Toliki je odnos LOA dvije prve jedrilice, odnosno pobjedničkog slovenskog super maxija Way of Life i Matine Fatamorgane iz skupine 4. 

Naravno, u pitanju je Mate Arapov iz JK Mornar koji se vrlo dobro držao za vrijeme cijele regate do otočića Mrduje i natrag, pogotovo u prvom dijelu kad je držao priključak za Gašparom Vinčecom i njegovim gigantom koji je vrlo vjerojatno jedna od najvećih, ako ne i najveća, jedrilica koja je jedrila na ovoj tradicionalnoj regati.

Riječ je o 88. izdanju ove najstarije regate s hrvatske strane Jadrana, a za čiju realizaciju i održavanje tradicije je zaslužan JK Labud iz Splita.

Sudionici regate su podijeljeni u 13 skupina, a organizator na svojim web stranicama barata s impozantnom brojkom od 162 jedrilice koje su presjekle startnu liniju.

Uvjeti na moru nisu bili nimalo naklonjeni prosječnim sudionicima, odnosno jedrilicama koje nisu ultra lagane i s jarbolom među oblacima. Na startu je bilo najvjetrovitije, a puhalo je svega nekoliko čvorova s kojima su se vodeći odmah izdvojili od ostatka flote. Osim spomenutog dvojca u samom vrhu je jedrio i Shining, maxi jedrilica koja prvi put na Mrduji nastupa pod crnogorskom zastavom.

Spomenuta trojka je startala s desne strane linije, ali tijekom jedrenja prema Splitskim vratima pokrili su sva tri moguća pravca. Shining je otišao pod Brač, Way of Life je uspješno održavao rutu kroz sredinu polja, dok je Fatamorgana malo otklizala pod Šoltu. Na kraju se ta strana polja, u tom dijelu regate, pokazala najlošijom, jer je Shining mnogo brže jedrio s nekim povjetarcem koji je puhao uz Brač.

Do Mrduje ipak prvi uspijeva stići Way of Life, dok je Shining bio iza njega na nekoliko dužina. Kako je Mrduja bila pomoćni cilj zabilježena su i vremena obilazaka na tom mjestu. Sat, 54 minute i 29 sekundi je trebalo prvom do ovog mjesta, a drugoplasirani su kasnili za njima minutu i 57 sekundi, dok su trećeplasirani Mrduju obišli 20 minuta i 39 sekundi nakon Shininga.

Radili smo stvarno puno zadnjih mjesec dana oko broda. Promijenili smo timun i kolombu i bilo je posla za poluditi, ali pokazalo se da to kao cjelina dobro radi! Posada je bila odlična. Jedrili smo maksimalno fokusirani, forsirali smo cijelo vrijeme s tim da sam znao otprilike što će nam se dogoditi na ulazu u vrata, ali bilo nam je bitno da držimo kontakt s velikima. Nismo mogli ići skroz na Brač, već nas je odnijelo na Šoltu i tu smo izgubili taj priključak. Ali smo super zadovoljni. Povratak je bio skroz dobar. Kad smo izašli iz Vrata vjetar je skroz pao i otišli smo lijevo na maestralić, ali smo iz vrata izašli po nekom sjevernom vjetru i očekivali smo da će vjetar u jednom trenutku prebaciti na južni smjer. Tada smo zaobišli Shininga i na kraju smo došli paralelno s Way of Life, ali protiv njega nismo mogli. Njima je dovoljno da posada malo prošeta po palubi i oni dobiju dovoljan poriv za nastavak. Mi smo se mučili, ali nije išlo. Sve u svemu je bilo dobro i cijela posada je zadovoljna.

Mate Arapov, Fatamorgana

Što se tiče ostalih aktera regate iz prvih redova tu treba istaknuti Overloada koji se držao lijeve strane sredine polja i do Brača je u nekim trenucima bio i ispred Shininga. Također se i jedini splitski TP52, Polet Furioso, istinski trudio držati priključak. Ova ekipa je izabrala Bračku stranu, ali kasnije se prebacuju pod Šoltu i kao četvrti obilaze Mrduju. Kroz sredinu je nekoliko minuta kasnije, praktički iz drugog plana, na visoko 5. mjesto dojurio kralj bonace, Full Pelt.

90% ostalih jedrilica je prema Mrduji jedrila desnom stranom polja, a karavana se rastegnula skoro od Čiova...

Vremensko ograničenje je postavljeno na 7 i pol sati, tako da se jedrenje moralo završiti do 18:30. Kompletnu regatnu rutu koja je završavala ispred "galebova" uspješno je odjedrilo samo 12 jedrilica! Njih je do kraja predvodio Way of Life, a na drugo mjesto se probila Fatamorgana.

Vremena ulaska u pravi cilj Mrduje su slijedeća:

 1. Way of Life - 04:57:02
 2. Fatamorgana - 05:49:17
 3. Shining MM - 06:23:20
 4. Full Pelt - 06:44:44
 5. Polet Furioso - 06:45:44
 6. Overload - 06:54:53
 7. Furiosa 2 - 07:00:35
 8. Gringo 2 - 07:03:47
 9. Bare V - 07:07:26
 10. Arhimed - 07:20:22
 11. My May - 07:25:38
 12. Magnum x3 - 07:29:30

Prolaske ostalih jedrilica oko Mrduje i plasmane po grupama možete pronaći u službenim rezultatima, fotografije možete pogledati u ovoj fotogaleriji, dok video možete pogledati preko ovog linka.

Iduća velika regata koju organizira JK Labud je 75. Viška regata čiji Oglas možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top