U nedjelju 21. studenog odjedrena je Dubrovačka regata krstaša koja je ujedno bodovala i kao prva regata iz novog ciklusa Lige Orsan.

Jedrilo se na ruti Orsan - Grebeni lijevo - Lokrum - Grebeni desno - Orsan. Ukupna duljina rute bila je oko 12.5NM, a organizatori su predvidjeli da se ta ruta prejedri za maksimalno 4 sata. Sudjelovalo je 9 jedrilica, a vremenski uvjeti su im bili vrlo ugodni. Toplo jugo od desetak čvorova, bez kiše... Najsporijoj jedrilici trebalo je malo više od 3 sata da se vrati u Orsanovu lučicu.

Više o događanjima na moru ispričao je lan Organizacijskog odbora, Maroje Kurajica:

Započeli smo s ligom, 9 godinu za redom. Prva regata ujedno i Dubrovačka regata krstaša odrađena je po idealnim uvjetima s oko 10 čvorova juga bez kiše i sa suncem. Kurs regate nas je vodio oko Grebena i Lokruma.
Na startu se pojavio nešto manji broj jedrilica, što zbog ostalih obaveza poput Lera koji je bio na Melges državnom, što zbog korone i pripreme brodova. Nekolicina timova je zamijenila brodove tako da će posada Arhimeda ove godine nastupati s Outsiderom (Psaros 40), posada Val-a 35 nastupati će s Justin tenom imena Malduk, a Niko Kmetović svoju posadu uigravati će na Animi (Nautic Racer 12). Prvoj regati pridružio se i Dubrovnik koji će uskoro na suhi vez do početka nove sezone.
Flota je startala po jugu koje se već na startu, u pratnji jednog oblaka, razvilo i više od planiranih 6-7 čvorova na respektabilnih 10-12 na udare i 15-16 izvan Grebena.
Dubrovnik je najbolje startao, pratio ga je Outsider, zatim Južni vjetar, pa Rosso, Limonca...
Stabilan vjetar omogućio je da se vodeći dvojac odlijepi i konstantno povećava prednost nad ostatkom flote. Stvarno su bili idealni uvjeti za brze ORC brodove.
Outsiderov konzervativni odabir jedara pri okretu na Lokrumu praktički je osigurao Dubrovniku korigiranu pobjedu, dok po pitanju realnog vremena ništa nije bilo sigurno do Dakse gdje je konzervativniji izbor C0 jedra Outsideru omogućio stizanje poprilične razlike koju je Dubrovnik napravio genakerom u krmu.
Od Dakse do finiša jedrila se lagana orca po 5-6 čvorova s povremenim jačim refulima. Praktički nije bilo prilike za prestizanje. Vodeći uvijek prvi ulazi u jači vjetar i prvi dobiva refule, uglavnom s bande.
Tako da prvi ciljem prolazi Dubrovnik, a potom Outsider. Južni vjetar ulazi kao treći, ispred Rossa.
ORC TOD medium na 12.5NM kaže: Dubrovnik je uvjerljivo prvi, slijedi ga Outsider s 13 min korigiranog zakašnjenja i treći Rosso.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Kompletne rezultate po Openu možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po ORC-u dostupni na ovom linku. Također, Orsanov glavni foto kroničar, Periša Zakarija, pripremio je jednu foto galeriju koju možete pronaći na ovom linku.


Što se tiče nastavka 9. sezone Lige Orsan, raspored je već definiran za skoro sva kola, a izgleda ovako:

 

21.11. - Trening regata 01 - Dubrovačka regata krstaša

05.12. - Trening regata 02 - ROSSO

19.12. - Trening regata 03 - KANA ili JK Cavtat

09.01. - Trening regata 04 - ARDURA

23.01. - Trening regata 05 - NAVE LOCO

06.02. - Trening regata 06 - Regata Sv. Vlaha

20.02. - Trening regata 07 - LIMONCA

06.03. - Trening regata 08 - LENOBA

20.03. - Trening regata 09 - ANALEA

03.04. - Trening regata 10 - LERO

24.04. - Trening regata 11 - LUNA

08.05. - Trening regata 12 - 

22.05. - Trening regata 13 - OUTSIDER

05.06. - Trening regata 14 - Regata dana državnosti (Finale)

 

Dubrovčanima želimo puno sreće i s ovom sezonom njihove lige, a uskoro kreće i Splitska trening liga, a ako se ostvare najave od prije ljeta, trebala bi i Puležanska liga doživjeti svoju drugu sezonu.

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top