Još jednom su se vremenske (ne)prilike poklapale na cijelom srednjem Jadranu, situacija s kakvom su se namučili jedriličari u Dubrovniku bila je preslikana u još težoj varijanti i u Splitu. Naravno, riječ je o prošloj nedjelji, kad se treniralo na Orsan ligi i Splitskoj trening ligi.

U Dubrovniku je samo pet jedrilica stiglo do cilja, ali za utjehu imaju to da su uspješno odjedrili kompletnu rutu od nešto malo više od 10NM, dok su u Splitu rezultati bili mnogo "poražavajući".

Domaćini ovog kola su bili članovi JK Split, a ruta koju su se nadali obići je imala duljinu od 8.7NM, dok je njena skraćena verzija imala duljinu od 5NM.

Značajni toponimi po kojima su se jedriličari trebali orijentirati bili su slijedeći:

  • start između usamljene opasnosti Garofulina na lijevoj i crvene plutače na desnoj strani
  • crvenu plutaču ispred JK Split ostaviti lijevim bokom
  • usamljenu opasnost pored otočića Podmornica ostaviti lijevim bokom
  • komunalnu plutaču ispred Vranjica ostaviti lijevim bokom
  • komunalnu plutaču (4) ostaviti lijevim bokom - POMOĆNI CILJ
  • zelenu oznaku pored Instituta ostaviti lijevim bokom
  • ciljna linija - jednaka startnoj liniji

Domaćini su ovo zimsko okupljanje u svom akvatoriju zamisli kao multidisciplinarni događaj, pa su uz druženje na moru organizirali i trening jedrenje mladih jedriličara JK Split s jedrilicama klase RG65, a što je bioi uvod u svečano otvaranje nove klupske modelarnice. Šušur se osjećao tijekom cijelog tjedna, pa je rezultat bio i rekordan odziv jedrilica na moru za ovu sezonu. Čak 22 jedrilice, od malenog Zera 22, pa do velike Bavarie 46, našle su se na startu i samo jedna je nedostajala da se ponovi lanjski maksimalac od 23 jedrilice.

Skupina jedrilica koje su se nalazile na vrhu poretka ponovila se i u ovom kolu... dva Melgesa 24 su bili dalekoo ispred sviju i po uvjetima totalne bonace. Prvi je do pomoćnog cilja stigao The Pimp. Za tih 5 milja njemu je trebalo 02:24:25, dok je Cezibordu trebalo osam i pol minuta više. 

Skoro pola sata iza njih do komunalne plutače stigao je Satan II koji je imao vrlo tijesni dvoboj s Ultra ribicom, a dugih 45 minuta nakon njih stiže vlakić čiji posljednji vagon je bila Micro poma Ančica  kojoj je ukupno jedrila 04:16:00.

Točan raspored ostalih majstora bonace možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče matematički dobivenih rezultata raspored prve četvorke je identičan, a upornost u jedrenju do krajnjih mogućnosti se definitivno isplatilo Ančici koja je  zauzela vrlo dobro 5. mjesto! Naravno, kao i uvijek kad su sustavi razvrstanja u pitanju, matematika po laganim vjetrovima i bonacama uvijek ide na ruku manjim jedrilicama, pa se to potrdilo i u THC rezultatima, gdje je na posljednjem mjestu završila najveća jedrilica koja je završila plov, Srna V.

Službeni THC rezultati ovog kola mogu se pronaći ovdje.

Foto: Lea Vojković 

Ovo kolo je prvo s odbacivanjima u generalnom plasmanu, i donijelo je poprilične turbulencije na Open ljestvici. Do ovog kola vodeća na ljestvici je bila Srna V, ali bonaca je učinila svoje i zbog dosta lošijeg rezultata nego na prethodnim treninzima studentska posada Pomorskog fakulteta trenutno se nalazi na trećem mjestu. Cezibordo je zato ostao na drugom mjestu, dok je The Pimp zauzeo vodeće mjesto u poretku unatoč tome što se treninzima priključio tek od drugog kola.

Još jedna rošada je bila u blizini vrha, Satan II i Toma su zamijenili pozicije, a na ostalim pozicijama su se također dogodile male zamjene. Točan raspored možete pronaći u generalnim rezultatima, a definitivno treba istaknuti da je u ova dosadašnja četiri kola sudjelovalo čak 30 jedrilica iz Splita i bliže okolice!

Po pitanju generalne ljestvice po THC-u, Melgesi i tu kolo vode, odnosno The Pimp je i ovdje izbio na sam vrh. Rođak mu Cezibordo jednako kao i Openu, čvrsto drži drugo mjesto, a najznačajniji skok je napravio Satan II koji je s 5. mjesta nakon trećeg kola sad skočio na 3. mjesto i s njega izgurao Srnu V na četvrto.

Od ovog kola generalna THC ljestvica broji čak pet jedrilica više i na njoj ih je sad čak 18!

A što se tiče zabavno gastronomskog dijela nedjeljnog druženja u JK Split, definitivno treba istaknuti angažman sveprisutne Vedrane Polić.

Foto: Goran Martinović

Ovog puta je za gladne jedriličare, uz pomoć svojih klupskih kolega, spremila stotinjak sarmi i još toliko palačinki. Svaka čast Vedrana!

 

Naslovna foto: Tonći Đogaš

 

Back To Top