Prva ovosezonska monotip regata je odjedrena na otoku Visu, a glavni akteri(ce) su ovog puta bile ženske posade na PMS regati žena organizirane od strane JK Host.

Kao što je to bilo i ranijih godina u principu skoro sve uloge u organizacijskoj i sudačkoj domeni su u ženskim rukama, a muški dio je uglavnom zadužen za tehničku pomoć oko postavljanja regatnog polja i prijevoza jedriličarki s kopna do jedrilica.

Osim tog detalja zanimljivo je i to da su za razliku od ostale dvije regate koje su se jedrile u istom terminu u nedalekom Splitu i koje su imale slobodan dan zbog vrlo jakog juga u petak, na Visu se jedrilo bez prestanka svih dana.

Format regate je uvijek isti na PMS-u, a to je da se u principu jedri neka light verzija match racea. Ove godine je sudjelovalo devet posada i jedrile su na četiri jedrilice First 35. Podijeljene su bile u grupe A i B. U jednoj je bilo pet ekipa, a u drugoj četiri.

Odjedren je jedan Round Robin u kojem su sve posade sudjelovale u po četiri plova, a potom se pristupilo jedrenju polufinala, malog i velikog finala. Treba još napomenuti da je bila zabranjena upotreba spinakera. Prvenstveni razlog je bio jaki vjetar, jer nisu sve posade bile spremne za rad snjim u svim uvjetima, a jedan od glavnih ciljeva regate je da ipak svi jedre što više mogu i da pri tom uživaju. Kako se točno sve odvijalo ispričala je Ana Višić, šefica Regatnog odbora:

S obzirom kako se prognoza mijenjala tjedan pred regatu bilo nas je malo strah da li će se uopće regata moći održati. Po prvim najavama trebalo je jedriti 11 posada, ali djevojke iz Srbije i Crne Gore su otkazale u posljednji tren zbog kombinacije straha da se neće jedriti, a i razvoja situacije oko Corone. Ono, bilo ih je strah da ne naprave veliki put, pa da na kraju od svega ne bude ništa... Od ostalih ekipa imali smo tri iz Hrvatske, Slovakinje, dvije Mađarske posade i tri međunarodne ekipe. Kad su se svi okupili napravili smo ždrijebanje da se formiraju skupine, a nakon toga smo krenuli s jedrenjima svatko protiv svakoga. U petak smo uspjeli napraviti 12 od maksimalno predviđenih 16 starteva, a jedrili smo po jugu. Polje je bilo u štap i jedrila su se po dva kruga. Za razliku od ranijih godina bilo je super to što nije bilo izrazitih favorita. Do zadnjeg trena se nije znalo tko će pobijediti. A u subotu smo zakazali start već ujutro u 9 sati, jer smo morali nadoknaditi zaostatak od petka, plus odjedriti cijeli finalni program. Istina, bilo je malo negodovanja s obzirom da je standardno izvrstan "društveni život" na ovoj regati, ali što se mora, mora se. Kad se stiglo do finalnih jedrenja četiri najbolje su odjedrile jedan zajednički plov i dvije najbolje su jedrile za prvo mjesto, dok su druge dvije jedrile za 3. mjesto. Ostale ekipe su jedrila mala finala, odnosno za raspored od 5. do 9. mjesta. Moram još reći da mi je posebno drago što je ova regata bila puno izjednačenija i neizvjesnija nego bilo koja do sada. Na kraju su presuđivali detalji poput izbora prave strane i slično, a više nisu toliko bili presudni vješto izvedeni manevri.

Ana Višić, nacionalni sudac

Zanimljiv podatak je da se kormilarka posade Welcome on Board International 9, Valentina Venturi, bavi izradom robotiziranih bova koje u posljednje vrijeme možemo vidjeti na snimkama s raznih međunarodnih regata. Tko zna, možda dogodine takve stignu i u Vis, pa se servisni tim bude morao baviti jedino punjenjem baterija :)

Inače, uz Valentinu je vezana i jedna zanimljiva priča baš s ove regate. Njeno putovanje do Visa se maksimalno zakompliciralo i po pitanju aviona i cestovnih prometala, pa je na kraju uspjela uhvatiti trajekt za Vis tek u petak ujutro. Zbog toga su se sve ostale ekipe dogovorile da se matchevi njene posade ostave za kraj, jer ne bi bilo fer da njena posada jedri bez nje. Na kraju se doslovno s trajekta ukrcala u gumenjak RO-a koji ju je prebacio na jedrilicu, a da je s cijelom situacijom bio upoznat i kapetan trajekta govori to da je na povratku pozvao nju i posadu na zajednički ručak u brodskom restoranu.

Foto: WOBI Sailing team Facebook

Također je bio još jedan kolegijalan potez vezan uz nekoliko posada. Neke ekipe na Vis nisu stigle u kompletnom broju, pa su na licu mjesta napravile pregupiranja tako da sviju bude podjednako!

Što se tiče rezultata, u četiri najbolje posade kvalificirali su se timovi WOB 9, WOB 11, She Team i HUN 1... WOB 9 je u finale ušao s dvije pobjede i jednim porazom, dok su preostale tri ekipe imale po tri pobjede i niti jedan poraz. Nakon zajedničkog polufinalnog plova za prvo mjesto su jedrile WOB 9 i WOB 11, dok su She Team i HUN 1 jedrile za 3. mjesto. Jedrio se samo po jedan plov, a ukupna pobjeda je otišla međunarodnoj posadi Woman on Board 9 s Valentinom Venturi za kormilom, dok je posada Petre Klibe, Woman on Board 9 zauzela drugo mjesto.

U drugom matchu je uspješnija bila najbolja Hrvatska posada, She Team s Anom Gojčetom za kormilom, a mađarice kojima je glavna bila Annamaria Sabjan zauzela su 4. mjesto.

Točne rezultate po plovovima možete pronaći na ovom linku, dok je finalni raspored dostupan preko ovog linka.


A naziv "Welcome on Board International", pod kojim su na PMS-u jedrile tri posade je inače dio projekta Petre Klibe. Ova naša proslavljena jedriličarka s talijanskom adresom dosta jedri po Europi na match race regatama i gdje god se nađe nastoji organizirati različite međunarodne ženske posade. Na tome je ustrajna već nekoliko godina, tako da se i po ovim rednim brojevima vidi koliko je ženskih timova nastalo pod njenim pokroviteljstvom. Konkretno, u ova tri WOB tima sudjelovale su jedriličarke iz 13 različitih Europskih država! Ako vas zanima saznati više o ovom projektu, a možda se i uključiti u njega, posjetite njihove službene Facebook stranice.

S druge strane, Viška regata je uspjela postaviti neke nove standarde i ciljeve jedriličarkama, tako da bi se od idućeg ljeta slična regata trebala jedriti i na Balatonu. Čak se pojavila i inicijativa da se ove dvije regate povežu u Kup natjecanje, ali to nam ostaje da vidimo kako će izgledati iduće jedriličarske sezone.


I još samo za kraj par detalja o tome koliko se vodstvo JK Host angažira u organizaciji regate. Plaćanjem kotizacije od 2.000,00 kuna po posadi dobiva se plaćen smještaj za cijelu posadu, večere i piće u restoranu Kaliope, te najam jedrilica na kojima se jedri. Pa eto djevojke... ako niste do sada razmišljale o PMS regati na Visu, možda bi mogle krenuti s planovima za nastup 2021.!

 

Naslovna foto: Facebook - Jadranska regata

 

Back To Top