Regata za klase Optimist, ILCA 4 i ILCA 6 koju već dugi niz godina organizira JK Vega iz Pule i ove godine je okupila respektabilan broj kadeta i juniora u ove tri klase.

I vremenski uvjeti su bili onakvi kakve jedriličari vole, vjetar i val, a jedino je kurenat u subotu poremetio mnoge planove kako Regatnom odboru, tako i natjecateljima.

U petak je puhala bura čiji prosjek je bio preko 20 čvorova, dok je maksimalno išla i do 30. Subota je bila s manje vjetra. Brzina mu je pala na skromne jednoznamenkaste vrijednosti, ali zato je spomenuti kurenat u subotu igrao glavnu ulogu i stvarao mnoge probleme svima. Zbog njega Optimisti nisu napravili niti jedan plov, ali zato je u nedjelju okrenulo na zapadnjak koji je puhao i do više nego ugodnih petnaestak čvorova.

Flota klase Optimist ove godine brojala je 270 imena na startnoj listi, ali 248 ih je osvajalo bodove na moru. Laseraša je bilo dosta manje, ali svejedno u respektabilnom broju. U ILCA 4 podskupini prijavljeno je bilo 69, a aktivno je jedrilo njih 65, dok je u podskupini 6 na popisu bilo 41 ime, a 40 ih je upisalo neki od rezultata.

Da su uvjeti na moru bili dosta zahtjevni za mnoge od sudionika pokazuje velik broj DNF-ova, dok su suci na startnim linijama također imali ispunjene male crne bilježnice s velikim brojem UFD-ova i BFD-ova. U svakom slučaju, oni koji su bili najbolji u svim klasama nisu sebi dozvolili niti jedan problem te vrste. 

Među Optimistima pobjeda je otišla mladom Labudašu Josipu Tafri. U šest odjedrenih plovova najlošiji rezultat koji mu se bodovao bilo je 4. mjesto u posljednjem plovu, dok je u preostala četiri pobijedio. To je u totalu bilo osam bodova i s jednim bodom razlike iza sebe je ostavio talijanskog jedriličara Enrica Coslovicha. S njima na postolju bio je član JK Uljanik Edi Jurman.

Edi je do bronce stigao s 11 bodova, jednakom sumom kao kod Finkinja Helmi Vauhkonen. Ali tri Edijeve pobjede u odnosu na samo jednu Helmijinu bile su više nego jak adut malog Puležanina.

Zato se Helmi okitila zlatom u ženskoj konkurenciji, dok je najbrža jedriličarka s CRO jedrom bila Ema Grabar (JK Uljanik) na 28. mjestu.

Jedriličari mlađi od 12 godina, zbog uvjeta na moru, teško su mogli držati korak sa starijim i jačim kolegama, pa su njihovi najbolji predstavnici zauzeli 33. i 54. mjesto. Naš podmladak nije bio u tolikoj formi poput stranih predstavnika, tako da nam je najbolji rezultat bilo 103. mjesto Alexandre Ivanove iz JK Opatija, odnosno 105. mjesto Dominika Tokića iz JK Punat.

I u laserima su naši predstavnici zauzeli najbolje pozicije. U četvorki najbolji je bio Tedi Leonardelli iz kluba domaćina, dok je u šestici najbrži bio Antun Tomašević iz JK Labud.

Za razliku od Optimista, u ILCA klasama bodovi su se zbrajali nakon sedam jedrenja, odnosno nakon odbacivanja najlošijeg plasmana iz šest najboljih plovova.

Tedi je u svojoj floti bio izrazito dominantan i do pobjede dolazi s 13 bodova prednosti ispred Slovenke Alenke Valenčić, koja je za pet bodova bila bolja od još jedne članice JK Vega, Lee Rakovac.

S druge strane Antun je na kraju imao mala, ali vrijedna, tri boda prednosti ispred Talijana Massimiliana Antoniazzija. Nažalost, bio je jedini Hrvat na pobjedničkom postolju u muškoj konkurenciji, jer je Lovre Bakotić iz JK Split ostao na korak do postolja.

Zato je u ovoj klasi naslov najbolje djevojke otišao u ruke još jednoj članici JK Labud, Petri Mastelić. Ona je u generalnom plasmanu zauzela izvrsno peto mjesto, a srebro u ovoj konkurenciji uzela je Antunova sestra Nađa koja je regatu završila na 9. mjestu.

Kompletne rezultate za klasu Optimist možete pronaći na ovom linku, dok su ovdje rezultati za ILCA 4 skupinu, a ovdje za ILCA 6.

Naslovna foto: Nadan Kosanović

 

Back To Top