U Zadru, na drugoj regati CRO Melges 24 Cupa za 2024. godinu, jedriličare nisu dočekali izdašno vjetroviti uvjeti. U subotu se isplovilo i na moru provelo sat-dva, ali nije došlo ni do pokušaja jedrenja. Nedjelja je zato morala nadoknaditi propušteno, pa kad je zapuhalo sve je bilo spremno za četiri predviđen plova.

Flota koja se okupila na ovoj regati bila je identična onoj iz Biograda s tim da je posada jedrilice She sanirala problem zbog kojeg su morali odustati skoro pa pred sam početak jedrenja. Uglavnom flota je brojala broj impresivan mnogim organizatorima kako u Europi tako i na ostalim kontinentima gdje se jedre regate klase Melges 24, sudjelovala je 21 jedrilica samo iz Hrvatske!

Lagani do umjereni uvjeti koji su vladali u nedjelju stvorili su mnogo više izazova nego se očekivalo. Osim laganog vjetra koji je u prvom plovu otišao u lijevo, a u idućima pomalo u desno, na regatnom polju ponovno je značajan utjecaj imao i kurenat. Uz ovakav koloplet uvjeta dodatni pritisak na jedriličare radio je i psihički moment. Konačan rezultat regate ovisio je samo o rezultatima koje su trebali ostvariti u tom danu, nisu mogli računati da će "sutradan biti bolji". Taj pritisak je bio najjači tijekom prve predstartne procedure. Dobar dio flote je prestupio na startu i RO je već za idući pokušaj podigao crnu zastavu.

Emocije se malo stišavaju, većina starta malo konzervativnije, ali iskusni rutiner Darko Hajdinjak iskorištava situaciju i ekipu Cro-a-Saila dovodi do prve pobjede dana.

U ovom plovu se vrlo dobro vidjelo značenje dobrog starta i koliko to osim jedrenja u čistom vjetru znači i za moral posade, odnosno donošenje dobrih odluka. Ovo se prvenstveno odnosi na jedrenje koje je pokazala posada Blue Labela.

Ova ekipa je i na prethodnoj regati koja se jedrila u Biogradu bila vrlo dobra i osvojila prvom mjesto u corinthian kategoriji, a u ovom plovu u cilj ulaze kao treći!

Ne treba niti spominjati djelovanje ovog rezultata na ukupni moral tijekom cijelog dana, tako da su jedriličari iz Ičića i u preostalim jedrenjima imali ulaske u top ten skupini od čega i jedno šesto mjesto, te na kraju cijelu regatu i završavaju na šestom mjestu.

U drugom plovu RO nastavlja s oštrim pristupom i odmah u prvom pokušaju starta podiže crnu zastavu. 

Kako vjetar nije bio pretjerano jak nitko nije htio biti heroj na startu i sebi dozvoliti rizik procjene da li su prestupili sa zvukom sirene ili ne, jer ako vjetar oslabi nema četvrtog plova i nema odbacivanja...

Startalo se iz prvog puta, vjetar je nešto pojačao pa se i polje produljilo a što se tiče ulazaka u cilj oni su bili manje više uobičajenog redoslijeda.

U trećem plovu padaju i jedine žrtve crne zastave. Preuranjeno su startali Matarani i Cezibordo, tako da su se četiri posade koje su se profilirale kao pretedenti na vrh mogle su se koncentrirati na međusobno odmjeravanje snaga i nadmetanje za najbrže. Uu spomenuti Cro-a-Sail to su još bili Universitas Nova i Razjaren koji je se probudio iz zimskog sna u kojem je još bio na regati u Biogradu, te posada Panjića.

U posljednjem plovu vjetar slabi, odmah se kreće s crnom zastavom, a kako je u tom i ostalim plovovima konkretno izgledalo jedrenje, taktike i strategije, možete pronaći u playback animacijama u nastavku, odnosno u statističkim podacima pronaći egzaktne brojeve o učinkovitosti pojedinih posada.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Statistika 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top