Fragila Vela Malcesine okupila je impresivne flote u klasama ILCA 4 i ILCA 6 na četverodnevnoj Uskrsnoj regati na jezeru Garda. U klasi ILCA 4 nastupilo je 168 natjecatelja, a u klasi ILCA 6 čak 180! Regata se jedrila od 5. do 8. travnja.

U ovim ogromnim flotama nastupilo je i 9 hrvatskih djevojaka i momaka i to svi u klasi ILCA 4. 

S obzirom na brojnost flote su podijeljene u po dvije dodatne grupe. Kako je riječ o jezeru Garda, po "defaultu" nije bilo problema s vjetrom. Prvog dana regate sve grupe su odjedrile po 3 plova po jakom južnom vjetru koji je puhao između 15 i 20 čvorova.

Drugi dan je karakteriziralo dosta hladnije vrijeme, ali bar s nešto slabijim vjetrom. Dodatna tri plova odjedrena su po 10-15 čvorova, a Regatni odbor imao je pune ruke posla. Zbog velike nervoze na startnoj liniji skoro svaki start je odrađen s crnom zastavom, pa je posljedično bilo i mnoštvo BFD-ova u rezultatima.

Trećeg dana regate odjedrili su se posljednji kvalifikacijski plovovi. Na bodovnu ljestvicu svi su dodali po još dva rezultata, a dobiveni su po južinu koji je puhao između 10 i 12 čvorova. Situacija među natjecateljima u subotu bila je dosta mirnije nego u petak, tako da se rijetko posezalo za ponavljanjem starteva i cijela regata bila je mnogo tečnija.

Foto: Angela Trawoeger

Nakon kompletiranja bodovne ljestvice u subotu navečer, formirane su zlatne i srebrene jakosne skupine. Naših predstavnika u zlatnoj skupini bilo je šest.

U nedjelju u finalnom setu odjedrena su još po dva plova, a ponovno se jedrilo na desetak čvorova.

Daleko najbolje jedrenje među našim predstavnicima prikazala je Nora Gotovac iz JK Split. Nora je regatu završila na 4. mjestu u generalnom plasmanu i kao prva među djevojkama! U deset jedrenja čak tri puta je bila najbrža, a jedna od tih pobjeda bila je i u prvom finalnom plovu. Na kraju su je samo dva boda dijelila od postolja na kojem su jedriličari na drugom i trećem mjestu imali jednak broj bodova.

Foto: Angela Trawoeger

Prva iduća naša predstavnica bila je Nika Fornažar iz JK Horizont iz Poreča. Ona je regatu završila na 17 mjestu u generalnom plasmanu i kao pobjednica u konkurenciji djevojaka do 16 godina.

Iza Nike završio je najbrži od naših momaka. Riječ je o Šimi Bosna Ruskoviću. On je regatu završio na 24. mjestu, a od malo boljeg plasmana udaljio ga je BFD u 7. plovu.

Na 31. mjestu završio je Vito Fili iz JK Uljanik, a klupska mu kolegica Lea Rakovac završila je tri mjesta ispod, dok je Kaja Grubišić iz JK Split završila na 80. mjestu.

Što se tiče srebrene skupine u njoj je naš najbrži predstavnik bio Luka Pahljina. On je u ovoj skupini završio na trećem mjestu i kao 87. u generalnom plasmanu. Preostalih dvoje naših jedriličara bilo je također u gornjem domu srebrene skupine, Karla Blašković iz JK Uljanik završila je na 104. mjestu dok je 109. završio još jedan Uljanikovac, Marko Puljiz.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Angela Trawoeger

 

Back To Top