Posljednja regata u ciklusu latinskog idra odjedrila se u utorak 29. rujna u Murteru. To je bio 23. put za redom da se organizira ova regata, a pobjednička nagrada ove godine otišla je u susjednu Betinu.

Originalni termin kad se regata trebala odjedriti bio je najavljen za nedjelju 27. ali loši vremenski uvjeti s puno kiše razlog su zašto je došlo do ove izmjene termina. Razlog zašto je baš utorak izabran za rezervni termin je taj što je to bio ujedno i dan nebeskog zaštitnika općine Murter, Svetog Mihovila.

Ukupno na startu se našlo čak 57 tradicionalni barki koje su bile podijeljene u standardne tri skupine... leute, gajete i kaiće, a gajete i kaići su još bili podijeljeni i na one s motorom i one bez motora.

Leuta i kaića je jedrilo ukupno po osam, a gajete su bile sve ostale.

Ruta koju su pripremili domaćini iz udruge Latinsko idro bila je nešto dulja od 6NM, a jedrila se između otočića Sustipanac i bove pored otočića Žminjak, dok su start i cilj bili postavljeni ispred Murterske rive. Nakon starta jedrilo se prema Sustipancu kojeg je trebalo ostaviti lijevim bokom, pa prema bovi koja se obilazila na isti način i kroz prolaz između otočića Tegina i rta Gradina natrag u cilj.

Utorak je već od jutra najavljivao da će se regata jedriti po vrlo lijepom i ugodnom vremenu, samo je bilo pitanje koliko će jak biti maestral. Prognoze su ga najavljivale do oko desetak čvorova, ali već na startu se moglo osjetiti da će zapuhati bar 4-5 čvora više. Kako su se i u ovom načinu jedrenja odavno već oformile posade koje imaju ozbiljne natjecateljske ambicije i kojima nije cilj samo sudjelovati i odjedriti zadanu rutu, te njihove ambicije prati i određeno ulaganje u opremu. Mnogi su već odavno napravili po dva kormila, jedno za svakodnevnu upotrebu i drugo mnogo primjerenije jedrenju, a još ambiciozniji su se odlučili i na investiciju koja uključuje jedra za različite vjetrove.

Već neko vrijeme se ne koriste "vintage" platnena jedra i isključivo su dacronski materijali u upotrebi, a uz to i odgovarajući krojevi. Pazi se na debljinu materijala, formu jedra, porube, tvrdoće lantina... i svi etablirani jedrari prate situaciju i promptno reagiraju s novim modelima koje razvijaju u suradnji s jedriličarima.

Start regate je bio "na lancanu", odnosno, barke su bile vezane krmom za konop rastegnut ispred Murterske rive, sa sidrima bačenim dvadesetak metara ispred.

Start regate signaliziran je točno u 15 sati, nakon kratke predstartne procedure koja je uključivala jedino zvuk sirene minutu prije starta. Potom je uslijedilo povlačenje po sidru za koje je zadužen najjači član posade, praćeno simultanim otvaranjem jedra i prelaskom na osnovni izvor porivne sile.

Već na startu se izdvojile gajete Baba Tone i Sirotica, jedne od onih s ozbiljnim natjecateljskim ambicijama i profesionalnim pristupom, dok su se ostali sudionici kasnijeg raspleta nalazili u glavnini flote iza njih.

Kako je puhao maestral koji je nakon obilaska rta Gradina tjerao flotu niz vjetar regata se svela na spust u kojem su najveću prednost imale najlaganije, a zadatak kormilara bio je da pokušaju pronaći dio mora na kojem neće biti pokriveni od onih iza njih.

Do Sustipanca Baba Tone i Sirotica stižu doslovno poravnate. Tijekom obilaska Sirotica se uspijeva izvući na jednu duljinu ispred i kao prva obići ovu oznaku, a zanimljivo je da su se svi kormilari prilikom obilaska odlučili na što bliži prilaz ovom otočiću, bez straha da će ih njegova visina zakloniti i ostaviti u sjeni vjetra.

Ubrzo nakon što su ove dvije gajete prešle u orcu do otočića stižu i ostali favoriti i pred njima je bila dosta duga orca koja se pokazala kao vrlo ozbiljan filter.

Tijekom orce većina se odlučila na prebacivanje pod Betinu i jedrenje na lijevim uzdama većim dijelom ove etape. Ono što je zanimljivo i definitivno treba uzeti u obzir tijekom jedrenja s latinskim jedrom je to da na jednim uzdama i jarbol djeluje kao potpora jedru. Ovakva kombinacija jedrilja praktički razbija jedro u dva dijela i daje mu mnogo pliću formu nego na drugim uzdama. O čemu je konkretno riječ može se vidjeti i na gornjoj fotografiji, a na kojoj se može vidjeti razlika u krojevima jedara.

Ovu etapu najbolje su iskoristile dvije gajete i jedan kaić. Ilka i Trtuša, odnosno Marinka. Oni su okrenuli Sustipanac među najboljih deset, ali tijekom jedrenja do bove preuzeli su vodstvo.

Bilo je za očekivati da će gajete voditi regatu, ali proboj manjeg kaića na drugo mjesto mnoge je iznenadio. Međutim, treba uzeti u obzir da je riječ o kaiću bez unutarnjeg motora i s bokom izvedenim s "kantunom", što mu daje mnogo bolje karekteristike jedrenja u orcu nego klasičnom zaobljenom trupu, jer taj spoj pod kutem prilikom naginjanja djeluje kao dodatna peraja i smanjuje opadanje niz vjetar. Naravno, nije zanemariv detalj ni to da je glavni u posadi bio iskusan jedriličar Jure Fržop.

Da bi sve bilo zanimljivije i objasnio se naslov treba reći da je bovu od orce prvu okrenula gajeta Ilka čiji glavni strateg je bio Jurin mlađi brat Duje, također iskusan jedriličar kako iz malih klasa tako i iz krstaša. On i njegova posada su od starta bili u gornjem razredu flote i po viđenom raspletu to im je bio presudan element u vodstvu, jer se s obzirom na izvrsno jedrenje kaića Marinke koji se morao probijati iz sredine flote moglo bi se pretpostaviti da bi raspored bio obrnut da su se Duje i posada bolje snašli na startu.

Iza ovog dvojca orcu je okrenula gajeta Trtuša, lanjski pobjednici regate. I u ovoj gajeti su jedrili iskusni jedriličari predvođeni Antom Turčinovom i svoju kvalitetu su dokazali konstantnim pritiskom i ne odustajanjem do samog kraja, jer su par stotina metara prije cilja uspjeli prestići Marinku i ući kao drugoplasirani u cilj.


S ovom regatom završili su ovogodišnji Dani latinskog idra koji su trajali od utorka 8. rujna, a tijekom kojih Murterini obnavljaju znanja o vještinama svojih predaka, ogotovo o nima vezanim uz plovidbu i život na Kornatima.

Možda najvažniji događaj ove godine bilo je porinuće nove školske gajete pod imenom Zadrugarka. Njenu izgradnju financirala je općina Murter, a glavni zadatak će joj biti da zajedno s gajetom Kurnatarkom služi obućavanju osnovnoškolaca osnovnim jedriličarskim vještinama i kulturi plovidbe i života na moru.


Kompletne rezultate s podjelom po grupama možete pronaći na ovom linku

 

Back To Top