Melges kao jedriličarski brand krenuo je 1945. godine, a od tada su iz njihovih hala izašle mnoge sportske jedrilice, a neki modeli su se etablirali u svijetu jedrenja kao globalne monotip klase. Jedna od njih je i Melges 24, malena sportska jedrilica u kojoj može jedriti 4-5 jedriličara u tehničkim regatama oko oznaka, dok se s njima kvalitetno može jedriti i u dvoje. Jedan primjer, istina malo ekstreman, je sudjelovanje Melgesa 24 - Blue Label na ovogodišnjem Susku.

Jedrilice ove klase na Jadranu se mogu vidjeti već neko vrijeme. Prva pod Hrvatskom zastavom bila je u Rijeci, a kormilarka joj je bila Niki Keser. Par godina nastupala je na međunarodnim regatama klase koje su bile organizirane u Italiji, poput Garde i San Rema.

U međuvremenu nekoliko jedrilica je stiglo i u Sloveniju pa su mogli zajedno raditi treninge i regate, a povremeno bi nastupali i na regatama krstaša poput Mrduje u nas i Barcolane u Italiji. Nakon par godina ova dvadesetčetvorka odlazi u Dansku, a obitelj Keser nabavlja Melges 32.

Nakon DSK u Hrvatsku stiže spomenuti Blue Label, nastupa uglavnom na Kvarnerskim regatama i sve do 2017. je jedini Melges u nas. Te godine u Dubrovnik stiže čuveni Lero.

Lera ne treba posebno predstavljati jer je to jedrilica s kojom Ivo Kvestić nastupa na svim važnijim Dalmatinskim regatama. Redovito pobjeđuje kako u svojim skupinama, nerijetko i na cijelim regatama, a možda najzvućniji trofej u posljednje vrijeme je i pobjeda na Melges 24 monotip regati koja se ove godine jedrila u Trstu kao uvod u Barcolanu!

Nastavak priče je u Splitu gdje se u kratkom razdoblju pojavljuju Cezibordo i The Pimp. Cezibordo je doveo Srđan Ninčević i parkirao (jer su Melgesi uglavnom na trailerima kad nisu na regati) kod Labuda, dok je The Pimp na sjevernu stranu Marjana doveo Roko Štambuk.

Nakon toga kreće lavina u Splitu u kojem se trenutno nalazi većina Hrvatske flote.

Kroz godinu bi imali najmanje četiri regate klase koje bi se bodovale za Kup i jedna bi bila Prvenstvo Hrvatske. Tako da bi sve to bilo službeno zadovoljeno krećemo s akcijama oko formiranja klase i zadovoljavanja svih formalnih zahtjeva. Za sada smo se dogovorili da će JK Mornar biti domaćin regati početkom studenog, JK Labud bi organizirao regatu zadnji vikend listopada i ostale bi bile ili u svibnju ili u kolovozu.
Plan nam je da ih naporavimo tako u serijama i da su ti datumi usklađeni s datumima Europskog Kupa za klasu Melges 24, tako da možemo službeno pozivati i posde iz inozemstva tako da im možemo ponuditi da ostave brodove kod nas između dvije regate. Tako da se mogu vratiti doma i kasnije na drugi event u skorom periodu.
Također planiramo i službene treninge u veljači za koje već imamo neslužbeno najavljeno nekoliko brodova iz vani, jedriličara iz Mađarske i Italije i jednog Nijemca, koji bi došli u slučaju da se ova situacija oko nas normalizira.
Za 2020. smo izvukli maksimum koji smo mogli. Brodovi se množe skoro na tjednoj bazi. Evo neslužbeno sam čuo da je još jedan kaparan ovih dana, također čujem da su u tijeku pregovori da jedan stigne u Pulu. U Splitu imaju još dva ozbiljno zainteresirana buduća vlasnika...

Filip Jurišić, Melges 24 - Strilica

U sklopu organiziranja klase u planu je i angažiranje službenog premjerača koji bi vodio računa da sve bude po pravilima i da naša flota može regularno i bez stresa putovati i na regate u inozemstvu.

O tome koliko dobro je Melges 24 prihvaćen u Splitu govori i podatak da su neke jedrilice kupljene zajedničkim ulogom po nekoliko jedriličara i u floti su trenutno nalaze i imena vrlo iskusnih jedriličara poput Tonija Bulaje, Borisa Bakotića, Tonka Kuzmanića, Matije Longina, Jakova Šokote, a kalkulira se i s još nekim imenima olimpijskih jedriličara...

Stvarno sam oduševljen ovom klasom. Ono što mi je najdraže kod nje je to što i nama starijim jedriličarima pruža šansu da konkurentno jedrimo protiv aktualnih olimpijaca, svjetskih i europskih prvaka, što inače više ne bi imali prilike u malim klasama. Jedrilica je stvarno fenomenalnih mogućnosti, a o adrenalinu koji se razvije kad se jedri niz vjetar s genakerom ne treba posebno trošiti riječi! U svakom slučaju mislim da je ovo izvrsna stvar!

Toni Bulaja, Melges 24 - Obi One

Kao što se iznad moglo pročitati, trenutno se bazama klase mogu smatrati Pula, Ičići, Zadar, Split i Dubrovnik, a s obzirom na očite prednosti malobrojne posade i toga što nije potreban vez, te relativno male cijene jedrilice u dosta dobrom stanju, za očekivati je da se priča brzo proširi i u drugim gradovima.

A ako još uvijek niste sigurni o čemu pričam povirite fotogaleriju snimljenu na jednom od treninga u Splitu ili doživite užitak koji se pokušao dočarati u ovom videu

 

Back To Top