106 jedrilica je bilo na startoj listi jubilarne Jabuke!

Regata

U usporedbi s Jabukom održanom gudinu dana ranije, ova je bila sušta suprotnost. Lagani vjetar u prognozi nekoliko dana ranije je obećavao mirnu i ne pretjerano brzu regatu. To je definitivno bio mamac za možda još neku posadu više koja se dvoumila s prijavom, a organizaorima iz vodičkog JK Tijat garant da će se sve planirano održati po rasporedu.

U Oglasu regate vrijeme starta je bilo kao i godinama ranije, između 20:00 i ponoći. RO je izabrao da će ove godine signal biti dan u 21:00.

Već oko 20 sati jedrilice su počele isplovljavati u zonu starta. Mnoge su stigle i iz Tribunja, jer su već neko vrijeme vodički porat i marina maleni za toliko jedrilica.

Da bi start bio olakšan jedriličarima, RO već godinama pribjegava određenim svjetlosnim efektima. Na brodovima regatnog odbora koji se nalaze na krajevima startne linije postavljaju se svjetlosni štapovi visine oko tri metra, a samu liniju "čiste" gumenjaci. Sam start se uz uobičajene radio stanice i zvučne signale dodatno ističe svijetlećom raketom i gumenjakom koji prođe po startnoj liniji s upaljenom bakljom.

Na startu je ove godine puhao lagani levant po kojem se startalo u krmu, a nakon prolaska sjeverozapadne punte Prvića krenuo je polu spust s drifterima prema otočiću Komorica. Do nje je prva stigla najveća jedrilica na regati, VOR 60 imena Clean Sport One. Nakon VOR-a stigao je nešto manji Molo Longo JK Tijat, a za njim Fly 4, Ola i Dubrovnik. Ostali su poprilično kasnili za njima jer je vjetar bio različitih jačina u različitim zonama. Ta različitost je najviše došla do izražaja nakon što je cijela flota okrenula Komoricu i krenula prema Jabuci. Doslvno na udaljenostima od nekoliko desetaka metara jedne jedrilice su satima mirovale, dok su ostale jedrile prema jugu.

Prve jedrilice su okrenule Jabuku tek u subotu ujutro. Clean Sport One je i ovu "oznaku" prvi okrenuo. Molo Longo je bio vrlo blizu cijelo vrijeme i uspio ga je proći tek na pola udaljenosti između Jabuke i Blitvenice. Nakon toga Molo Longo polako prelazi u vodstvo koje drži do cilja.

U jednom trenutku na oko milju od Logorunskih vrata Clean Sport One dolazi na stotinjak metara po krmi od Molo Longa, ali Molo Longo kao jedrilicama s boljim performansama po laganim uvjetima koji su tu vladali ponovno odlazi daleko ispred.

Ove dvije jedrilice ulaze u cilj u razmaku od desetak minuta, dok je Ola, treća u ukupnom poretku stigla do Vodica 5 sati nakon njih.

Ostatak flote je nastavio ulaziti u cilj tijekom cijele noći, a posljednji su stigli ujutro oko 9 sati. Jedan dio jedrilica je i odustao, tako da kad se sve okolnosti uzmu u obzir ovo izdanje Jabuke se može svrstati u red jedne od napornijih do sada!

 

Rezultati

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top