Originalni termin ovogodišnje Mrduje bio je subota 3. listopada, ali zbog vrlo jakog i olujnog juga za jedrenje je iskorišten rezervni dan, nedjelja 4. listopada. Naravno, kako to u pjesmi uvijek bude, nakon kiše dolazi sunce, ali ovog puta i bonaca... ne baš apsolutna, ali onih nekoliko čvorova vjetra nije dalo baš mnogo poriva za malo više od 150 prijavljenih jedrilica.

Ruta je bila standardna... Sustipan - Mrduja - Sustipan s tim da je do pravog cilja ispred Splita ovog puta dojedrilo 39 posada, a još njih 65 je uspjelo stići do pomoćnog cilja na Mrduji.

Što se tiče najzanimljivijeg statističkog podatka on glasi da se u Split najbrže vratio, odnosno pobijedio na regati, TP52 - Polet Furioso Nikole Deškovića, a pod zastavom JK Labud. Ujedno je ovo jedrilica koja je prva okrenula i Mrduju, a oba rezultata je napravila s popriličnom prednošću u odnosu na pratnju, pogotovo u prvom dijelu regate.

Sam start regate nije nagoviještao takav razvoj situacije u smislu razlike koju je Polet ostvario. Sam start je napravljen po vrlo laganom povjetarcu koji bi se mogao okarakterizirati kao lagana tramontana. Jedrilice iz prvog reda su uspjele kliziti s 2-3 čvora brzine, ali one iz drugog plana su imale problema uopće doći u stanje jedrenja jer šuma jarbola i jedara ispred njih je propuštala vrlo malo vjetra.

Kao što je davnašnji standard na Splitskim regatama koje se jedre do Vrata ili kroz Vrata, nakon starta po ovakvim uvjetima najvažnije je izabrati stranu s koje se očekuje vjetar. Polet i Barba Branko su izabrali start uz Čiovo i u toj zoni su se vrlo brzo počeli odvajati od ostatka flote. Od većih jedrilica pratio ih je Bare V, ali spomenuti dvojac je izgleda upao u mnogo bolju strujnicu kojoj Bare nije mogao parirati.

Skroz na suprotnu stranu otišle su dvije Tutte Trieste... Molo Longo i Toto Travel. Oni su vjerojatno imali u cilju hvatanje najavljenog laganog juga na koje su se stvarno i prebacili nakon par milja. Međutim, to jugo nije bilo ni približno jako ako vjetar po kojem je jedrio Polet.

Ovu stranu regatnog polja izabrale su i neke manje jedrilice, a da je njihov izbor bio dobar najbolje pokazuje primjer malenog Otto e mezzo koji je predvodio flotu na ovoj, Bračkoj, strani polja. Vrlo lagani vjetar i vrlo lagana jedrilica po moru bez vala... uvjeti stvarno kao stvoreni za bešumno klizanje ove male pile. Još ljevije, ali ipak iza njih, jedrila je posada Južnog vjetra. Riječ je također o laganoj jurilici, ali većoj od Otto e mezzo, a samim tim i s većom masom i drugačijim omjerom površine jedara i sile koja se na njima stvara za pokretanje. Da je bilo par čvorova vjetra više možda bi situacija bila obrnuta ili bar napetija, ali ove nedjelje uvjeti su više bili na strani Makarana.

Malo više prema sredini mogle su se vidjeti ostale jedrilice iz vodeće skupine... Damaco, Mareus 3 i Magnum x3. One su vrlo dobro držale ritam za vodećima, a čak su u tom početnom dijelu regate bile ispred velikih Triestina. S obzirom na svoj ekstremniji dizajn, Mareus 3 se ipak brže probijao kroz ovu skupinu i lakše postizao veće brzine.

Za to vrijeme pod Šoltom su završili Barba Branko i Bare V. Dok je Polet ravno jedrio prema Mrduji oni su se odlučili na široki luk s kojim bi ga pokušali iznenaditi, ali ovog puta Polet praktički nije imao konkurencije i dominantno dolazi do Mrduje koju obilazi desetak minuta prije drugoplasiranih. To je ove godine bila posada Bare V. Minut i pol iza njih stiže Mareus 3 koji je uspio prestići Otto e mezzo za jednu minutu, a tek nakon njih unutar 22 sekunde Mrduju obilaze Tutta Trieste i Barba Branko.

Inače, u zoni prilaza Mrduji, već od visine rta Gomilica na Braču, sci se prebacuju na genakere i spinakere s kojima su jedrili po maestralu koji je dolazio preko Šolte, a kako se kasnije pokazalo bilo ga je i dalje dovoljno da dio flote s njim dojedri do Splita.

Kako je taj maestral popunjavao Splitski kanal tako su i svi ostali u regati počeli brže jedriti. U ravnomjernim razmacima stizali su do Mrduje i jedina malo intenzivnija gužva na pomoćnom cilju bila je pred kraj. Točan raspored prolazaka južne strane Mrduje možete pronaći na ovom linku. Možda samo da se istakne da je posljednji do Mrduje stigla jedrilica Jando kojoj je do tamo trebalo 06:29:03.

A dok su se Jando i društvo trudili oko Mrduje Polet i ostali s vrha flote davno su već stigli do cilja. Jedrili su po maestralu s mnogo većim brzinama nego u dolasku, a to su već bili uvjeti po kojima su najveće jedrilice regate mogle početi razvijati svoje brzine i pokazivati svoj pravi potencijal. Ovog puta u tom je najviše uspjela iskusna posada Molo Longa. Oni su razliku s Mrduje, u odnosu na Poleta, uspjeli smanjiti na četiri minute. Tako da se može vidjeti da je Polet vrlo elegantno stigao do pobjede i donijeti veliki prijelazni pokal regate ponovno u klupske vitrine.

Svoj uspjeh posada Nikole Deškovića napravila je nakon jedrenja koje je trajalo 03:55:40, a ostale rezultate s cilja možete pronaći na ovom linku dok je raspored unutar 13 grupa dostupan na ovom linku.

Čestitke Labudu na organizaciji, a isuća regata u njihovom aranžmanu je 76. Viška koja će se jedriti 17. i 18. listopada.

 

Back To Top