Danas su u Brazilu krenula prva jedrenja na Svjetskom prvenstvu za klasu IOM, na kojem naš jedriličar Zvonko Jelačić brani titulu osvojenu prije dvije godine u Francuskoj na jezeru u gradiću Pierrelatte.

Inače je to bila Zvonkova druga titula, a prvu titulu je osvojio 2009. u Bridgetownu na Barbadosu.

Osim njega na put na južnu hemisferu u grad Porto Alegre i na Rio de Gualba otišlo je još četvero naših reprezentativaca. Ovo je još jedna regata koja nije mogla proći bez sudjelovanja jednog od naših najiskusnijih veterana, Ante Kovačevića. Siguran sam da će on, s obzirom na svoje iskustvo, uz Zvonka biti jedan od pretedenata na postolje, pogotovo kad se uzme u obzir da su njih dvojica ovjenčani zlatom i srebrom na posljednjem Europskom prvenstvu koje se jedrilo u Rogoznici.

Još jedan jedriličar koji je otišao u Južnu Ameriku, a čije kvalitete su za top 10 je Mirko Ukas. Sva trojica su članovi splitskog JK Zenta.

S njima je i jedan član JK Trogir, a to je Vedran Vesanović. Inače je Vedran također stalan član naše reprezentacije s rezultatima na svjetskim i europskim smotrama redovito u gornjoj polovici ljestvice.

I nakon duže vremena s njima na put je otišao i jedan junior. Riječ je o Brunu Mareviću iz JK Labud. Osim što je naš prvi junior na svjetskom prvenstvu nakon Mate Arapova i Joze Jakelića sad već dalekih devedesetih godina prošlog stoljeća (kako to daleko zvuči :) ), Bruno je i prvi junior koji je dobio šansu nastupa na ovako velikoj regati kao rezultat programa koji klasa Radio upravljanih jedrilica provodi u suradnji s Hrvatskim jedriličarskim savezom i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Vjerujem da su čitatelji upoznati s programom promocije RU jedrenja u jedriličarskim klubovima i zainteresiranim školama, pomoću jedrilica klase RG65. Iz tih aktivnosti Bruno je prepoznat kao vrlo dobar i kvalitetan jedriličar i HZTK mu je platila putovanje u Brazil! Pa eto, ako imate kakvih skrivenih želja o dalekim putovanjima i velikim natjecanjima... želje se mogu i ostvariti!

Što se tiče mjesta događanja, jedriličari su okupljeni na jednom otočiću koji je neka vrsta izletišta u Porto Alegreu. Vrlo lijep okoliš, launge zona, buffeti i luksuz u okruženju sa smeđom rijekom u kojoj će biti smještena regatna polja.

Foto: Mirela Martinelli

Mjesto događanja i akvatorij su Jelačiću poznati, jer se tu ovjenčao titulom prvaka Južne Amerike 2016. godine. Najveća konkurencija, uz Kovačevića, sigurno će mu biti Britanac Peter Stollery, Novozelanđanin Ian Vickers i Francuz Olivier Cohen.

Pregledom startne liste može se očekivati da bi naša reprezentacija i grupno mogla ostvariti dosta dobar rezultat, a to je vrlo važno, jer se na osnovu rezultata prethodnih prvenstva po posebnom ključu osigurava broj rezerviranih mjesta na idućim prvenstvima.

Naši momci nastupaju s jednim od trenutno najboljih modela na svjetskoj sceni, a to K2, proizvod splitske tvrtke Sailboat RC, naravno u kombinaciji s 3D monofilm jedrima. Jedrima koja su bila revolucionarna u RU svijetu prije 9 godina, a i od onda je Sailboat RC još uvijek jedini proizvođač koji koristi ovu naprednu tehnologiju! Jedino Ukas jedri s prethodnom verzijom trupa, Kantun S, koji je nedostižan u laganim uvjetima jedrenja.

Prvi set jedrenja je od danas (nedjelje), pa do utorka, a nastavlja se od četvrtka i završava u subotu 23. studenog. 

Rezultate možete pratiti na web stranici prvenstva na www.2019iomworlds.com.

 

Naslovna foto: Facebook Svjetskog prvenstva

 

Back To Top