Tristan Tol, član Jedriličarskog kluba Vega iz Pule novi je prvak Hrvatske u klasi Optimist s čak 10 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Josipa Tafru iz JK Labud, a koji je srebro osigurao s pet bodova prednosti u odnosu na brončanog Bepa Duplančića iz JK Zenta. Regatu je organizirao Jedriličarski klub Marina Kaštela.

Do svojih rezultata su stigli nakon 9 odjedrenih plovova. Prvog dana regate, u srijedu 29. srpnja, odjedrena su tri kvalifikacijska jedrenja, a u četvrtak još dva. Nakon toga je uslijedilo formiranje finalnih skupina... zlatne i srebrene.

Iduća dva dana na moru se jedrilo samo unutar tih skupina, bez daljnjih podjela, a ukupno su odjedrena još četiri plova. Stvarno bogat i skoro maksimalno iskorišten program pogotovo kad se uzme u obzir da se jedrilo u srcu ljeta po iznimno teškim temperaturnim uvjetima. Visoke temperature su vladale već od jutra, a maestrali su dozvoljavali jedrenje tek iza podne. Srećom, puhali su stalno iznad 10-12 čvorova pa je bar na moru bilo ugodnije nego za vrijeme čekanja na kopnu.

Nakon prvog dana jedrenja već se moglo naslutiti da Tristan Tol ima ozbiljne namjere i da je u pobjedničkoj formi. U tri održana jedrenja pobijedio je u prvom i trećem plovu svoje skupine, a u drugom plovu je završio na drugom mjestu. Dobro otvaranje je imao i član drugog Puležanskog kluba, Jakov Močinić - JK Uljanik. On je osvojio dva druga i jedno prvo mjesto. Zajedno s njima na vrhu se odmah istaknuo i Josip Tafra. I on se mogao pohvaliti prvim i drugim mjestom, ali mu je četvrto iz prvog plova malo pokvarilo prosjek.

Njih trojica su već u startu značajno odmaknuli ostalima. Najbolje se to može vidjeti na primjeru četveroplasiranog na kraju dana, Edija Jurmana iz JK Uljanik, koji je bio iza Josipa čak 9 kaznenih bodova.

Što se tiče djevojčica, najbrža u srijedu je bila Katja Rabak iz JK Vega koja je dan završila na 6. mjestu, a imala je jednak broj bodova kao i petoplasirani Luka Pahijina iz Uljanika. Stvarno vrlo dobar dan za jedriličare iz Pule!

U četvrtak se jedrio kraj kvalifikacija i kreću prva odbacivanja. Matematika je kao i uvijek zanimljiva i nemilosrdna, pa je zanimljivo vidjeti rasplet na kraju dana.

Imena trojca u vrhu su nepromijenjena, jedino što su se bodovno jako približili jedni drugima. Prva dvojica sad imaju po 6 bodova i zamijenili su se u redoslijedu. Jakov i Tristan imaju potpuno jednaka mjesta, jednaki rezultat u posljednjem plovu, ali Jakov je u predzanjem bio bolje plasiran (pobijedio je u svojoj grupi, dok je Tristan u svojoj završio na drugom mjestu). A da bi nastavak regate bio još napetiji pobrinuo se Josip koji je bio na samo jedan bod iza njih dvojice.

Najveći skok u plasmanu imao je Zentaš Bepo Duplančić. Kvalifikacije završava na četvrtom mjestu iako je u drugi dan Prvenstva ušao s 12. pozicije. Inače, Bepo je i najbolji u kategoriji U12.

Među djevojčicama je također došlo do smjene na vrhu. Katja Rabak je skliznula na 11. mjesto, a njen status najbrže djevojčice preuzima Mija Močinić iz JK Uljanik.

Petak... početak završnice... formirane su dvije skupine sa po 69 natjecatelja i u tom sastavu nastavljaju jedriti i u subotu.

Sad je jedrenje sigurno i teže, jer su svi sličnih jedriličarskih vještina u istim jakosnim skupinama. Naravno, to odmah ima i direktnog efekta na plasmane na kraju dana, ali bodovi skupljeni u kvalifikacijama još uvijek dobro dolaze za održavanje visokog plasmana. To su najbolje na vlastitom primjeru osjetili Tol i Tafra jer su obojica bili dosta loši u posljednjem jedrenju dana. Srećom, odbacivanja su ih spasila, pa su i dalje ostali u vrhu, a čak su i obojica napredovala za po jednu stepenicu. Tako Tol ponovno preuzima vodstvo, a Tafra prvi put dan završava kao srebreni.

Najveći pad u vrhu imao je Jakov Močinić. On je s prvog mjesta skliznuo na sedmo. Slično kao i dvojac s vrha i on je kiksao u posljednjem plovu, ali najveći bodovni teret mu ipak nije bio taj plov, neko prvi plov dana kad nije startao.

Među djevojčicama ponovno dolazi do rošade. Katja Rabak za tri boda prelazi Miju Močinić i preuzima mjesto vodeće djevojčice.

Što se tiče srebrene skupine, tu su malo više do izražaja došle pripadnice nježnijeg spola. Kaja Grubišić iz JK Split i Ana Grubelić iz JK Uskok  su na vrhu skupine, a najbliži dječak im je mlađahni Ricardo Juretić iz JK Opatija.

I na kraju, još dva jedrenja u subotu. Što se tiče zlatne skupine to je sigurno najzadovoljniji bio trener JK Uljanik jer su njegovi Mija i Jakov Močinić odnijeli pobjede u oba plova. Jakovu je to bila jedna moralna zadovoljština koju mora iskoristiti kao motiv za nastavak s vrhunskim jedrenjem u nastavku sezone, dok je Miji ta pobjeda olakšala povratak na vodeću poziciju među djevojčicama.

Što se tiče vrha raspored je ostao jednak, a na postolje su se popeli Tol, Tafra i Duplančić!

Slično je završilo i u srebrenoj skupini, ista imena, ali znatno veća doza neizvjesnosti. Ricardo je uspio preteći Anu za tri boda i izjednačiti se s Kajom. Međutim, njena pobjeda u sedmom plovu je išla u njenu korist i osigurala joj pobjedu u skupini.

Osim što je regata bila zahtjevna po pitanju topline i dugih prebacivanja do regatnog polja s vanjske strane Čiova, sigurno će svima ostati u sjećanju po brojnim otežavajućim okolnostima vezanim uz zadovoljavanje sigurnosnih elemenata zadanih od strane raznih stožera.

Napravljeno je devet jedrenja po maestralu do 14 čvorova. Svaki dan je bilo sve u redu, jedino nas je u petak nevera potjerala s mora, a danas (subota) nevera je krenula kad smo već svi bili u marini. Tako da su svi bili zaštićeni. A jučer nas je uhvatio samo rub. Bili smo van Čiova i nevera je stigla do njega.
Mi kao organizatori smo se najviše borili protiv Korone... da ne bude grupiranja, da se ne ulazi u hangar i zatvorene prostore i da se zadovolje sve smjernice epidemiološkog stožera.
A što se tiče natjecanja, najbolji su pobijedili! Međutim, još nismo gotovi. U nedjelju starta timsko PH koje će se jedriti dva dana s tim da imamo i jedan dan u pričuvi ako ne budu odgovarajući vremenski uvjeti.

Armano Zekan, JK Marina Kaštela

 

A evo tko su sve slavodobitnici u pojedinim kategorijama:

 

Dječaci

1. Tristan Tol - JK Vega Pula
2. Josip Tafra - JK Labud Split
3. Bepo Duplančić - JK Zenta Split

 

Djevojčice

1. Mija Močinić - JK Uljanik Pula
2. Katja Rabak - JK Vega Pula
3. Noa Gorički - JK Uljanik Pula

 

Dječaci do 12 godina

1. Bepo Duplančić - JK Zenta Split
2. Toma Smirčić - JK Split Split
3. Marko Puljiz - JK Uljanik Pula

 

Djevojčice do 12 godina

1. Ema Grabar - JK Uljanik Pula
2. Nina Marušić - JK Zvir Hvar
3. Marta Lolić - JK Split Split

 

 

Back To Top