Ako se nikada niste susreli sa jedriličarskim modelarstvom, nedjelja je bila pravo vrijeme i mjesto da u potpunosti doživite ovu sinergiju dobrog druženja, sporta i tehničke kulture. Ima tu i nekih malih jedrilica, elektromotora, daljinskih upravljača, alata, ali prije svega tu ima zaista mnogo djece i mladih, roditelja, jedriličara, a i onih koji s plovidbom puno veze nemaju... raznoliko društvo se okupilo u Podstrani, u uvali ispred Hotela Split koji je bio domaćin našem okupljanju. I prije svega, ovo šaroliko društvo i divna atmosfera bili su najbolji razlog za proveden dan uz more i male brodove.

Tokom posljednjih nekoliko godina polako se povećava broj djece i mladih u jedriličarskom modelarstvu, prije svega zbog programa popularizacije na modelima klase DragonForce65 kojeg podupire Hrvatski jedriličarski savez i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Također, velik doprinos popularizaciji donose i naši vrsni jedriličari u klasi IOM u kojoj je hrvatska reprezentacija pokazala svoje izuzetne kvalitete na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Brazilu, sa Zvonkom Jelačićem kao prvakom svijeta i Antom Kovačevićem kao viceprvakom. Osim juniora postoji i poveći broj seniora koji vole provoditi vrijeme jedreći na modelima klase DF65 tako da smo odlučiti zaključiti ovu iznimno aktivnu godinu završnom regatom, Prvenstvom Hrvatske klase DF65 za juniore i seniore. Činjenica da se u nedjelju, u uvali ispred Hotela Split, okupilo 15 juniora i 18 seniora govori sama za sebe. Iako su natjecatelji uglavnom sa splitskog područja, pridružile su nam se i ekipe iz Visa i Primoštena, a nadamo se da će nam se dogodine pridružiti i natjecatelji iz cijele Hrvatske. Izuzetno nam je drago da su se ove godine ponovo aktivirali jedriličarski modelari iz Visa i Primoštena, a za sljedeću godinu u planu su nove radionice u klubovima kako bi mali modeli ponovo razvili svoja jedra.

Foto: Marina Horvat

Naši mladi natjecatelji su se sa sunčanim jutrom okupili u uvali ispred Hotela Split, zajedno sastavljali modele, trimali jedra, obavljali sitne popravke. Kako nam vjetar tokom dana nije baš izlazio u susret, djeca su jutro provodila u druženju i raznim igrama, no spremni svakog trena spustiti modele u more i započeti regatu. Na prvi dašak vjetra glavni sudac regate, Zvonko Jelačić, dao je znak za pokret i male jedrilice su u trenu zaplovile regatnim poljem. Pošto je mnogima ovo bilo prvo sudjelovanje na regati, započeli smo sa jednim pripremnim plovom kako bi sva djeca imala prilike doživjeti regatno polje te jedrenje u floti. Lagan vjetar u ovom slučaju nije predstavljao problem pošto je modelima potrebno zaista malo vjetra za kretanje, a djeci koja se po prvi put natječu ipak je olakšano snalaženje u novim situacijama.

Do 12 sati juniori su odjedrili dvije regate nakon čega ih je dočekao roštilj i dodjela nagrada. Roko Razmilić bio je najbolji među starijim juniorima, Tonko Puljiz osvojio je drugo mjesto, a Dora Bezić bila je treća. Kod mlađih juniora pobjedu je odnio Marin Bizjak, drugi je bio Karlo Albini, a treći Toni Buble. Roku Razmiliću, kao najboljem junioru ukupno, pripao je i prijenosni pehar na kojeg će se svake godine upisivati imena najboljih u Hrvatskoj. Osim pobjednicima, čestitamo svoj djeci koja su se odvažila sudjelovati na regati, posebice onima kojima je ovo bilo prvo jedrenje u većoj floti. Mladi natjecatelji izvrsno su se snašli u startevima, razrađivanju strategija kroz regatno polje te održali zavidan nivo koncentracije kakva je osobito potrebna u uvjetima laganog vjetra.

Seniori su nastavili dobru zabavu nešto kasnije popodne. Po laganom vjetru odjedrene su samo tri regate, a najzanimljivija je svakako bila ona noćna! Neumorni i neponovljivi instruktor JK Zente, organizator, volonter, voditelj i čarobnjak, Josip Marasović, osmislio je noćnu RC regatu pod svjetlima! Oznake regatnog polja bile se osvjetljene solarnim lampicama dok je svaki model unutar trupa dobio svjetlo u boji. Čak je i iskusnim seniorima noćno jedrenje predstavljalo izazov dok su nastojali uhvatiti svoju boju na regatnom polju, a brojni prolaznici oduševljeno su pratili i fotografirali mali noćni RC spektakl. Time je završilo još jedno divno druženje jedriličarskih modelara, uz dodjelu nagrada onima koji su bili najspretniji u taktiziranju kroz regatno polje: Vedran Kalismanić osvojio je prvo mjesto, Boris Bakotić bio je drugi, Bruno Marević treći, a u stopu ga je pratio Tomislav Bezić kao četvrti.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i podržali nas u ovom divnom okupljanju, od djece, roditelja, prijatelja, baka i djedova, do slučajnih prolaznika. Hvala našim pokroviteljima, Hotelu Split i Sailboat RC koji su nam ustupili odličnu lokaciju te vrijedne nagrade za natjecatelje. Također, zahvaljujemo Hrvatskom jedriličarskom savezu i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja tijekom cijele godine podupire promociju jedriličarskog modelarstva među djecom i mladima. Te posebne zahvale našim instruktorima i volonterima na organiziranju divnog događanja.

Marina Horvat

 

Naslovna foto: Marina Horvat

 

Back To Top