U nedjelju je u Šibeniku JK Val organizirao posljednju kriterijsku regatu radio upravljanih jedrilica klase IOM za 2019. godinu. Organizacija završetka sezone je tradicija još od 2000. godine, dok se regate u Šibeniku organiziraju od 1996.

Ove godine je nastupilo 12 natjecatelja, a među njima je nastupila i skoro cijela reprezentacija koja je osvojila sve što se osvojiti moglo u Brazilu na Svjetskom prvenstvu

Regatno polje je postavljeno na standardnoj lokaciji. Pozicija "ispred topova", odnosno ispred Muzeja grada Šibenika do sada se mijenjala samo dva puta kad se u općim bezvjetricama vjetar tražio i na drugim mjestima u Šibenskoj luci.

Jutro je započelo burinom, koji nije bio u prognostičkim modelima, ali vrlo brzo je prestao puhati i nakon dva sata iščekivanja stiglo je i najavljeno jugo. Početni refuli su puhali preko desetak čvorova i sve je obećavalo da će biti vrlo dinamična regata s atraktivnim situacijama na moru, ali nakon dva jedrenja jugo malo slabi i stabilizira se na 5-6 čvorića.

Što se tiče smjera bilo je vrlo stabilno i regatni odbor nije imao mnogo posla po pitanju korekcija položaja oznaka, a u odnosu na vjetrovitija izdanja ove regate regatno polje je bilo nešto kraće da bi se moglo odjedriti svih planiranih 10 plovova.

Zanimljivo je i da su natjecatelji bili dosta mirni na startu, samo jednom se ponavljao start i tada je odmah istaknuta crna zastava.

Po pitanju raspoloženja natjecatelja na regatnom polju, slobodno se može reći da su trojica bila iznimno raspoložena. Koliko su bili ujednačeni u prezentaciji svojih vještina najbolje govore konačni rezultati. Prvoplasirani, Ante Kovačević (JK Zenta) i drugoplasirani Robert Matulja (JK Opatija) imali su jednaki broj bodova. Prevagu su odnijele Kovačevićeve 4 pobjede u odnosu na 3 Matuljine, a samo bod i pol iza njih, na trećem mjestu završava Mirko Ukas (JK Zenta). Najbliži postolju bio je Tomislav Bašić (JK Labud), dok novi (stari) svjetski prvak Zvonko Jelačić ove godine u Šibenik nije došao s natjecateljskim ambicijama, već u ulozi promotora radio upravljanog jedrenja koji je vodio radionicu s jedrilicama RG65 namijenjenu zainteresiranim Šibenčanima.

Promocija je u stvari akcija "otvorenih vrata" u svijet RU jedrenja. Svatko tko je došao na rivu i izrazio želju za jedrenjem dobio je tu priliku. Ukupno 18 stanovnika Krešimirova grada, svih uzrasta, napravili su svoje prve korake s ovim malim i nadasve ekonomičnim jedrilicama.

Nakon tog uvodnog dijela po programu je uslijedila i regata klase RG65.

Na njoj su sudjelovali jedriličari iz Splita, Rogoznice, Primoštena i Šibenika. Ukupno su odjedrili 8 plovova. Najbrži je bio Siniša Bizjak iz Splita, a ozbiljno mu je prijetio Primoštenac Ivan Čobanov. Da ova klasa može biti i ugodna obiteljska zanimacija dokazao je trećeplasirani Marin Bizjak, pa su se tako otac i sin vratili doma okićeni sa zlatom i broncom.

Jedrilo je ukupno 9 jedriličarki i jedriličara, a konačne rezultate možete pronaći na ovom linku, dok je fotogalerija s regate dostupna na ovom linku.

Kao jednu zanimljivost regate trebalo bi spomenuti da je nakon duže vremena pobjedu odnijela jedrilica koja nije izašla kao produkt "industrijske proizvodnje". Naime, Ante Kovačević je jedrio s "one off" trupom kao u vremena kad je RU jedrenje imalo skroz drugačiju filozofiju postojanja.

Do unatrag 10-15 godina svi koji su se htjeli baviti radio upravljanim jedrenjem morali su sami napraviti svoju jedrilicu i kompletno je opremiti. Jedino što se nije izrađivalo u klupskim i privatnim radionicama su bili elektromotori za vinčeve, servo motori za kormila i radio uređaji.

Nakon što su se na tržištu, za prihvatljivu cijenu, mogle pronaći i aluminijske cijevi za jarbole, nekoliko dobavljača je krenulo u smjeru organiziranja ozbiljnih nabavnih centara. U isto vrijeme su krenuli s još nekim sitnim metalnim dijelovima opreme, a potom su se pojavili i proizvođači jedara koji su mogli isporučiti veliku količinu kvalitetnih jedara koja su se donekle mogla i prilagoditi posebnim zahtjevima naručitelja.

Slijedeći korak je bila pojava trupova, peraja i kormila i od tada se polako ide u smjeru koji je bitno drugačiji od izvornog. Ali s druge strane ovakav pristup je omogućio veće omasovljenje, jer mnogi su se obeshrabrivali kad bi ispred sebe dobili zahtjevni zadatak izrade kompletne, funkcionalne i natjecateljski konkurentne jedrilice!


Prva iduća regata RU jedrilica je u siječnju u Rogoznici, također je organizira JK Val iz Šibenika, a svi koje zanima RU jedrenje mnogo informacija mogu pronaći na www.cro-rc-sailing.org.

Back To Top