Vikend nakon 16. Rogozničkog kupa - Pre Worlds regate, u Španjolskoj je organizirana još jedna velika međunarodna regata za klasu IOM. Riječ je o petom po redu Torrevieja international meeting-u koji se jedrio od 20. do 22. svibnja, a ove godine imali smo čak tri predstavnika među 52 RU jedriličara iz cijelog svijeta.

Hrvatsku su predstavljali Zvonko Jelačić, Vedran Vesanović i Tomislav Bezić, sva trojica članovi JK Zenta, a konkurenciju su im činila 32 jedriličara iz Španjolske, po nekoliko Francuza, Talijana, Čileanaca i Šveda, te po jedan Argentinac, Mađar i Amerikanac.

Osim po pitanju sastava flote, značajnu razliku radio je sustav po kojem se jedrilo. Iako su organizatori planirali koristiti SHRS, jednako kao u Rogoznici, na kraju su upotrijebili HMS i to varijantu sa šest promocija (šest prvoplasiranih prelazilo je u bolju skupinu iz koje je ispadalo po šest najlošijih). Po nekim informacijama razlog je bio isključivo vezan uz osobu koja je trebala biti zadužena za rad sa softverom za izradu rezultata. Nemojte misliti da je riječ o nekom veoma kompliciranom alatu. Za potrebe korištenja SHRS sustava napravljen je namjenski alat koji je jednostavan za upotrebu, tako da je zbilja šteta što i na ovoj regati nije prezentiran ovaj sustav natjecanja jer su tu imali priliku to iskusiti francuski jedriličari koji inače zastupaju upotrebu HMS-a.

Vremenski uvjeti na regatnom polju bili su značajno drugačiji od onih u Hrvatskoj. U Rogoznici su prevladavali lagani vjetrovi dok je u Torrevieja-i bilo poprilično vjetrovito. Prva dva dana puhalo je i do 18 čvorova iz smjera sjeveroistoka, dok je trećeg dana regate okrenulo u lijevo, pa se sa sjeverozapada koji je prevladavao kroz jutro, vjetar prebacivao na jugoistok. Prosječna snaga vjetra u nedjelju bila je oko 4-5 čvorova.

Naša ekipa bila je na visini zadatka i pokazala dosta dobro jedrenje.

 Foto: Joaquín Carrión

Zvonko Jelačić, naravno, bio je naše prvo jedro i opravdao je ulogu jednog od favorita. Konstanto je jedrio u grupi A. Iz nje nije ispao niti jedan put, a najlošiji rezultati bili su mu jedno 15. i dva 12. mjesta.

Analizom ostalih finiša može se reći da je konstantno dobro jedrio i u uvjetima jačeg vjetra kad su se koristila B jedra (srednje površine), kao i kad se jedrilo po laganim vjetrovima s A kompletima. Inače, Zvonko je pobijedio u tri plova, prvom kvalifikacijskom i kasnije u 7. i 9. od ukupno 17 koliko ih se odjedrilo.

Niti ostali jedriličari što su bili u vrhu nisu nešto posebno dominirali po pitanju pobjeda i čak su sedmorica bila s pojedinačnim pobjedama.

Zvonku su glavna konkurencija bili domaćin Guillermo Beltrí, na kraju pobjednik regate, te Francuz Olivier Cohen i Talijan Pierluigi Puthod. Beltrí je inače i nositelj titule Europskog prvaka, a osvojio ju je 2008. u Dubrovniku. Na regati u Torrevieja-i je redovito posebno raspoložen i samo jednom se nije upisao na pobjednički pehar.

Što se tiče Cohena, riječ je o najboljem francuskom jedriličaru koji je ujedno i aktualni predsjednik svjetskog udruženja klase, a Puthod je na kraju ispao najveći tragičar jer je s vodećeg mjesta na kraju petka pao na četvrto mjesto u generalnom plasmanu na kraju regate.

S druge strane Zvonko je konstantno napredovao i održavao dobar rezultatski prosjek i uspio je na kraju osvojiti srebro.

 Foto: Joaquín Carrión

Vedran Vesanović je imao dosta dobro otvaranje regate, ali u drugom poluvremenu koncentracija mu je oslabila. Tada je ostvario svoje najlošije rezultate i niz od tri koja je mogao odbaciti. U nedjelju je jedrio nešto bolje, ali nekolicina Španjolaca i Tomislav Bezić su se "probudili" baš tog posljednjeg dana i popunili su mjesto u skupini A.

U svakom slučaju Vedran je na kraju kao 13. osvojio titulu najboljeg mastera i pokazao da nije bez razloga isti naslov ponio i na prethodnom Svjetskom prvenstvu koje se jedrilo u Brazilu.

Po rezultatima se može zaključiti da se u ovoj konkurenciji najbolje snašao kad se jedrilo po jačem vjetru. Tada je oscilirao između grupe B i grupe A, a kako je vjetar u subotu počeo slabiti tako su se zaredali slabiji rezultati. Uzrok padu koncentracije, osim u velikoj vrućini koja je vladala na jugu Španjolske, može se tražiti i u napornom ritmu koji HMS nameće jedriličarima koji završe u tranzicijskim kvotama pa umjesto da imaju pauzu moraju nastaviti s jedrenjima u još jačoj konkurenciji.

Ali na kraju i Vedran može biti zadovoljan svojim nastupom u vrlo rapoloženoj i kvalitetnoj konkurenciji.

 Foto: Joaquín Carrión

A Tomislav Bezić, na kraju regata na samoj sredini, kao 27. Ovo mu je inače, nakon Rogoznice, bila najjača međunarodna regata na kojoj je nastupao. 

Prva dva dana po jakoj španjolskoj "buri" bili su mu dosta zahtjevni. Istina, uglavnom se zadržavao u skupini B, ali zato je do nedjelje konsolidirao snage i uspio se prebaciti u skupinu A gdje je pokazao da ukupna pobjeda u srebrenoj skupini tjedan dana ranije u Rogoznici ipak nije bila slučajnost!

Kompletne rezultate regate u Španjolskoj možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Joaquín Carrión

 

 

Back To Top