JK Uskok iz Zadra bio je domaćin Prvenstva Hrvatske za klase 420, 49er i 49erFX. Karakter regate je bio otvoren i nastup na regati su iskoristili i stranci od kojih je nekima ovo bila jedna od rijetkih regata na moru ove sezone, tako da su svoje predstavnike imali Slovenija, Češka, Austrija i Njemačka.

Jedrilo se tri dana, od 24. do 26. srpnja, regatno polje je bilo standardno za Zadar i jedrilo se ispred kluba, dok se jedino prvog dana regatno polje usidrilo ispred rive.

Vremenski uvjeti su bili razni i stvarno se morala pokazati cijela lepeza vještina da bi se održao kontinuitet dobrih rezultata.

U petak je u najavi bio dolazak velike nevere koja se spuštala sa sjevera, pa Regatni odbor nije htio riskirati s juniorima u klasi 420, već su na more pozvani samo stariji u skifovima. Oni su startali dva puta tog dana, ali zbog promjene u smjeru vjetra prekinut je plov, korigirano regatno polje i ponovno startano. Plov je ovog puta uspješno završen, ali odmah nakon što su posljednji ušli u cilj svi su poslani natrag u klub da se sklone od nadolazećeg nevremena.

Subota je zato bila savršen dan za jedrenje. Svi su izašli na more i jedrilo se po maestralu koji je išao i do dvadesetak čvorova. Po tim uvjetima obje skupine su odjedrile po tri plova. 

Jednak učinak je bio i u nedjelju, kad su odjedrena tri plova, jedino što su natjecatelji u klasi 420 bili malo nervozni na početku, pa je prvi start tog dana morao biti ponovljen dva puta!

Što se tiče klase 420, može se reći da su ovi mladići i djevojke bili glavne zvijezde ovog Prvenstva. Njih se okupilo čak 25, a od toga je hrvatskih posada bilo 13. A što se statistike tiče treba još izdvojiti da su najbrojnije posade bile čisto muške. Njih je bilo deset. Nakon njih su slijedile kompletno ženske posade, njih 8, dok je miješanih posada bilo 7. Od tih sedam posada dvije su bile s muškim kormilarom, dok ih je pet bilo s djevojkom za kormilom.

Kad se na kraju podvuče crta, može se reći da su daleko najspremniji bili Austrijanci. Čak pet posada su imali u prvih deset, a na pobjedničkom postolju dvije posade. Pobjedu su odnijeli Rosa Donner i Sebastian Slivon. Njih dvoje su pobijedili u četiri od šest jedrenja! Odbacili su samo BFD koji su zaradili u prvom nedjeljnom plovu, a skor im je pokvarilo samo treće mjesto iz petog plova. Oni su ujedno bili i najbolja posada u konkurenciji U19.

Srebrom se okitila Slovenska posada u sastavu Celestina Sabadin i Veronika Franić. Slovenske su isto bile dosta ujednačene po pitanju rezultata s tri druga mjesta, po jednom pobjedom i trećim mjestom, te petim koje su odbacile. Ma kraju su imale 10 kaznenih bodova.

A treće mjesto na postolju osvojila je posada Johanna Schmidt i Hannah Schrenzhofer. Njih dvije su imale samo bod više od Slovenski i međi ostalim, one su osvojile preostalo prvo mjesto. Ove dvije posade su ujedno bile i najstarije na regati.

Najbolja Hrvatska posada zauzela je četvrto mjesto. To su bile djevojke iz JK Uskok. Za kormilom je bila Noela Petešić, dok je flokistica bila Maris Bašić. Njih dvije su imale duplo više bodova od posade ispred njih, a suma bodova im se dobila od tri četvrta i tri peta mjesta... naravno s jednim petim odbačenim.

Druga posada na zatvorenom dijelu Prvenstva bila je iz JK Galeb, a sastavljena je od braće Fike... Tina i Ede. Njih dvojica su ujedno i najbolja posada u konkurenciji U17, a u generalnom poretku su zauzeli 6. mjesto.

Četiri mjesta iza njih finiširaju brončani na PH, a ovog puta je to bila muška posada iz JK Uskok. Riječ je o Andriji Marvinu i Josipu Kocmanu.

Rezultate koje su ostvarile posade u klasi 420 možete pronaći na ovom linku.


Što se tiče klase 49er, u njoj su bile prijavljene tri posade. Jedna iz JK Sveti Krševan, te dvije iz JK Uskok. Treba li možda reći tko je predstavljao Sv. Krševan? Naravno, riječ je o braći Fantela. Konkurencija je ovog puta ipak bila dosta slabija od njih i mladi Uskokovci su mogli dosta toga naučiti od posade koja se može pohvaliti titulom svjetskih prvaka iz 2018. godine.

Ovaj dvojac je bio apsolutno neuhvatljiv, a posljednji dan prvenstva su iskoristili i za trening boljeg upoznavanja s ulogama na jedrilici. Naime, Šime i Mihovil su se zamijenili na pozicijama, tako da je Mihovil bio za kormilom, a Šime na floku.

Razlika u rezultatu nije bilo, a za kraj treba spomenuti i da je ovo prva njihova titula  prvaka Hrvatske, jer u posljednje vrijeme nije bilo ni organiziranih PH za ovu klasu.

Rezultate iz Zadra možete pronaći na ovom linku.


Treća klasa koja je jedrila u Zadru bila je 49erFX. Tu su bile prijavljene tri posade, a s njima je jedrila i posada u jedinoj hrvatskoj Nacri. Tu je regata bila dosta zanimljivija nego u inačici s visočijim jarbolom. Dvije ženske posade, jedna iz JK Uskok i druga iz Češke, može se reći da su jedrile match race. Obje su u lovu na olimpijske norme, a ovog puta su bile bolje naše djevojke... Enia Ninčević i Mihaela Zjena de Micheli Vitturi.

Pobjedu su osvojile s jednim bodom prednosti, odnosno s četiri pobjede i tri druga mjesta (jednim od njih odbačenim).

Čehinje Dominika Vodurova i Sara Tkadlecova su bodovno bile suprotne. Osvojile su tri prva i četiri druga mjesta i također odbacile jedno drugo.

Treća posada koja je jedrila u tim jedrilicama bila je sastavljena od dva mlada momka. Kormilar je bio Buba Pulek, dok je flokista Lorens Lokas.

U odnosu na starije kolegice njih dvojica su praktički početnici u klasi. Držimo im fige da ostanu uporni u svladavanju ove formule na vodi, a i ne treba sumnjati da će im to uspješno ići za rukom jer kormilareva titula prvaka Hrvatske osvojena u rujnu prošle godine sigurno daje na važnosti njihovih zajedničkih napora.

Rezultate za 49erFX možete pronaći na ovom linku.


Tjedan u kojem se jedrilo ovo PH je donio i par dobrih vijesti braći Fantela i posadi Nacre, Igoru Mareniću i Anđeli Mariji de Micheli Vitturi. Oni su saznali da su neke od važnijih regata koje su trebale biti organizirane tijekom ljeta prebačene na rujan. Jedna od njih je i regata u Kielu.

Ove novosti su naše posade dočekale s radošću jer su se svi zajedrili jedrenja na svojim razinama, a dvojcu iz Nacre odlazak u Kiel bi trebala biti i prva službena regata u ovoj klasi!


Foto galeriju posljednjeg dana ovog PH možete pronaći na ovom linku, dok je kratki video presjek tog istog dana dostupan na ovom linku.

 

Back To Top