Špekuliranje sa skorim ukidanjem epidemiološkim mjera u smislu dozvoljavanja održavanja službenih jedriličarskih regata i dodjele domaćinstva organiziranju Svjetskog prvenstva klase IOM 2022. godine jedriličarskom klubu Val iz Šibenika, natjerao je najaktivniji dio hrvatskih RU jedriličara da dogovore jedan zajednički trening prije nego što krene skupljanje bodova za formiranje reprezentativnog sastava.

U splitskoj Zenti okupilo ih se jedanaest, iz Opatije, Rijeka, Šibenika, Trogira i Splita.

Ovo je bilo prvo međusobno jedrenje nakon održavanja regate u Opatiji i Master Classa u Zadru tri mjeseca ranije. Nažalost osnovnog pokretačkog elementa, vjetra, nije bilo u dovoljnim količinama, pa se jedrilo po vrlo laganom, a na momente i nedovoljnom povjetarcu.

U svakom slučaju riječ je o uvjetima koji su dozvolili prelazak cijelog zadanog kursa u razumnom vremenu, a što je najvažnije, nije bilo pretjeranog odvajanja vrha u odnosu na ostatak flote. Dapače, jedrenja su bila vrlo ujednačena u smislu osvojenih pozicija s obzirom da su se skoro svi izmjenjivali na svim pozicijama. Naravno, vodila se i statistika ulazaka u cilj zbog kasnije analize, a koji brojevi su konkretno u pitanju možete vidjeti ovdje.

S obzirom da se ovaj tjedan najavljuje daljnje slabljenje epidemioloških mjera u smislu dopuštanja sportskih aktivnosti na otvorenom prva regata čije održavanje bi trebao dozvoliti HJS je regata u Opatiji 20. i 21. ožujka. Potom slijedi regata u Rijeci, a u svibnju bi se trebala jedriti "pre worlds" regata u Rogoznici.

Možda bi trebalo spomenuti jedan zanimljiv detalj s treninga u Zenti, a to je da se trening obavio unutar dijela lučice koji je zbog skore rekonstrukcije bio ispražnjen od plovila, pa se jedrilo praktički u bazenu. Posebnost ovako ograničenog regatnog polja je asociralo na granice (istina virtualne) s kojima se susreću sudionici America's Capa koji se ovih dana jedri na Novom Zelandu. U ovim uvjetima nije više bilo moguće loviti ekstreme, ali svejedno je bila naglašena borba za lijevu stranu regatnog polja gdje je pritisak bio nešto jači, a definitivnu premoć u krmi donosila je vještina otvaranja leptira po minimalnim dašcima vjetra.

Malena fotogalerija ove subote u Splitu može se pronaći na ovom linku.

 

 

Back To Top