Posljednja kvalifikacijska regata klase Optimist, regije jug, za 2023. odjedrena je u Makarskoj od 31.3. do 2.4. u organizaciji lokalnog JK Bura.

Na regatu su stigla 53 kadeta i kadetkinje koji su uspjeli odjedriti 6 plovova po vrlo teškim i zahtjevnim uvjetima.

U petak su se odjedrila tri plova po jugu koje je puhalo između 12 i 20 čvorova, a koje je bilo praćeno vrlo jakim kurentom. Iduća tri plova odjedrena su sutradan, u subotu, a jedrila su se po laganoj tramontani koja je puhala između 5 i 7 čvorova.

To je bilo sve što se tiče jedrenja, jer u nedjelju zbog bonace nije odjedren niti jedan plov.

U petak je na regatnom polju Tanja Ozretić iz JK Zenta apsolutno dominirala s dvije pobjede  i jednim trećim mjestom. Izvrstan niz nastavila je i u subotu s jednim 3., jednim 2. i 7. mjestom koje je mogla odbaciti.

Na kraju je Tanja osvojila 10 bodova, jednako kao i Jakov Dokoza iz JK Uskok, ali Jakov je imao samo jednu pobjedu, tako da je Tanja mogla ponijeti zlatnu medalju.

Na postolje se popeo i Roko Tomšić iz JK Orsan, ali po svojim rezultatima nije uspio ozbiljnije ugroziti Tanju i Jakova.

Ovo je bila posljednja kvalifikacijska regata klase Optimist, a iza koje će se spojile kvalifikacijske ljestvice obje hrvatske regije i dobiti sastav flote koja će ovog proljeća jedriti izborne regate na osnovu čijih rezultata će biti objavljen sastav reprezentacija za nastup na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Kompletne rezultate regate u Makarskoj možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Zenta

 

Back To Top