Naša najaktivnija posada u klasi Zvijezda je napravila izvrstan rezultat na Europskom prvenstvu klase, a koji je ostao u sjeni Svjetskog prvenstva u Aarhusu na kojoj su se dijelile prve norme za nastup na Olimpijskim igrama... možda zato jer ova klasa to više ne radi, odnosno nije više u olimpijskom statusu.

Termini SP u Aarhusu i EP u Flensburgu su se preklapali. Ovo Europsko je bilo između utorka 7. i nedjelje 12. kolovoza. Domaćinstva regate se prihvatio Flensburger Segel Club iz istoimenog grada u Njemačkoj, a u čijem je praktički predgrađu, granica s Danskom.

Vrlo zanimljiva je situacija s Regatnim poljem koje se smjestilo u Flensborg Fjordu i vjerojatno njegovom sredinom prolazi morska granica između Njemačke i Danske. Ono što je zanimljivo, a možda i edukativno, bio bi razgovor s predstavnicima Organizacijskog odbora, pa da opišu kako to u njihovom akvatoriju izgleda u praksi.... što kaže zakon o nadležnostima lučkih uprava, da li regatu treba prijaviti i u Njemačkoj i u Danskoj, pa i problemu učestalih prelazaka granica prilikom mijenjanja strana regatnog polja. Vjerojatno bi rekli da je to mnogo lakše od kada su u "Schengenu", a možda je administracija to riješila mnogo jednostavnije nego što bi to bio slučaj kod nas.

Što se same regate tiče treba reći da se prijavila 71 posada iz 15 Europskih država i SAD-a. Među njima je posada Ivan Mišura - Tonko Barač bila jedini predstavnici s CRO oznakom na jedrima.

Jedrenja su bila u programu regate od četvrtka do nedjelje i odjedreno je šest od predviđenih sedam plovova s naravno, samo jednim odbacivanjem najlošijeg rezultata. Uglavnom je bilo izrazito vjetrovito, a iznad regate je prošla i nevera s imenom Nadine i to nije predstavljalo veliki problem RO-u koji je jedriličare bez velikih diskusija ostavio na regatnom polju unatoč vjetru iznad 30 čvorova!

Naša posada je bila najlošija na otvaranju regate kad su u cilj ušli kao dvadeseti. Dalje u nastavku regate su oscilirali na način da je nakon jednog dobrog rezultata slijedio jedan lošiji, pa ponovno dobar rezultat i tako do kraja. Čak dva rezultata su napravili u top ten, od čega je onaj bolji bio fenomenalno drugo mjesto.

Ja sam generalno zadovoljan devetim mjestom. Kad se uzme u obzir da uopće ne treniramo i kad vidimo tko nam je sve konkurencija, a nedostajala su samo dvojica ili trojica najboljih i da je bilo 6-7 svjetskih prvaka, rezultat je izvrstan. Uvjeti su bili pakleni. Stalno jaki vjetar od 12 do 36-37 čvorova... To je bio sjeverni Baltik i jedan dan nam je sneveralo. Na more smo izašli po 25 čvorova, što je za Stellu u redu i jedrivo, prošao je neki oblak, sneveralo, streslo nas i tko je preživio , preživio. Od 71 broda 38 ih je odustalo! U klasi se na to ne obaziru previše, jedrilica se utrima, krma se ne vozi s tangunom... vozit će se neka mezzo krma. Dolje se neće pojalabandat, već će se napraviti "vira na bandu"... ako se zna s njom se sve to može napraviti bez problema. Naravno, sve posade ne mogu to napraviti. Nismo odjedrili cijeli program jer jedan dan je bilo stvarno previše vjetra pa nismo ni isplovili. Svi rezultati su nam bili u dvadeset, a možda bi bilo i bolje da nam u drugom plovu kad smo završili 16. nije pukao konop koji vraća sarće unatrag. Dok je Tonko to ponovno namjestio izgubili smo 8 mjesta. Zaljev u kojem smo jedrili je širine kao između glave Čiova i "instituta", ali dosta je dug. Zato su regate dosta kratke i nema se previše prostora da se puno brodova prođe. Također im je i vjetar specifićan jer uvijek puše ili s jedne ili s druge strane zaljeva gledano po dužini. Po takvom vjetru su bile dvije situacije, ili je bilo puno driceva ili puno liftova koji su trajali po par minuta. Također je bio problem i boja mora, dosta je tamno pa se stvarno mora pažljivo gledati za refule.

Marin Mišura, kormilar

Ove godine je naša posada imala u planu još jedan nastup na Sjeverno Američkom kontinentu (ovu zimu su jedrili u Miamiju) u blizini Washingtona. Međutim, po prikupljenim informacijama saznali su da regatno polje nije baš ugodno za jedrenje, što zbog konstantnog dricavanja, što zbog temperature mora u to doba godine. Tako da će najvjerojatnije od tog izleta odustati, pa jedini izgledan nastup ostaje na Croatel Cupu na kojem je posada Mišura - Barač domaćin, odnosno Tonko Barač sa svojom tvrtkom Croatel generalni sponzor.

Inače im je želja im je da se ta regata razvija tijekom vremena i da postane standardna destinacija za mnoge Stelle iz Europe. Nadamo se da će u tome i uspjeti jer bi stvarno bilo lijepo da imamo još jedan takav događaj na godišnjoj bazi na Jadranu, a to bi možda ponovno vratilo druge naše posade na regatna polja.

 

Naslovna foto: Sven Jürgensen

 

Back To Top