Šesnaest posada nastupilo je na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske za klasu 420. Među njima našla se po jedna Mađarska i Ukrajinska posada, a jedrilo se u Puli od 6. do 8. listopada u aranžmanu JK Vega.

Prvi dan Prvenstva prošao je u izvrsnim uvjetima umjerene bure koja je puhala dovoljno dugo da se odjedre tri plova.

U sva tri plova pobijedile su različite posade i to čisto muške s tim da je prvu pobjedu odnijela posada iz Ukrajine. Inače, samo po jedna čisto muška i mix posada i dvije čisto ženske posade bile su u apsolutnoj kategoriji, dok su sve ostale posade bile u kategoriji U17.

Unatoč dobnoj dominaciji na kraju su ipak najbolji bili oni najstariji, konkretno tri djevojke i jedan mladić, dok su najbrži među najmlađima bili dečki koji su osvojili broncu u generalnom plasmanu.

Još tri plova odjedrena su u subotu. Ovog puta smjer vjetra generirao je maestral, a snaga mu je bila u prosjeku oko 6 čvorova. To su bili uvjeti po kojima se najbolje snašla posada Noela Petešić & Petra Gambiraža, a stalno su im na krmi bili Mara Samaržija & Tin Fike, a jednom i posada Mark Maglica & Luka Kamber.

Foto: Nadan Kosanović

U nedjelju je ponovno zapuhao maestral, ali ovog puta neznatno snažnije od 5 čvorova i bilo ga je dovoljno za samo jedan skraćeni plov u kojem se ponovila priča od dan ranije.

Tri imenovane posade na kraju su zauzele prva tri mjesta, dok raspored ostalih možete pronaći na ovom linku.

Ostale posade su također bile konstantne u svojim rezultatima i držale su se uglavnom u jednakim okvirima sva tri dana jedrenja.

Inače, treba istaknuti da je čak sedam klubova imalo svoje predstavnike i predstavnice na ovom PH i da bi bilo lijepo vidjeti da još neki od klubova krene u smjeru dvosjeda. Svjedoci smo da ponovni uzlet u Hrvatskoj doživljava jedrenje u posadama. Pri tom su najočitiji primjeri klase Melges 24 i Flying Dutchman koji su dokaz da se može uživati i u klasama klasičnijeg tipa, a ne samo u ekstremnim olimpijskim (super skupim) skifovima. Naravno, tu je i vječna Zvijezda čije Svjetsko prvenstvo će se jedriti u Splitu 2025.

Naslovan foto: Nadan Kosanović

 

Back To Top