Nakon nedjelje 15. ožujka, kad je odjedrena posljednja kola trening liga u Splitu i Dubrovniku, nastupila je poduža prisilna pauza kad se nije isplovljavalo u bilo koje svrhe i u bilo kojim brojčanim kombinacijama na palubama, a kamoli da je u planu bilo postizanje nekog sportskog rezultata.

Ali srećom i to se promijenilo, samo što pozitivna promjena ide polagano i postupno, a ne naglo kao zabrana. U svakom slučaju ponovno se jedri!

Već prije desetak dana Stožeri civilne zaštite dozvolili su "okupljanja" u skupinama do dvoje, tako da je i jedrenje mnogima postala opcija s kojom su mogli ozbiljno računati, jer ipak je u nas još uvijek vrlo malo jedrilica s kojima se može solo jedriti. Tako da su jedriličari krenuli s može se reći, samo organiziranjem. I na jednu takvu inicijativu prvi puta su se spontano okupili u nedjelju 26. travnja po lijepom i sunčanom vremenu.

S obzirom da je u to vrijeme još uvijek bilo zabranjeno približavanje, a pogotovo sportsko nadmetanje problemu gužve na startu a i da i dalje sve ostane u okvirima koje je zadao Stožer CZ pribjeglo se pomoći THC-a, odnosno službenog premjera Splitske trening lige.

Primijenjen je princip starta od najsporije prema najbržoj jedrilici. Napravljena je startna lista u kojoj su proračunata vremena kad bi pojedina jedrilica trebala startati, tako da vrijeme ulaska u cilj, odnosno redoslijed presijecanja ciljne ravnine, bude i redoslijed na rezultatskoj ljestvici.

Svoj dolazak je najavilo 28 jedriličara, odnosno 14 jedrilica, ali taj plov na kraju završava njih 12.

Jedrilo se na ruti od ulaza u Splitsku luku, pa do komunalne bove ispred uvale Mavaršćice na otoku Čiovu i natrag. Ukupna ruta je bila oko 12.3NM.

Najbrže po korigiranom vremenu rutu je svladala jedrilica Toma, Justin Ten Matka Stanića. Njoj je trebalo 02:54:59, što je matematika prebacila u 02:51:45.

Najbliži po korigiranom vremenu bio mu je Runaway, dosta manji Este 24 na kojoj je jedrio bračni par Ozretić. Mila i Vicko imaju u planu jedriti i dalje kao mix dvojac, pogotovo od kada je i World Sailing uvrstio offshore miješane dvojce kao disciplinu u kojoj će se jedriti na olimpijadi u Parizu. Možda njihovi planovi nisu toliko dalekosežni, ali u svakom slučaju im je želja da se i u nas što više promovira takav stil jedrenja, pa u smjeru organiziranja takve skupine lobiraju i kod organizatora regate Sušac 100x2. Njih dvoje su ovu rutu prejedrili za 03:12:15, što je matematika prebacila u 02:53:58.

Inače, tih 12.3NM najbrže je prejedrio Toma, dok je najsporijem, Red Arrowu, trebalo nešto više od 5 sati jedrenja. Po startnoj listi najbrža jedrilica na moru je bio Elan 450 - Adio pameti, a u konačnom plasmanu završava kao 8. s vremenom jedrenja (a i po korekciji s obzirom da se u odnosu na njega računa) od 03:23:01.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Sve u svemu zanimljiva akcija i sve pohvale na uloženom trudu, a jedino se može uzeti kao mala mana ovakvog načina startanja da na rezultate mogu utjecati vremenske prilike na moru u smislu da se starta, konkretno u ovom slučaju, u rasponu od skoro 45 minuta. Ali ovog puta vjerojatno o tome nitko nije razmišljao na takav način i svima je bilo najvažnije da se dobro zabave na moru.


U međuvremenu mjere koje propisuju Stožeri CZ bivaju još blaže, tako da se do idućeg vikenda dolazi do dozvole okupljanja do pet osoba na malom prostoru (jedrilici) i da se dozvoljavaju sportski treninzi. Ova novost je iskorištena za spontano dogovaranje novog susreta na moru, ali ovog puta nije više bilo potrebe za pojedinačnim startevima, već su krenuli zajedno svi koji su se tada nalazili ispred Galebova.

Foto: Marko Višić

Po oblačnom i vjetrovitom vremenu skupilo se 15 jedrilica, ali dvije nisu startale. Jedrilo se ponovno na istoj ruti od 12.3NM i start je bio točno u 13:00.

I ovog puta se nastavila zastupljenost dvočlanih posada koje se nadaju uspješnoj organizaciji regate oko Sušca. Istina, dvije posade i to baš dvojci nisu startale, ali ostale su provele vrlo atraktivan dan na moru s obzirom da je bura puhala između 13 i 22 čvora!

Što se tiče bodovanja, sve se vratilo starom sustavu, mjerilo se vrijeme za THC, a također je i Open rekao svoje. 

Po Openu je bilo vrlo zanimljivo u samom vrhu. Za prvo mjesto su se nadmetali Mila 8 i Magnum X3. Mila je bila brža za desetak sekundi, a Magnumu je ovo bila prva regata nakon generalnog refita. Što se tiče THC-a raspored na vrhu je bio isti, samo što je matematika rekla da je Magnum trebao biti dosta brži, jer je razlika nakon korekcija bila čak 3 i pol minute.


Naravno, oba ova okupljanja na moru se ne boduju u generalnom poretku Splitske trening lige, jer ovo i nisu pravi eventi te vrste s obzirom da je ipak riječ o poluspontanom okupljanju zaljubljenika u jedrenje koji se dogovore preko Facebooka i startaju po GPS-u bez startne procedure.


Što se tiče trening lige u Dubrovniku, tamo se uskoro planira službeni nastavak, a do kraja su im ostala još 4 kola. Prvo je u planu 17. svibnja i nadamo se da će tako i biti i da će se krenuti s normalnim realiziranjem plana upisanog u službenom kalendaru HJS-a.

 

Naslovna foto: Vinka Lišić

 

Back To Top