Prva od četiri izborne regateklase Optimist za ovu sezonu je odjedrena u Puli u organizaciji JK Uljanik plovidbe.

Od predviđena tri natjecateljska dana jedrilo se samo u subotu. U petak i nedjelju flotu je na kopnu blokirala bonaca i kiša, a u subotu je RO jedrenje uspio organizirati po laganom levantu. Na početku je puhao oko 7-8 čvorova, dok je do kraja jedrenja pao na svega nekoliko čvorova koji su zajedno s jakim kurentom činili vrlo teške uvjete i za rad RO i za jedrenje.

Srećom, RO je u subotu uspio organizirati tri plova, što je po Oglasu regate bio minimum da bi regata bila valjana. Osim što su uvjeti na moru otežavali situaciju i Optimisti su dali svoj obol tim otežavajućim okolnostima.

Kako je ovo jedna od izbornih regata, svaki bod je važan da bi se moglo kvalificirati u reprezentaciju i praktički u svaki plov treba ući bez kalkulacija i izvući maksimum iz danih okolnosti. Taj psihološki pritisak je bio konstantan tijekom svih plovova, a najveći tijekom trećeg plova kad je čak 26 natjecatelja i natjecateljica diskvalificirana na crnu zastavu. Za usporedbu treba reći da je i u prva dva plova bilo bodovanja s BFD i UFD, ali sve skupa ih je bilo samo 6.  Slično je bilo i lani u Zadru na tadašnjoj prvoj izbornoj regati.

Osim nervoze zbog želje za što boljim natjecateljskim rezultatom tim diskvalifikacijama je kumovao i kurenat koji je posebno došao do izražaja kad je vjetar oslabio, pa je gurao jedrilice preko linije starta.

Što se tiče rezultata pobjeda je otišla u ruke Omišanina Josipa Tafre. Ovaj dvanaestogodišnjak je regatu otvorio s pobjedom, a nakon toga je osvojio 2. i 4. mjesto. Na sigurnoj udaljenosti iza njega završio je domaći predstavnik Tristan Tol, a samo bod iza njega član JK Split, Maroje Škoro.

Zanimljivo je da ni jedan od njih dvojice nije uspio pobijediti u niti jednom plovu, ali zato su konstantno jedrili i uspjeli osigurati vrlo dobar bodovni prosjek.

O kvaliteti konkurencije, a ujedno i težini uvjeta govori i podatak da je pobjednik drugog plova, Paulo Butorović (JK Split) završio na 31. mjestu, a pobjednica kvalifikacijskog dijela regata na jugu, Noela Petešić (JK Uskok) na 33. mjestu. Kod oboje ovih natjecatelja ovako nizak plasman je bio posljedica BFD-ova.

Službene rezultate iz Pule možete pronaći na ovom linku, a što se tiče trenutnog stanja izborne ljestvice na kojoj se uz ovu regatu boduje i plasman s Prvenstva Hrvatske, situacija na vrhu je skoro pa identična ovoj s Memorijala. Na prva dva mjesta su Josip i Tristan, a na trećem je Marko Gomerčić (JK Uljanik plovidba), koji je ovaj vikend finalizirao kao četvrti, a na izbornoj ljestvici je na četvrtom mjestu trećeplasirani s Memorijala, Maroje Škoro. Ovu ljestvicu možete pronaći ovdje.

Slijedeća izborna regata je idući vikend u Poreču, tako da su svi trajleri već u JK Horizont i sad se samo treba nadati da će biti više jedrenja nego što je bio slučaj u Puli.

 

Zanimljiv detalj je i da će na svim izbornim regatama Regatni odbor (RO) i Odbor vijeća za prosvjede (OZP) biti u istom sastavu, a do njega se došlo nakon provedene ankete među svim trenerima klase Optimist. Predsjedavajući izabranog sastava je Zadarski međunarodni sudac Tonko Petešić.

 

Naslovna foto: Facebook JK Uljanik plovidba

 

Back To Top