ORC

Minimalni broj jedrilica je na regati D-Marin CRO ORC Cupa zatvorio proljetni dio ORC sezone.

Regata

Situacija je to na koju smo dijelom i naviknuli kad je riječ o održavanju ORC regata u ovom terminu. Sad već klasičan problem manjka jedrilica koje su spremne jedriti po ORC-u u svibnju je izgleda kulminirao jer ih je na start stiglo samo pet.

Od uobičajenih jedrilica koje su proteklih godina obilježile natjecanja za Kup nedostajao je Yellowpad. Kao što se moglo primjetiti prije dva mjeseca, posade iz JK Medveščak nije bilo ni na Uskrsnoj regati na Hvaru. Razlog je prodaja jedrilice koja je u tijeku.

Gringo 2, Mareus II, Orca, X-Cite i Ladies First su tako bili dosljedni i odjedrili su i ovo kolo i pobrinuli se da ORC priča dobije novi nastavak.

Vrijeme u Šibeniku je bilo više ljetno nego proljetno, mnogo sunca i laganog vjetra uz veliki broj charter jedrilica na moru. Puhalo je 8-10 čvorova tramontane koja je na početku djelovala dosta stabilno, ali je u prvoj krmi krenula u lijevo i polje se moralo korigirati postavljanjem korektivne privjetrinske oznake. Također se u proračunu rezultata morala primijeniti još jedna mjera koju dozvoljava softver za proračun rezultata, a to je da se i dionica drugog jedrenja niz vjetar podijelila u dva dijela zbog daljnjeg zakretanja vjetra u lijevo.

To je ujedno bio i jedini plov tog dana, a realno i korigirano je najbrži bio X-Cite koji je drugoplasiranog Mareusa nadmašio za više od dvije korigirane sekunde. Pokušano je još jedno jedrenje po laganom jugu, ali vjetar je iznevjerio i taj plov se morao prekinuti.

U nedjelju se izašlo na more dva sata ranije i prvi start je postavljen po laganoj buri. S obzirom da je želja Regatnog odbora bila da se pokuša odjedriti što više plovova orca je postavljena nešto kraće, 1.18NM. S obzirom da je puhalo par čvorova jače nego u subotu cijela flotica je završila u manje od sat vremena. Poredak na kraju plova je bio identičan prvom, ali su korigirane razlike bile dosta manje.

Treći plov se polje moralo malo korigirati, jer je bura malo oslabila i promjenila smjer za oko deset stupnjeva. Start je bio najnapetiji od svih održanih na regati. Ladies First se morala vratiti i ponoviti ga. Nakon ponavljanja kratko jedri na desnoj strani i ubrzo se prebacuje na lijevu kod ostatka flote. Možda joj je ta desna strana bila presudna za najbolji rezultat regate koji je napravljen unatoč izlijetanju na startu. Na toj strani je Ladies bila potpuno sama i jedrila je u čistijem vjetru od ostalih. Čak bi semoglo reći i da su svi imali skoro pa idealne uvjete za jedrenje s obzirom na mali broj jedrilica i širinu regatnog polja, jer je ORC ipak u osnovi jedrenje isključivo protiv svojih računalno određenih idealnih brojeva koji su proračunati za pretpostavku jedrenja u idealnim uvjetima bez smetnji od ostalih jedrilica, bilo u "šporkom" vjetru ili u neugodnoj mareti koju veće jedrilice ostavljaju manjima iza sebe.

I za kraj, kad je održavanje četvrtog plova došlo u pitanje okrenulo je na umjereno jugo. Regatni odbor je vrlo brzo reagirao i kompletno polje je okrenuto za 180° za 15 minuta i krenulo se u posljednju proceduru. Ubrzo nakon starta kreću problemi za RO jer jugo naglo počinje gubiti na snazi i uzima se u obzir skraćivanja regate na gateu. Međutim, ubrzo ponovno počinje jačati, a smjer na krajnjim točkama polja je stabilan i regata se pušta dalje.

Jedrilice normalno prolaze kroz gate i kreću natrag prema orci. Vjetar ponovno počinje slabiti, brzine padaju i donosi se osluka o skraćenju regate na privjetrinskoj oznaci.

Sve bi bilo u redu da se u ovoj dionici nije desila jedna situacija koja je bacila sjenu na održano jedrenje. U blizini regatnog polja se nalazila velika flota jedne Ruske turističke regate na treningu, a čiji jedriličari su se odlučili poslužiti postavljenim poljem Šibenik ORC Cupa. Članovi RO-a su kroz cijeli dan dosta vremena izgubili na udaljavanje "gostiju" iz zone smetanja, a kulminacija u posljednjoj dionici 4. plova je bila jer su se ruske jedrilice našle na desnoj strani polja gdje su jedrili Gringo i Ladies. Tu je u jednom trenutku s juga naglo okrenulo na buru pa su ove posade bile primorane koristiti spinakere. Nažalost, zbog izmješanosti s ruskom flotom RO nije uočio ovaj problem i nije prekinuo jedrenje.

Na kraju, najbolji su ponovno bili momci s jedrilice X-Cite koji su pobijedili u svim jedrenjima, a na postolju su još bili Mareus II i Orca.

Nastavak D-Marin CRO ORC Cupa je 6. listopada.

 

Rezultati

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top