Nakon završetka proljetnih školskih praznika i službenog trening kampa koji se organizirao u Betini ušlo se u završni dio sezone za klasu Optimist, odnosno do dvije posljednje izborne regate.

Prve dvije izborne su se jedrile na sjevernom Jadranu i to u Puli na Memorijalu Antolić-Česić, te na Regati grada Poreča tjedan dana kasnije. Druge dvije su definirane da se jedre na jugu. Prva od njih je Split 1700, dok je druga Kup Vitrenjaka.

Na regatu koju je organizirao JK Split prijavilo se 72 kadeta od maksimalnih 80, a među njima je bilo 17 natjecatelja koji su u kategoriji jedriličara mlađih od 12 godina.

Do ove regate situacija na vrhu ljestvice je bila značajno u korist Puležanskog dvojca Tol - Gomerčić, a najbliže im je bio Tafra iz JK Omiš. Na neznatno većoj bodovnoj udaljenosti od njih smjestili su se Škoro, Pettener, Pulek, Fike, Marendić, Leonardelli, Samardžija itd... Do svojih pozicija su došli jedreći na regatama kojima je dominirao lagani vjetar, a prognoza za SPlitski vikend je najavljivala značajno drugačije uvjete.

Kakva je bila situacija na regatnom polju ispričao nam je sudac s pina, član Organizacijskog odbora, Roko Muštra:

Prvi dan regate je puhalo jugo od petnaestak čvorova, možda malo manje... refulavalo je. Polje smo postavili blizu Kaštel Starog, orca je bila u smjeru Lučice, a sve skupa je to bilo dosta nisko zbog plovnog puta. Startevi su bili bez ponavljanja. Stalno je bio u zraku "uniform", pa je bilo nekoliko skinutih natjecatelja, ali ništa pretjerano. Uglavnom, do kraja dana smo napravili sva tri planirana plova. Jedrenja su trajala između 40-45 minuta, odlični uvjeti i baš je bilo super. U subotu je jugo bilo jače. Puhalo je prosječno oko 15-16 čvorova s udarima oko 22-23 čvora i odjedrena su isto 3 plova. Jedino što je za razliku od petka bilo i nešto kiše, ali ništa pretjerano. A treći dan na početku nije bilo odgovarajućih uvjeta. Prognoza je najavljivala jugo zapadnjak, lebić koji je u Kaštelanskom zaljevu loša varijanta. Startali smo dosta iza 13 sati po 7-8 čvorova, ali kad su Optimisti stigli do mezzonave to je sve izdušilo. Počela se rastezati cijela regata. Oni koji su bili naprijed su otišli, ovi iza su ostali, ali kasnije je i vodećima prestalo puhati, pa je taj plov poništen.

Roko Muštra, JK Split

 

Foto: Facebook

Spomenuti uvjeti su definitivno odgovarali starijim jedriličarima, a to se pokazalo i u rezultatima. Buba Pulek (JK Uljanik Plovidba), do tada šesti na ljestvici, ostvaruje fenomenalan rezultat s idealnim nizom od šest pobjeda! Također vrlo vrijedne bodove je prikupila najbolja među djevojčicama, Petra Marendić (JK Mornar). Po riječima njenog trenera Tome Višića, napokon je dočekala uvjete po kojima je imala najviše treninga ovog proljeća, a ostvarenim rezultatom je pokazala da su treninzi bili vrlo kvalitetni! Inače je među najboljih 20 čak 20% bilo Mornarevaca, odnosno dvije jedriličarke i dva jedriličara.

Možda malo bolji momčadski rezultat su napravila braća Fike koji su se u Crikvenicu vratila s 4. i 6. mjestom. A najbolji među najmlađim natjecateljima je bio Lucijan Jakovljev (JK Briva) koji je završio na 13. mjestu.

Ukupne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče Izborne ljestvice situacija na vrhu je ostala nepromijenjena. I dalje na vrhu Olimpa je isti trojac - Tol, Gomerčić, tafra, a na iduća tri mjesta su se ubacili Pulek i braća Fike, dok je Petra Marendić napredovala za jedno mjesto i učvrstila svoj status reprezentativke.

Po pitanju samog vrha i predstojeće regate u Zadru, vjerojatno neće biti nekih većih iznenađenja. Možda dođe do malih preraspodjela mjesta, posljedično i do preraspodjele avionskih karata za Antigu i Crozon-Margatu.

A na ovom linku možete vidjeti kako je splitska "mreža TV" popratila regatu, prilog počinje na 15:33.

 

Naslovna foto: Marko Bertolino

 

Back To Top