Nakon Komiške regate prošlog vikenda službena jedriličarska sezona se uspješno nastavlja drugom vrlo popularnom regatom u Splitskom akvatoriju. Ovog puta je riječ o regati Sušac 100x2, a koju organiziraju članovi JK Mornar.

O Sušcu kao regati koja bi se mogla organizirati kalkuliralo se još u vrijeme Covid 19 represivnih mjera, ali na kraju ju je "prestigla" Komiška, međutim, nebitno svima, bitno je samo da se jedri!

Uspjelo se u tome da je termin praktički isti kao što je bilo i najavljeno prilikom objavljivanja službenog kalendara HJS-a, jedina razlika je što start ipak neće biti u petak, već u subotu 6. lipnja. Naime, već nekoliko dana je u najavi jako i vrlo jako jugo za cijeli petak, a kako je riječ o posadama dvojaca koji moraju pola rute odjedriti u oštroj orci organizatori su se odlučili na jednodnevni pomak.

Točno vrijeme starta bit će odlučeno u petak navečer i objavljeno na sastanku kormilara, a za sada se kalkulira s 08:00, 09:00 ili 10:00. 

Po trenutnoj prognozi neće biti lako jedriti ni nakon odgode, a razlog je suprotan, odnosno vrlo teški uvjeti laganog vjetra nestabilnog po smjeru. Ako se ostvari prognoza kiše ne bi trebalo biti, a najteži dijelovi jedrenja bi trebali biti, kao i uvijek, u Splitskim vratima i u jednom i u drugom smjeru. Najvjetrovitije je u najavi za nedjelju ujutro i to na otvorenom dijelu između Sušca i Visa, srećom najavljeno je ponovno jugo u tom dijelu, pa bi to trebao biti ugodan i brz povratak do glavnog Splitskog filtera.

Što se tiče privremene startne liste može se reći da je 41 jedrilica na njoj iznenađenje za mnoge i sigurno će to biti vrlo lijepi prizor na startnoj liniji! Koliko ima smisla isticati teoretske favorite... nezahvalan posao s obzirom na nestabilnu prognozu, ali svakako bi u realnom vremenu glavnu ulogu trebali voditi dva Swana 36, X-41, Akilaria 40, Enavigo 38... blizu bi mogli biti i Justin tenovi... a što se službenog Sušac premjera tiče analizu ćemo ostaviti za kraj i službene rezultate.

Inače, organizatori su se ove godine potrudili i po pitanju vječne liste sudionika i napravili su popis s 445 imena koja su službeno sudjelovala na ovoj regati u posljednje 24 godine!

 A kad se već spominje povijest evo i jedne male fotogalerije od prije sedam godina.

 

UPDATE: na novom startnom popisu nalaze se 54 jedrilice!

 

Back To Top