Edi Jurman, Ema Grabar, Luka Pahljina i Una Krivić, jedriličari iz Pulskog Uljanika prošli vikend proveli su na mondenoj lokaciji, svjetski poznatom gradiću Monacu gdje su u organizaciji istoimenog jedriličarskog kluba sudjelovali na vrlo jakoj regati u ekipnom jedrenju. Za sudjelovanje na regati trebalo je rezervirati praktički cijeli prethodni tjedan, a službeni dani bili su od 11. do 15. siječnja.

Ukupno je sudjelovalo 15 ekipa. Sve su bile klupski predstavnici osim ekipe iz SAD-a koja je u stvari bila njihov nacionalni tim. A još je i zanimljiv detalj da niti jedna država nije imala dvije ekipe.

Vremenski uvjeti po kojima se jedrilo nisu bili baš naklonjeni atraktivnosti. Prvog dana se čak nije ni izašlo na more zbog bezvjetrice, dok se iduća tri dana jedrilo po laganom vjetru. Na kraju se pokazalo da je najviše puhalo drugog dana, odnosno prvog kad je puhalo, a vjetar je stigao relativno kasno i bilo ga je bilo između 8 i 12 čvorova dok je ostalih dana puhalo oko 5-6 čvorova. Zbog tako zgusnutog rasporeda i teških uvjeta na moru morao se iskoristiti svaki trenutak i svih dana jedriti do zalaska sunca.

Srećom regatno polje bilo je smješteno odmah iza lukobrana i iako je Monaco okrenut na otvoreno mareta je na regatnom polju bila prisutna samo prvog aktivnog dana, dok je preostala dva dana more bilo mirno.

Četvorka sa Bunarine odmah je od početka pokazala gdje im je mjesto i da nisu slučajno Prvaci Hrvatske već treću godinu za redom u ovoj disciplini. U Round Robinu, svaki protiv svakog, zauzeli su ukupno drugo mjesto i time su ostvarili pravo nastupa u polufinalu protiv Finske.
Inače, Round Robin je završio u 13 sati tako da smo po tim uvjetima imali vrlo stisnut raspored za pokušaj jedrenja završne faze.
Tog dana ujutro određeno je da će se u finalu jedriti prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg, pa smo odmah nakon završetka Round Robina znali tko se nam suparnici.
Polufinale je krenulo napeto, osjetila se prevelika volja moje četvorke da se na brzinu riješe Finske i nažalost izgubili su prvi dvoboj već na samom startu - cijela ekipa izletjela je na startu.
U polufinalu se išlo na dvije pobjede, pa nam je idući dvoboj bio ključan i dobro je prošao! Preokrenuli smo situaciju u 1:1 i u trećem dvoboju mirne glave još jednom pobijedili Finsku za ulazak u finale protiv Amerikanaca.

Dario Kliba, trener JK Uljanik

 

Foto: Petra Kliba

Nakon pobjede od 2:1 protiv Finaca u finalu su našu ekipu dočekali Amerikanci. Po riječima našeg trenera ti momci su neki drugi svijet. Kako je riječ o njihovoj državnoj reprezentaciji realno je reći da je to najbolja ekipa cijelog sjevernoameričkog kontinenta, a bili su i za glavu veći od Uljanikovaca, tako da su već i svojom pojavom stvarali dodatni presing.

Dio te reprezentacije naši su prepoznali s team race regate koja se krajem 2021. jedrila u Berlinu.

Po pitanju Round Robina još treba reći da se sastojao od ukupno 105 pojedinačnih matcheva, odnosno dvoboja u kojima je svaka ekipa jedrila protiv svakoga. S obzirom da je sudjelovalo 15 timova to bi značilo da je svaki odjedrio 14 dvoboja, a što se tiče rezultatskog omjera naše ekipe on je bio 12:2. Izgubili su samo od ekipa Njemačke i SAD-a. 

Round Robin tablicu možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Petra Kliba

 

Back To Top