U travnju 2019. godine jedrila se 17. Zlarinska regata krstaša i nakon toga uslijedila je trogodišnja pauza, odnosno preskakanje čak dva travnja koja su mogla ovogodišnje izdanje ove regate napraviti punoljetnim i po američkim normama.

Kao i na nekim drugim regatama i na ovoj je Korona uzela svoj danak, ali zato je jedriličari nisu zaboravili i u lijepom broju ponovno su se vratili na Zlarin.

Vremenski uvjeti bili su izvrsni, sunčano i dovoljno vjetra, pogotovo u nedjelju.

Oba dana jedrile su se navigacije, a uobičajena štap jedrenja nisu realizirana jer u subotu vjetar je bio lagan i nedovoljno stabilan za jedrenje u štap, dok ga je u nedjelju bilo i previše.

Subotnja navigacija vodila je jedriličare oko obližnjih otočića. Nakon starta u Zlarinskoj vali jedrilo se prema hridi Galijola ispred Prvić luke, pa oko otočića Dugo, hridi Mala Mare, pa između otočića Prčevca i Kaprija, te umjesto u cilj u Zlarinu redoslijed natjecatelja popisan je na punti Tijata. Razlog skraćenju bilo je slabljenje vjetra, a rutu je najbrže prejedrio Gringo 3 koji je ujedno bio i najbrži po ORC-u.

U noći između subote i nedjelje na cijelom Šibenskom području pala je kiša, a bilo ju je i u nedjeljnim jutarnjim satima. Međutim, prestaje sat - sat i pol prije starta, a RO odustaje od najavljenih štapova jer je prognoza najavljivala vrlo jako jugo u nastavku dana.

Zato se flota izvukla ispred Zlarina i u 11 sati signaliziran je start drugom navigacijskom plovu. Jedrilo se oko samog Zlarina, a prvi dio rute vodio je s njegove vanjske strane i to u orcu po jugu koje je dosta brzo jačalo od početnih 10-12 čvorova, pa do preko 25 koliko je puhalo dok su se jedrilice drugom stranom Zlarina vraćale niz vjetar.

Najbrže do cilja ponovno je dojurio Gringo 3, ali ovog puta nije uspio biti najbrži i po ORC-u, već ga je Mr.J nadmašio za nešto više od pola minute.

Što se tiče ostatka konkurencije njihov raspored u ciljevima možete pronaći na ovom linku, a tko je bio najbrži u svojoj grupi možete vidjeti na ovom linku, dok su rezultati onih koji su odabrali ORC na ovom linku.

Fotogaleriju snimljenu u nedjelju u Zlarinskoj vali možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top