Jedriličarski klub Plav iz Krka organizirao je prvog vikenda u srpnju regatu za klase Optimist i ILCA 4. Okupili su se natjecatelji iz skoro svih Kvarnerskih i Istarskih klubova, a od izvornog plana po kojem su trebali sudjelovati i stariji im kolege iz klase ILCA 6 odustalo se zbog njihovog nastupa na Europskom prvenstvu u Kaštelima koje je imalo posljednji dan jedrenja baš u subotu 3. srpnja.

Obje klase su odjedrile po tri plova u oba dana, a evo i telegrafskog izvještaja koji je poslala gđa.Nena Marenić Iussich:

Krčka regata 2021, uz COVID-19 mjere, okupila je priličan broj natjecatelja iz 14 klubova PGŽ i Istre. Flota se sastojala od 73 optimista i 18 ILCA 4, a ILCA 6 ovaj put niti jedan, imali su važnije natjecanje u Splitu u ovom terminu. Prvi dan jedrenja, prema rasporedu... završena su tri jedrenja uz jedno prekinuto (prvo jedrenje, na trećoj stranici kursa) zbog značajne promjene smjera iz NW u SW. Održano je jedno jedrenje u tom smjeru, a zatim još dva jedrenja nakon presidravanja polja na smjer SE. Cijelo vrijeme natjecanja, snaga vjetra kretala se između 6-10 čvorova.
Nešto ponavljanih starteva za obje flote zbog nemirnih startera, uz omiljenu crnu zastavu.
Drugoga dana jedrenja nije bilo uvjeta za izlazak flote, te je u 13:30 istaknut AP A, i u 14 sati organizirana je podjela nagrada.

Nena Marenić Iussich, regatni odbor

Najbolji optimist uvjerljivo je bio Mark Maglica iz JK Galeb. >Regatu je osvojio nakon dviju pobjeda i jednog trećeg mjesta.

S druge strane ostali su bili poprilično ujednačeni po bodovnom pitanju, a s obzirom da su bili u pitanju dvoznamenkasti iznosi može se reći da su bili ujednačeni i po kvaliteti jedrenja. Naime, svi su imali po jedan ozbiljniji kiks koji im je značajno povećao broj kaznenih bodova.

Tako npr. uz Marka na postolju su bili Roman Mohorović iz JK Uljanik i Borna Mohač iz JD Val, obojica s po 19 bodova. Jednom je jedno 12. mjesto pokvarilo bodovnu sliku, a drugom jedno 11.

Gotovo svi u top ten dijelu rezultatske ljestvice bili su u sličnim situacijama, a koji su bodovi bili u pitanju možete pronaći na ovom linku.

Tu se nalaze i rezultati za ILCA 4 klasu. Tu je stanje bilo nešto uobičajenije, odnosno nije bilo tako drastičnih razlika u finišima. Jedina značajnija anomalija odnosi se na pobjednika, Karla Ugrina iz JK Galeb, koji je odnio pobjedu s 9 kaznenih bodova i niti jednom pobjedom u odjedrenim plovovima.

Jednako tako, matematiku je na svojoj strani imao i Diego Merlin iz JK Kvarner, koji je srebro osvojio nakon što je sva tri plova završio na četvrtom mjestu.

Pobjedom se mogao pohvaliti tek trećeplasirani Lun Šanko iz JK 3.maj, devetoplasirana Manola Miletić i 11. Nika Fornažar kojoj je pobjeda pošla za rukom tek u trećem plovu, a u prva dva je bila jedna od osvajačica UFD-a.

A što se tiče najmlađih jedriličara i jedriličarki na regati, optimista u kategoriji U12, najbrži je bio Roman Mohorović inače i drugoplasirani, dok je među djevojčicama u toj konkurenciji najbrža bila Una Krivić iz JK Uljanik. Una je inače bila najbrža djevojčica generalno!

Naslovne foto: NMI

 

Back To Top