Uspješno je odjedrena prva službena match race regata koja je organizirana na jezeru Jarun.

Organizatori iz JK Sv.Nikola su se potrudili da kompletiraju četiri jedrilice klase 470, a na startu se pojavilo čak deset posada. S obzirom na uvjete kategorizacije koji su propisani na razini World Sailinga Zagreb Open je dobio Grade 5. 

Kad se u obzir uzme iskustvo svih uključenih u ovu regatu može se zaključiti da je dio s armavanjem ovih jedrilica bio najzahtjevniji dio organizacije jer je riječ o jedrilicama koje se nisu dugo koristile, a i poprilično je prošlo od kad su izašle iz proizvodnih kalupa. U klubu se za njih u šali kaže da su dvije stare, a dvije još starije. Stari par je iz vremena početaka samostalne Hrvatske, dok je još stariji par iz posljednje Jugoslavije.

Kako god, članovi JK Sv.Nikola su napravili odličan posao i adekvatno pripremili jedrilice za regatne napore koji su bili pred njima.

Vremenska prognoza za vikend u kojem se trebala održati regata ja predviđala dosta hladno vrijeme što je za posljedicu trebalo imati zaleđeno Jarunsko jezero. To je bio razlog zbog kojeg je jedan dio posada čekao do samog kraja s prijavama jer nisu očekivali da će se regata uopće moći održati.

Foto: Miroslav Bjelajac

Ali jugo koje je vladalo na cijelom Jadranu uspjelo je zapuhati i u Zagrebu, pa se ledeni pokrov otopio i Slovenski sudački dvojac Gale-Koželj su po planu mogli krenuti sa startnim procedurama.

Deset prijavljenih posada je podjeljeno u dvije skupine u kojima se jedrilo po pet flighteva, odnosno svaka posada je skupljala bodove u po četiri matcha.

U grupi A najbolji omjer pobjeda i poraza je imao dvojac Petrović-Jušić. Oni su imali 100 postotni učinak, odnosno pobjede u sva četiri matcha. Iza njih su su bile čak tri posade s polovičnim uspjehom, pa su odlučivali njihovi međusobni omjeri. Najuspješniji među njima su bili Lukas & Lukas (nisu odvjetnička tvrtka, samo zvuči tako), a iza njih je bio ženski par Gojčeta - Jurčec, te Winkler - Grozdek. Jedina posada bez pobjede u skupini A je bio mješoviti par Toni Zovko i Regina Tadić.

U grupi B je također bila vrlo izjednačena situacija. Na prvom i drugom mjestu, Majcen - Šalković i sestre Keser su imali učinke od po 75%, dok su Gomerčić - Šimunović i mješoviti par Bjelajac - Orešković imali po 50%. U ovoj grupi je još bila posada Haraminčić - Lončar koji nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod.

Nakon završetka ovih "kvalifikacija" izabrani su parovi za četvrtfinale u kojem je bilo, naravno, osam posada. U ovom slučaju svi koji su osvojili bodove. Princip kombiniranja u kojem oni s najboljim učinkom prvi biraju svoje protivnike, pa dalje redom, je doveo do toga da se više nisu susretale posade iz iste skupine. Prvi su birali Hrvoje Petrović i Dario Jušić, a izabrali su Ninu Bjelajac i Ivana Oreškovića. Zatim su Boris Majcen i Ivo Šalković izabrali Jana Winklera i Marina Grozdeka. Druga posada sa 75 postotnim učinkom, Niki i Tea Keser su izabrale drugi žesnki par, Anu Gojčetu i Lamjanu Jurčec. A kao četvrta četvrtfinalna kombinacija su ostali Tomislav Gomerčić - Vedran Šimunović protiv Jadrana i Marina Lukasa.

Ovi dvoboji su se jedrili na jednu pobjedu. Pobjednici su potom išli u polufinala gdje se jedrilo na dvije pobjede.

Foto: Miroslav Bjelajac

Petrović i Jušić su s 2:0 poslali Majcena i Šalkovića u malo finale, a u velikom finalu regate su dočekali par Gojčeta-Jurčec. Ova ženska posada je s 2:1 pobijedila braću Lukas.

Finalni dvoboji su se također jedrili na dvije pobjede. U malom finalu su s rezultatom 2:1 Majcen i Šalković osvojili treće mjesto, dok su u velikom finalu bolji od Ane i Lamjane bili Petrović i Jušić te s rezultatom 2:0 osvojili naslov prvih prvaka Zagreb Opena.

Kad se na kraju podvuče crta i pogleda sve što je napravljeno organizatori mogu biti zadovoljni jer je ispunjen cijeli program, natjecatelji su otišli s osmjehom na licu i s obećanjem da će se prijaviti i slijedeće godine, čak i oni koji su iz prve ruke dokazali da nije baš dobra ideja kupati se u netom odleđenom jezeru:

Foto: Hrvoje Ban

Regata je bilo dobro praćena sa strane fotografije, a hrpu fotografija možete pronaći na sveprisutnom Facebooku, a čak je snimljen i jedan video uradak kojeg možete pronaći na ovom linku. A oni koje detaljnije zanimaju rezultati svoju znatiželju mogu zadovoljiti klikom na ovaj link.

 

Naslovna foto: Miroslav Bjelajac

 

Back To Top