U nedjelju 19. srpnja u Jezerima je uspješno odjedrena druga ovogodišnja regata iz ovogodišnjeg ciklusa Latinskog idra koje organiziraju ljubitelji tradicionalnih tehnika jedrenja smješteni u akvatoriju između Krapnja i Pašmana.

Na startu se okupilo tridesetak tradicionalnih drvenih ljepotica i ljepotana. Već uobičajeno su podijeljeni u kategorije leuta, gajeta i leuta, a  na njima su se mogla vidjeti manje više uobičajena lica na koja sudjeluju na ovim regatama od njihovih prvih izdanja.

Ove godine cijela atmosfera oko regate bila je u stilu onoga s čim nas se stalno bombardira na vijestima, a riječ je o normama ponašanja koje se nameću kao "novo normalno". U skladu s mjerama socijalnog distanciranja prijave su se vršile na otvorenom, sudjelovao je samo po jedan predstavnik svake posade, mjerile su se temperature... a na kraju je i proglašenje pobjednika bilo u skladu s uputama nadležnih stožera. Znači, isto kao što se trenutno događa i na regatama svih ostalih klasa i kategorija.

Start regate je postavljen na ulazu u Jezersku luku, ispred lukobrana ACI marine. Nakon toga solidni maestral ponio je flotu na ugodno jedrenje atraktivnim arhipelagom ispred Jezera:

Detaljnije o svemu ispričao je jedan od članova organizacijskog time, g.Neven Jović:

Maestrala je bilo taman za lijepo jedriti, niti malo niti previše kao što se znalo događati prijašnjih godina... pucali su jarboli, lantine... odustajalo se itd. Tako da je ove godine bilo stvarno taman, moglo se lijepo razviti jedra i odjedriti od starta do cilja.

Ruta na kojoj se jedrio bila je Jezerska vala, odnosno điga na ulazu u valu, pa na vrata Malog i Velikog Dražemanskog, okret lijevim bokom, zatim oko Maslinjaka također lijevim bokom i onda se išlo do Ljutca kojeg se išlo obišlo lijevim bokom i natrag u cilj koji je bio na istom mjestu kao i start na vratima vale.

Pobjedu je odnijela gajeta građena u Betini s Preškom registracijom imena Baba Majo. Od leuta najbrži je bio betinski Gušte, a među kajićima prvi je bio onaj vlasnika Mile Jadrešića. Njega posebno ističem jer je na kraju ispalo da se može reći da je g.Jadrešić apsolutni pobjednik regate. Naime, on je u svom škveru izgradio i taj svoj kaić i Guštu i Baba Maju!

Posebna priča regate je i kaić Mali Kun. Ne znam tko ga je izgradio, ali na njemu se jedrila dva dječaka, osnovnoškolca, koji su s njim odjedrili cijelu rutu. Mislim da su došli drugi ili treći među kajićima i jednostavno su oduševili sviju.

Što se tiče same organizacije, nama, članovima udruge Južnje strane, posebno je draga pohvala posade leuta Bažokić. Istaknuli su da im je uvijek drago doći u Jezera jer je organizacija izvrsna, ali ove godine s obzirom na sve otežavajuće elemente uspjeli smo održati dosegnuti nivo. Pri tom moram istaknuti da smo obavili sva potrebna popisivanja svih članova posada, mjerenje temperature svima, koja srećom nikom nije bila poviše propisanih 36.5°C i držali smo se svih smjernica koje su nam bile zadane.

Na kraju smo imali i prigodno proglašenje pobjednika koje je također odrađeno kako treba... svirao je Zaratino band i podijelili smo vina našeg dragog sponzora vinarije Prlekus iz Ljutomera iz Slovenije.

Neven Jović, udruga Južnje strane

Foto: Neven Jović

Ako niste do sada čuli za udrugu Južnje strane, riječ o ljudima koji su se okupili s ciljem očuvanja Jezerske baštine, a s posebnim težištem na suhozide. Nekakvim logičnim slijedom u njihov opus djelovanja upala je i regata latinskog idra koju bi bilo još teže organizirati da im u susret ne izlazi općina Tisno kao glavni pokrovitelj.

Inače, regata je ove godine organizirana skoro pa u posljednji trenutak. Zbog aktualnih okolnosti organizatori se nisu htjeli unaprijed obavezati, pa da moraju objavljivati odgodu ili otkaz zbog situacije s Coronom.

Po službenom kalendaru prva iduća regata trebala je biti "Latinskim idrom na kureja" i to u nedjelju 26. srpnja, ali sa Zlarina javljaju da regate ipak neće biti. Iduća nakon toga je Šepurinski "Burtiž" za koju se svi nadaju da će se jedriti 9. kolovoza na Prviću i svi su u iščekivanju finalne odluke organizatora. U jednakom, nepotvrđenom, statusu je i "Regata za dušu i tilo" koju organiziraju Betinjani i planiraju je za 16. kolovoza. Onda ne treba posebno isticati da će dosta vremena proći do objave o održavanju velikog finala koje se planira za 4. listopada na "Danima latinskog idra" u Murteru.


Fotogaleriju 9. Lantine, a koju su pripremili otac i sin Jović možete pronaći na ovom linku.

U nedjelju koja je prethodila regati u Betini odjedrena je prva regata koju je organizirana u Ugriniću na Pašmanu, ali odaziv je bio vrlo slab i nastupilo je samo 6 barki.

 

Naslovna foto: Neven Jović

 

Back To Top