Jedriličarski klub Zenta organizirao je 22. Trofej Zente za klasu IOM za vikend 11 - 12. veljače i okupio je 13 jedriličara.

Regatno polje postavljeno je na Trsteniku, a vremenski uvjeti koji su vladali u tom akvatoriju bili su izrazito teški. Subotu je obilježio nedostatak vjetra, dok je u nedjelju hirovita bura tražila i kraćenje jedara.

U subotu se jedrilo u intervalu od 1 do 3 čvora. Uspjelo se organizirati samo pet od maksimalnih 10 jedrenja, a osim vrlo slabog vjetra na regatnom polju iznimno važnu ulogu igralo je respektiranje prisutnosti značajnog južnog kurenta. Po ovakvim uvjetima najveću ulogu je igrala kombinacija strpljenja i sportske sreće, jer hvatanje rijetkih driceva tražilo je popriličnu dozu sreću u smislu nalaženje na pravom mjestu regatnog polja u pravom trenutku. Najekstremniji primjer jedne od takvih situacija bio je posljednji plov koji je uz sve otežavajuće okolnosti trajao više od pola sata i više od pola flote nije uspjelo dojedriti u cilj prije isteka ograničenog vremena jedrenja koje je 5 minuta nakon prvoplasiranog.

Po pitanju rezultata odmah se moglo vidjeti da je Marko Matić u regatu ušao izrazito motiviran jer je u odjedrenih pet plovova pobijedio 2 puta, dva puta je bio drugi, dok je u četvrtom plovu dobio DSQ zbog incidenta na posljednjem gateu. S tri boda razlika u nedjelju ulazi Zvonko Jelačić, dok jednak broj bodova (15) imaju Mirko Ukas, Robert Grubiša i Boris Bakotić.

Inače, na regati je nakon 12 godina pauze nastupio Fabianko Biočić, a dugogodišnju pauzu prekinuo je i Zlatko Jakelić, dok su premijerni nastupu u klasi IOM imali Siniša Bizjak i jedriličar iz Crne Gore, Maksim Nemčenko. A što se tiče izostanaka, na regati nije jedrio Ante Kovačević koji se ovog puta odlučio angažirati u ulozi race officera.

Nedjelja je već od samog početka jedriličare stavila u dilemu da li će se jedriti s A ili "prvim kratom" - B jedrima.

Izbor je pao na manji komplet jedrilja i čisti B uvjeti trajali su 2-3 plova, a potom slijedi povratak na A komplete i jedrenje pod maksimalnim pritiskom.

Bura i njena hirovitost jedrenje su činili izrazito teškim, a jednako tako i posao RO-a bio je da pravovremeno reagira na njene značajnije promjene. Za razliku od subote, kurenat više nije predstavljao problem, ali pred kraj jedrenja dešavalo se da bi tijekom predstartne procedure vjetar promijenio smjer za oko 180° pa su se procedure morale prekidati. Inače, cijeli dan je obilježio jaki dric s lijeva (kopna), pa je jedrenje krmenih dionica znalo dobrim dijelom biti u mezzonavi.

Po pitanju rezultata, više nije toliko do izražaja dolazio Marko Matić iako se stalno držao u samom vrhu. U nedjelju su do pobjeda dolazili i ostali jedriličari, tako da se ne može nekog posebno isticati, a svakako treba napomenuti da su teški uvjeti jedrenja znatno zgusnuli bodovni raspored u svim dijelovima ljestvice.

Na kraju je Marko uspio zadržati vodstvo, ali Zvonko mu je stigao samo na jedan bod razlike. Dosta blizu im se približio i Mirko Ukas, koji je za Zvonkom zaostao šest bodova.

 

Nedjelja je iskorištena za testiranje dva različita načina obilaska oznaka na orci. isprobane su mogućnosti da su bove orce i offseta u statusu vrata (gatea) i isprobane su mogućnosti da se u gate ulazi s vanjskih strana, odnosno da se izlazi s vanjskih strana. Trenutno se boljom opcijom pokazao obilazak s vanjske strane i početak jedrenja dionice niz vjetar iz gatea jer se smanjuju mogućnosti susreta jedrilica koje dolaze u orcu i onih koje počinju s krmom. Ono što je najvažnije je to da se u nestabilnim uvjetima bure značajno smanjio broj incidenata na oznakama orce, tako da je vrlo vjerojatno da će se ovaj sistem viđati i na regatama ubuduće.

Kompletne rezultate 22. Trofeja Zente možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top