Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene prošlog vikenda je organizirao regatu za klase Optimist, ILCA 4 i Šljuka. U planu je bila i ILCA 6, ali tu je odziv bio sličan vjetru u subotu, odnosno nije bio dovoljan za formiranje i ove flote.

Na regati su sudjelovali klubovi iz Kvarnerske zone, odnosno od Crikvenice do Lovrana s Krka i Malog Lošinja. Kako je riječ o inače vrlo aktivnim klubovima, ukupan broj sudionika bio je dosta velik. Tradicionalno najbrojnija flota bila je ona klase Optimist. Startna lista ukupno je brojala 56 imena, ali s konkretnim rezultatima bilo ih je 42. U klasi ILCA s najmanjim jedrom jedrilo je 13 juniora, dok su u šljukama nastupile četiri seniorske posade. Slobodno se može reći da su svi uzrasti bili zastupljeni i da je to profil natjecanja koji bi bilo vrlo lijepo vidjeti i češće i u drugim jedriličarskim klubovima.

U subotu nismo ništa napravili. Bilo je neko promjenjivo vrijeme, malo je vrtilo, pa je napravilo neveru. Kad je nevera prošla izašli smo na more, pa je onda došla druga nevera i na kraju je prestao vjetar.
To je bio prvi dan... puno iščekivanja, ali na kraju ništa.
Drugi dan puhalo je nešto između juga i levanta, od 6 pa do 12 čvorova. Prvi plov je počeo po 12 čvorova, a završio na 6. Drugi plov puhalo je od 6 do 8, a kad je počinjao treći plov puhalo je oko 8 čvorova. Međutim, morali smo ga prekinuti jer je vjetar totalno pao.
ILCA je to dočekala na bovi od orce, Optimisti na pola prve orce, a Šljuke na bovi od krme.
Sat vremena kasnije diglo se pravo jugo, ali već je sve bilo gotovo, oko četiri poslijepodne i nismo flotu vraćali natrag na more. Tako da su ta dva nedjeljna plova to što smo napravili ovaj vikend.

Damir Ugrin, JK Galeb

 Foto: JK Galeb

Sve tri flote jedrile su na istom regatnom polju, a jedina razlika bila je u tome što su Optimisti jedrili jednu orcu i krmu manje, a redoslijed startanja bio je šljuke, ILCA 4, Optimist. Kao i uvijek kad su u pitanju različiti tipovi jedrilica najbrži prvi, pa prema najsporijima.

Od četiri posade u Šljukama jedna je imala svoj premijerni nastup. Riječ je o posadi iz YC Croatia, dok su preostale tri bile sastavljene od iskusnih Galebaških šljukaša. Te tri posade vodile su bodovno vrlo napetu regatu jer su na kraju sve tri imale po četiri boda! S obzirom da je riječ o dva plova, tri posade i jednakom broju bodova, kombinacije njihovih finiša lako je odrediti... 1. & 3., 3. & 1., te 2. & 2., a po jedriličarskim pravilima trebalo je testirati oba poduvjeta za presudu. Prvi je da prednost ima onaj s najboljim boljim mjestom, a kako postoje dvije posade s jednakim mjestima po tom uvjetu, pobjeda odlazi onoj koja je pobijedila u posljednjem plovu.

U ovom slučaju to je bila posada Grego - Grego, a tko je plasiran iza njih možete pronaći u rezultatima na ovom linku.

U klasi ILCA 4 pet klubova je imalo svoje predstavnike. Zanimljivo je da su ovog puta jedriličari bili izrazito brojniji. Omjer u njihovu korist bio je 11:2. Ali djevojke su uspješno jedrile i zauzele 3. i 6. mjesto. Bolje plasirana bila je Dorotea Spišić s Malog Lošinja. Ona je pobijedila u prvom plovu, ali peto mjesto u drugom bilo je to koje ju je spustilo na treću stepenicu postolja. Osim što joj je uvodna pobjeda donijela najpoželjniji bod na regati, to joj je bilo i osiguranje za osvajanje odličja, jer je imala jednak broj bodova kao četveroplasirani Leon Braut iz JK Punat.

Stepenicu iznad Dorotee završio je Karlo Ugrin - JK Galeb, dečko koji je tek nedavno počeo jedriti u ovoj klasi. 5 odjedrenih treninga bilo mu je dovoljno da u prvom plovu završi 4., a u drugom da odnese pobjedu. Ako u tom ritmu nastavi dalje to bi mogla biti vrlo uspješna karijera.

A zlato na regati odnosi Hrvoje Mrsić, također Galebaš, koji je u principu pokazao najstabilnije jedrenje i s dva druga mjesta osigurao dovoljno bodova za pobjedu na domaćoj regati.

Kompletne rezultate flote ILCA 4 možete pronaći na ovom linku.

 Foto: JK Galeb

Što se tiče najmlađih tu se može reći da su uvjeti laganog vjetra bili vrlo povoljni za najmlađe i najlakše među njima, one u kategoriji do 12 godina. Među prvih šest bilo je čak troje iz ove kategorije.

Prva dva mjesta ipak osvajaju dva najstarija dečka, Mark Maglica i Luka Kamber, obojica iz kluba domaćina, dok je treće mjesto osvojila djevojčica iz kategorije U12, Vita Erceg - JK Opatija.

Rezultati Marka Maglice bili su stvarno izvrsni. On je osvojio prvi plov, a u drugom je u cilj ušao na drugom mjestu. Luka Kamber je u oba plova završio na mjestu iza Marka, a u jednakom odnosu prema Luka završava Borna Mohač iz JD Val, ali to mu je osiguralo četvrto mjesto.

Bornine planove poremetila je malena Vita koja je imala jednako bodova, ali njena pobjeda u drugom plovu (koja joj je inače i prva pobjeda na službenom plovu u jedriličarskoj karijeri) bila jezičac na vagi koji joj je donio brončanu medalju.

Najbolji Vitin vršnjak bio je Dominik Tokić iz JK Punat, a on je završio na vrlo dobrom 5. mjestu u generalnom poretku.

A među starijim djevojčicama najbolja je bila Jessica Konc iz JK Plav. Ona je regatu završila na 11. poziciji.

Kompletne rezultate flote Optimista možete pronaći na ovom linku, dok na ovom linku možete pronaći fotogaleriju s ove regate.

Naslovne foto: JK Galeb
 
Back To Top