Više od 500 jedriličara se okupilo na 2. regati Svjetskog kupa koja se jedrila od 21. do 28. siječnja u Miamiju u svih 10 olimpijskih klasa.

Naša ekspedicija se vratila iz SAD-a u srijedu navečer i nakon kratkog odmora nastavljaju s treninzima i pripremama za nastup na Palmi na 49. trofeju princeze Sofie.

U klasi Laser standard su nastupili Tonči Stipanović i Filip Jurišić. Njihova flota je na ovoj regati povećana za čak 20 jedriličara u odnosu na 1. regatu iz serije koja je održana u Gamagori u Japanu.  Tako su u konkurenciji od 70 jedriličara naši momci završili na 9. i 20. mjestu.

Ukupno su odjedrili 9 jedrenja, a Tonči je još jedrio i u medal raceu.

Ova regata je iskorištena za testiranje novih jarbola. Klasa laser je odnedavno dozvolila korištenje karbonskih cijevi, pa velika većina jedriličara još ispituje mogućnosti ovog noviteta. Naravno, uz ove jarbole idu i nova jedra. U ovim tehničkim novitetima Tonči se snašao relativno dobro, a s druge strane Filip još nije zadovoljan brzinom i definitivno može bolje. Njihovi treneri, Jozo Jakelić i Lovre Perhat su uočili gdje su problemi i u JK Mornar sad slijedi rad na ubrzavanju njihovih najboljih laseraša.

U Laser radialu je nastupila još jedna Mornarevka, Sandra Lulić. Konkurencija joj je brojala 67 jedriličarki, a ona je završila na visokom 12. mjestu. Ne preostaje ništa drugo nego čestitati jer je imala tri vrlo dobra rezultata u osam održanih jedrenja.

Osim laseraša imali smo predstavnike u još dva jednosjeda. U klasi Finn su nastupili Josip Olujić i Milan Vujasinović. Njima je flota bila dosta manja i ukupno ih je u grupi jedrilo 26. Milan koji inače posljednjih mjeseci trenira u Valenciji u Miami je stigao prije ostalih naših natjecatelja. Na regatnom polju je bio slične forme kao i Josip, a definitivno je imao više sreće jer je Josip doživio lom jarbola zbog kojeg mu je propao cijeli jedan natjecateljski dan.

Trideset i osam posada je jedrilo u 49er-u. S njima i dvojac Šime i Mihovil Fantela koji su završili kao 18. Njih dvojica su furiozno krenuli u regatu. Prva četiri plova su završili u prvih deset, a u drugom su čak i pobijedili. Loši rezultati su nastupili u drugom dijelu natjecanja kad su upali u loš niz. Ali sve u svemu za očekivati je da bi u budućnosti trebali jedriti kao što su jedrili na otvaranju regate.

I za kraj su ostale djevojke Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi u 49efFX. Cure su u floti od 21 jedrilice završile desete ukupno, a jedrile su i u medal raceu u kojem su završile na 7. mjestu!

Ova posada je vrlo mlada u smislu zajedničkog jedrenja, a i Mihaela ima tek 50-60 sati jedrenja kao flokistica u ovoj klasi. Cijela njihova priča je vrlo zanimljiva jer je Enijina adresa u Rijeci, a Mihaelina u Splitu, dok treniraju u Zadru u JK Uskok pod paskom Karla Krpeljevića i Petra Cupača. Ovisno o vremenskim uvjetima dolaze u Zadar na nekoliko dana kad obavljaju treninge na moru, a o kondiciji im se brine trener iz Opatije. Definitivno je riječ o vrlo dinamičnom duetu koji izgleda ima svijetlu budućnost.

Nakon kraće pauze u Splitu, pripreme za regatu na Palmi momci iz JK Mornar nastavljaju na Cipru. Tamo odlaze zajedno s mladim snagama iz klase Optimist.

Djevojke iz JK Uskok također imaju Palmu u svom planu i tamo bi trebale otići prije svih da obave veći broj treninga na mjestu održavanja regate. Prvenstveni razlog je što su one u nas jedina posada u ovoj klasi, a na Mallorci će imati šansu za usporedbu s drugim posadama koje će tamo doći s istim ciljem.

 

foto: © Jesus Renedo /Sailing Energy/World Sailing

 

Back To Top