Ubrzo nakon početka nove školske godine krenuo je novi kvalifikacijski ciklus za najmlađe jedriličare. I dalje su kvalifikacijske regate podijeljene na sjevernu i južnu skupinu, a za sada su odjedrene dvije u južnom sektoru.

Prva u službenom kalendaru HJS-a bila je regata u Splitu čiji domaćin i organizator je bio JK Labud. Riječ je o Maloj Mrduji, memorijalu Borisa Vujnovića, a termin održavanja je bio 27. do 29. rujna.

77 mladih jedriličarki i jedriličara bilo je prijavljeno na startnom popisu, od čega ih je čak 75 doista i jedrilo. Pozicija na koju ih je vodio Regatni odbor je bila standardna s vanjske strane Čiova, vrijeme lijepo i sunčano, ali zato s vjetrom u vrlo ograničenim količinama.

Prvi dan regate, u petak, počelo je puhati tek kasno poslijepodne. Prvi, a ujedno i jedini plov tog dana počeo je tek oko 17 sati! Odjedrio se po vrlo laganom maestralu na kojem se najbolje snašao Josip Tafra iz JK Omiš, aktualni viceprvak s Prvenstva Hrvatske odjedrenog tri tjedna ranije. Iza njega u cilj ulazi još jedan Omišanin, Roko Čepić - Zokić, dok je Zentaš Bepo Duplančić zauzeo treće mjesto, a bio je i najbolji među vršnjacima do 12 godina kojima bi po nekim klasičnim razmišljanjima ovakvi uvjeti trebali biti izniman forte.

Što se tiče djevojaka, najbolja je bila Aurora Palko iz JK Split koja je zauzela 4. mjesto, a u kategoriji do 12 godina najbolja curica je bila Nina Marušić iz JK Zvir.

Inače, ovaj plov je uspješno startan tek na crnu zastavu, a bio je neuspješan za čak osam optimista koji su morali prihvatiti neslavan početak regate. Zanimljiv podatak je i to da je ciljnu ravninu presjeklo samo trideset i dvoje kadeta.

Subota je bila još lošija, jer jedriličari nisu niti pozvani da izađu na more, već je kod Čiova dan proveo samo RO u iščekivanju uvjeta koji bi omogućili regularno jedrenje.

Najuspješniji dan je na kraju bila nedjelja kad su se uspjela odjedriti dva regularna plova. Tada je ponovno zapuhao maestral kojeg je ovog puta bilo do deset čvorova. Startevi su bili mnogo manje stresni i samo je jedan optimist zabilježen kao UFD u drugom plovu. Po pitanju društva na vrhu tu je sve ostalo vrlo slično kao u prvom plovu. U drugom plovu je pobijedio Tafra, dok se u trećem morao zadovoljiti drugim mjestom, iza Maroja Škore iz JK Split.

Maroje je bio jedan od crne osmorke iz prvog plova, pa je na kraju zapeo na 22. mjestu generalnog poretka, jer zbog premalo plovova nije moglo biti odbacivanja. U sličnom problemu je bio i Labudaš Marin Ljubičić koji je nakon crne zastave nanizao dva peta ulaska u cilj, ali imao je isti problem kao i škoro pa regatu završava na 24. mjestu.

Na kraju pobjedu sasvim zasluženo odnosi Josip Tafra. Odmah nakon njega na postolje se penje Bepo Duplančić koji je uz 3. mjesto u prvom plovu isti rezultat ponovio još dva puta, dok je Roko Čepić - Zokić nakon 2. mjesta u prvom jedrenju u iduća dva plova oba puta završio kao 4.

Aurora Palko je i dalje bila najbolja djevojčica, dok je i Nina Marušić do kraja zadržala status najbolje do 12 godina.

Konačne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Iduća kvalifikacija na jugu odjedrena je u Dubrovniku. JK Orsan je organizirao regatu u terminu 11. do 13. listopada. Do najjužnijeg hrvatskog kluba, koji je par dana prije toga imao svečano otvaranje novog hangara, spustilo se dvadesetak ptimista manje nego što ih je bilo u Splitu. Ukupno ih se skupilo 58 i jednako kao na Maloj Mrduji, niti jedan plov nisu odjedrile dvije djevojčice.

Što se tiče bodovnog stanja, zaduženi matematičar je imao duplo više posla od kolege u Splitu. Uspješno je odjedreno šest plovova, pa se mogao odbaciti najlošiji rezultat.

Sva tri dana je puhao maestral sa solidnih 8 do 10 čvorova koji bi krenuo iza podne. Prvog dana je odjedren maksimalni program od tri plova, drugog dana je vjetar brzo izdušio pa se flota vratila u Orsan nakon samo jednog odjedrenog plova i u nedjelju su uspješno odjedrena još dva plova, dok za treće ipak nije bilo dovoljno vjetra. Zbog vjetra koji je pokazivao tendenciju pada tog dana, RO je kalkulirao s opcijom približavanja regatnog polja bliže kopnu, ali je procijenjeno da bi kurenat iz Rijeke Dubrovačke imao previše negativnog efekta na jedrenja, pa se ostalo na istom mjestu.

Za razliku od regate u Splitu, ova je prošla s mnogo manje nervoznih poteza na startnoj liniji. Možda zbog uvjeta na moru koji su bili više nego ugodni sa suncem i mirnim morem, a možda zbog straha nakon čistke u Splitu, nije bilo niti jednog individualnog prijestupa, već samo jedan opći opoziv kad je ponovljena cijela predstartna procedura.

Regatno polje je bilo postavljeno na standardnoj poziciji dubrovačkih regata optimista, a to je unutar trokuta Daksa - Koločep - Grebeni.

Po pitanju natjecateljskih snaga one su bile podjednako raspoređene kao i u Splitu. Skoro s istim imenima se barata i ovog puta. Ponovno je najbolji bio Josip Tafra. Ovaj put je imao samo jednu pobjedu u svom skoru, ali s konstantno dobrim jedrenjem i još četiri druga mjesta (i odbačenim 5.) završava regatu s četiri boda prednosti ispred Maroja Škore koji je imao dvije pobjede i osam bodova prednosti ispred trećeplasiranog Marina Ljubičića.

Preostale tri pobjede su među sobom podijelila još tri imena istaknuta na Maloj Mrduji. U prvom plovu je pobijedila Nina Marušić koja se i s Dubrovačke regate optimista vratila na Hvar kao najbolja djevojčica do 12 godina. 

U drugom plovu najbolji je bio mlađahni Toma Svirčić koji regatu završava kao drugi do 12 godina, iza ponovno najboljeg u svojoj kategoriji, Bepa Duplančića. A treći plov osvaja najbolje djevojčica i na ovoj regati, Aurora Palko koja regatu završava na 7. mjestu.

Konačni rezultati dostupni su na ovom linku.


Vidimo da u rezultatima više nema nekih imena koja smo naviknuli nalaziti u vrhu prethodnih sezona, ali došlo je do smjene generacija. Dolaze neka nova imena, kako u "apsolutnoj" kategoriji, tako i u kategoriji do 12 godina. Nekoliko imena već pokazuju kontinuitet u obje skupine, a zanimljiv je i napredak trenutno najmlađeg kluba s aktivnim natjecateljskim pogonom, JK Briva iz Biograda, koji već drugu regatu za redom ima predstavnike na postolju u kategoriji do 12 godina.

Slijedeća kvalifikacijska regata regije jug bit će na Novogodišnjoj regati na Hvaru, dok će prva za sjevernjake biti na 21. Kupu Lošinja od 1. do 3. studenog na Malom Lošinju.

 

Naslovna foto: JK Labud Facebook

 

Back To Top