Još malo pa će sredina jeseni, ali za male klase još uvijek sezona nije ni blizu gotova. krenuvši od ovog vikenda, pa do prosinca, naši jedriličari nastupaju na još nekoliko velikih svjetskih regata.

Najmlađi, kadeti u Optimistima, na ljeto su ispunili svoj program kontinentalnih i svjetskih prvenstava, a sad se na nacionalnoj sceni natječu u osvajanju novih bodova za rang ljestvicu. U Hrvatskoj se za njih organiziraju regate skoro svaki vikend, a nekolicina najboljih povremeno odlazi na neko važnije gostovanje u inozemstvo.

Tako npr. ovog vikenda selekcija u timskom jedrenju sudjeluje na velikoj regati u Berlinu.

Regata je naziva Opti Cup Berlin 2021. a na njoj već jedre Josip Tafra, Roko Čepić Zokić, Bepo Duplančić, Ema Grabar i Edi Jurman. S jedrenjima su otpočeli jučer, 28. listopada, a finala će se održati u nedjelju 31.

Na put ih je poveo trener Vedran Mandić, dok je vođa puta Josip Golem.

Nakon što se Optimisti vrate u Hrvatsku s jedrenjem kreću seniori u klasi ILCA 7. U Barceloni se za njih organizira Svjetsko prvenstvo koje će trajati od 3. pa do 10. studenog. Trenutno je na popisu 139 jedriličara sa svih strana svijeta, a Hrvatsku će predstavljati Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Bruno Gašpić i Alec Cvinar.

Još dok regata nije otpočela, možda je najzanimljivija tema vezana uz ovo SP najam jedrilica. Naime, po Oglasu regate natjecatelji moraju iznajmiti trup, dok su za konope, vang, jedra i ostale dodatke odgovorni sami. Kako će to izgledati u praksi ostaje za vidjeti, jer će na raspolaganju imati jedrilice od nekoliko proizvođača.

Teoretski bi trebalo biti da su sve te jedrilice jednake, ali ostaje za vidjeti kako će to izgledati u praksi i što će natjecatelji reći o ovom iskustvu.

Potom slijedi prvi ovogodišnji odlazak u Oman Karla Krpeljevića u ulozi trenera. 6. studenog na put vodi Eniu Ninčević i Mihaelu de Micheli Vitturi na Svjetsko prvenstvo klase 49erFX. Prvenstvo će se jedriti od 16. do 21. istog mjeseca, a regatu možete pratiti preko ovog linka.

I za kraj je ostalo 50. Svjetsko prvenstvo mladih. Ovogodišnji domaćin je Oman, a u sultanat putuju Noela Petešić i Petra Gambiraža za nastup u ženskoj konkurenciji u 420, Ema Samaržija i Leon Scheidl za nastup u mix konkurenciji u istoj klasi, te Tea Peteh i Antun Tomašević koji će jedriti u ILCA 6 i Marija Dolenc koja će predstavljati Hrvatsku u ženskoj kite skupini.

Natjecanja u Omanu trajat će od 11. do 18. prosinca, a o juniorima računa će voditi treneri Karlo Krpeljević, Dominik Perković i Martin Dolenc.

 

Back To Top