U subotu i nedjelju, 19 - 20. rujna, klase Optimist i Laser imali su okupljanje na Jarunu u organizaciji YC Zagreb. U terminu Keperova memorijala odjedrila se 28. Velika nagrada Zagreba.

Čak 57 Optimista i 5 Lasera stiglo je u Zagreb, a uglavnom je bila riječ o jedriličarima iz sjeverne zone.

S obzirom na specifičnosti Zagrebačkog mora, odnosno na male dimenzije Jarunskog jezera, regatni kurs je malo drugačiji nego na regatama koje imaju mnogo veću slobodu po pitanju prostora za postavljanje bova. Oblik je u principu jednak, ali jedri se veći broj pojedinih dionica.

U subotu se jedrilo po termici iz smjera J-JZ brzine 5-8 čvorova, dok je u nedjelju nažalost vladala bonaca, pa su samim tim rezultati ostvareni u subotu proglašeni finalnim rezultatima regate.

Unatoč relativno laganom vjetru uspješno su završena četiri plova. Inače, prosječno trajanje jednog plova na Jarunu je oko pola sata, osjetno kraće nego na moru, ali to je specifikum koji obilježava ovo regatno polje. Zbog toga se nekad zna napraviti i pet plovova u jednom danu, tako da je u konačnici količina jedrenja relativno jednaka kao na moru kad se jedre tri plova.

Kako broj Optimista nije bio prevelik svi su mogli zajedno startati i jedriti u jednoj grupi.

Regatno polje im je izgledalo na slijedeći način: start - orca - krma - orca - vanjska mezzonava - krma - cilj ispod broda RO. S druge strane Laserima je kurs bio orca - mezzonava - krma - orca - krma - orca - krma - cilj ispod broda RO. Skraćeni opis bio bi... Optimisti imaju dvije orce, a Laseri tri.

Po pitanju raspleta situacije na regatnom polju treba najviše pohvaliti člana JK Opatia, Mara Bratonju. Nakon jednog odbacivanja Maro je do pobjede došao s minimalna 3 boda!

Iza njega je završila Mara Samaržija iz JK Sveti Nikola u čiji skor su ušla tri druga mjesta, a treće mjesto na postolju s tri treća mjesta osvojio je član JK Punat Dominik Tokić.

Foto: YC Zagreb

Kompletne rezultate klase Optimist možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče Laseraša oni su jedrili u 4.7 i u Radialu. Skoro svi su bili predstavnici organizatora i jedino je Fran Čeika bio iz JK Punat, a on je ujedno i odnio pobjedu u klasi Laser 4.7, dok je iskusna Karla Šavar pobijedila u Radialu.

 

Naslovna foto: YC Zagreb

 

Back To Top