Od četvrtka 26. studenog u Opatiji su se okupljali jedriličari i jedriličarke koji su imali namjeru jedriti na 47. Cupu Opatije koji organizira istoimeni jedriličarski klub. Kao i ranijih godina, u Opatiju su osim Hrvatskih jedriličara stigli i predstavnici iz nekoliko Europskih zemalja. Naravno, svi željni jedrenja, pa i po tramontani u zoru.

Već od početka tog tjedna po medijima se počelo špekulirati s Korona brojevima koji su posljedično imali postroživanje trenutnih i uvođenje novih mjera, ali nije se očekivalo da bi moglo biti toliko drastično da će se zabraniti i natjecanja individualaca na otvorenom!

U svakom slučaju stožer je donio mjeru koju je donio, a evo kako se to doživjelo u Opatiji:

U petak je start trebao uslijediti u 11 sati. Sve je bilo normalno i jedino što nije bilo vjetra. Naravno, mi smo s naše strane napravili sve što je bilo traženo, svaki klub je imao svoju zonu, jedrilice su se spuštale u more po točno definiranom planu, svatko je morao nositi zaštitnu maskicu... sve smo se držali onog što je dogovoreno sa Stožerom. I sve je bilo u redu.
Drugi dan, u subotu, zakazali smo start ujutro po tramontani, međutim tramontana se nije pojavila!
U 7:30 su počeli pritisci nekih klubova. Uglavnom je to bilo da se vrate domai onda smo pročitali u Narodnim novinama ovaj novi postroženi skup epidemioloških mjera što su donijeli Capak i društvo i onda smo se odlučili da ugasimo regatu, ne da je prekinemo, već da je ugasimo!
Već u startu nisu nam došli neki od klubova, vjerojatno su očekivali ovakve mjere, ali u petak na startu smo imali 39 posada. Među njima su bili Švicarci, Austrijanci, Latvijac, Crnogorac, Talijan i naši jedriličari. Šest nacija i na kraju ništa... šteta...
Uglavnom, u subotu već oko 8 - 8 i pol rekli smo da svi mogu poći doma.

Mario Šikić, JK Opatija

Ne samo u jedrenju, ove postrožene mjere bile su uzrok mnoštva burnih reakcija iz mnogih sportskih saveza, pogotovo od strane onih čiji natjecatelji borave na otvorenom i nisu u fizičkom kontaktu.

Čak je jučer (u ponedjeljak) stiglo jedno tumačenje iz našeg matičnog saveza po kojem su se mogli nastaviti treninzi, ali uskoro je povučeno sa službenih web stranica. Kako sad stvari stoje ovo nam je realnost do 21. prosinca za kad su najavljene nove mjere ili ukidanje dijela postojećih. Hoće li se nešto promijeniti u međuvremenu i hoće li skupina na liniji moći uvidjeti da neke stvari nemaju baš smisla, ostaje nam da vidimo idućih dana. Ali zbog trenutnih tumačenja otkazan je cijeli niz zimskih regata krenuvši od 21. Šibenske regate krstaša, Vološćanskog predbožičnog kupa, 25. Šibenske regate modela, Prvenstva Hrvatske za klasu DF65. U pitanju je još nekoliko Božičnih regata jer se organizatori još nadaju promjenama i svjetlu u tami. Također su i organizatori trening liga u Puli i Dubrovniku u iščekivanju svojih termina i donošenja konačnih odluka. Vjerojatno najpoznatija regata iz prosinca, Sv.Nikola za samce i dvojce, čeka srijedu i očitovanje o njenom održavanju...

U svakom slučaju, na djelu je jedna od nelogičnih mjera, a da se u ovoj sivoj stvarnosti pojavi poneka zraka svjetla pobrinuo se Jean Le Cam koji je noćas po 30+ vjetra i višemetarskim valovima u bespućima Atlantika spasio svog kolegu solo jedriličara Kevina Escoffiera koji je morao napustiti svoju IMOCA-u i spas potražiti u splavi za spašavanje. Kako je to izgledalo prošlu noć isprčao je Le Cam u ovom kratkom videu.

 

Back To Top