Zentaša, Borisa Bakotića koji je na kraju osvojio treće mjesto.

U srebrenoj skupini najbolji je bio mađarski jedriličar Zoltan Illes, dok je najbolji hrvatski predstavnik u donjem domu bio Zlatko Jakelić na drugom mjestu s 9 bodova više od HUN 77.

Kompletne rezultate 13. Rogozničkog kupa možete pronaći na ovom linku.

Za to vrijeme kadeti s RG65 vozili su svoju regatu u drugom dijelu Rogoznice. Na svom regatnom polju su odjedrili hrpu plovova i u vrlo napetoj završnici dobili svoje slabodobitnike.

Najniže mjesto na postolju osvojio je Zentaš Frane Mihanović, ujedno sa svojih 8 godina bio je najmlađi na regati! A za drugo i prvo mjesto bitku su vodili članovi JK Primošten. Pobjedu odnosi Bartol Perković, dok se drugim mjestom morao zadovoljiti Vito Juras.

Nadamo se da će ovi rezultati dodatno potaknuti aktivnije bavljenje s RU jedrenjem u Primoštenu, jer je ovaj klub jedan od prvih koji se uključio u program Klase RU jedrilica pri HJS koja u suradnji s HZTK poklanja po nekoliko jedrilica klase RG65 jedriličarskim klubovima koji pokažu želju i interes za ovu disciplinu, a za ovu školsku godinu najavljene su i nove radionice koje će se organizirati u suradnji s Osnovnom školom u Primoštenu.

 

Unatoč izostanku nekolicine hrvatskih jedriličara na regati u Rogoznici, veseli podatak da su na regati po prvi put zajedrila tri nova domaća modelara! Najveći iskorak u popularizaciji klase IOM ovaj put je napravio JK Mornar koji je dobio dva nova imena na hrvatskoj rang ljestvici. Uz povratnika u ovu klasu, Zlatka Jakelića, svoj premijerni nastup je imao i Lovre Konda. Tako da nakon dugo vremena ovaj klub nastupa s čak četiri modelara na IOM regatama. A treći "rookie" je član JK Labud, koji je na regati nastupio zahvaljujući kolegama iz JK Zenta, a riječ je o prvom hrvatskom junioru u klasi IOM nakon dugo godina, Brunu Mareviću. Bruno se modelima počeo baviti preko klase RG65, a na ovom premijernom nastupu nažalost nije odjedrio kvalifikacije, jer je u petak propustio jedrenje zbog školskih obaveza. Nadamo se da ćemo ovaj trojac viđati i dalje na IOM regatama, a da će njihovim stopama krenuti i drugi.

 

 

 

Naslovna foto: Franjo Jurić

 

 

Back To Top