Jedriličarski savez primorsko-goranske županije je vjerojatno već dulje vrijeme najaktivniji županijski savez u Hrvatskoj, a jedna od aktivnosti koje redovito organizira posljednjih godina je organiziranje višednevnog jedriličarskog kampa za kadete u Optimistima i juniore u Laserima. Te aktivnosti su počele u suradnji s JK Jugo na Malom Lošinju, ali dosta složen postupak putovanja iz svih krajeva županije do Lošinja bio je jedan od glavnih razloga njegovog premještanja na otok Krk.

Tako da su se i ove godine u Puntu okupili predstavnici nekoliko klubova, a službeno su se družili pet dana.

S obzirom na vremenske uvjete kamp nije bio cijelo vrijeme koncentriran na jedrenje i boravak na moru, već su se raditi i suhi treninzi, kao i jedan "team building" daleko od mora. Sve aktivnosti obavljale su se pod budnim okom nazočnih trenera, a što su sve radili ispričala nam je trenerica kluba domaćina, JK Punat, Dominik Kopanica:

Kamo je bio od srijede do nedjelje i to je već druga godina za redom da se županijski kamp održava tu kod nas u Puntu.
Uz nas su sudjelovali JK Galeb iz Kostrene, JD Val iz Crikvenice i JK Opatija. Neki od ostalih klubova koji su se najavili su otkazali svoj dolazak zbog situacije s Koronom, pa nas je zato bilo manje nego inače.
Radili smo s Optimistima i Laserima, a ukupno nas je bilo pedesetak. Najviše je bilo jedriličara i jedriličarki iz Crikvenice, stiglo ih je čak 18!
Prvi dan smo bili uglavnom svatko za sebe, po klubovima i radili na nekim tehničkim elementima.
Drugi dan smo izašli iz Puntarske drage jer je puhao jugozapadnjak od 5 čvorova, pa smo van Drage išli u potragu za jačim vjetrom. I na ovom treningu smo se bazirali na tehničke elemente.
Sutradan je zapuhala jaka bura, pa nismo išli na more. Zato smo odlučili da odradimo kondicijski trening koji je ovog puta bio skroz drugačiji.
Odlučili smo odvesti djecu na Veli vrh, brdo iznad Punta (541 metar nadmorske visine), da odozgor vide cijeli taj akvatorij, jer se vidi i Rijeka i Učka i sve okolo. Do gore smo išli pješke, a i to je bilo zanimljivo jer je gore puhalo do 70 čvorova, pa je bilo skroz veselo. Do tada su samo na moru iskusili do 30, a sad su vidjeli kako to izgleda kad burica još malo jače puše :)
A nakon Velog vrha posjetili smo i Vrbnik gdje su klinci posjetili jednu od najužih ulica na svijetu.
Četvri i peti dan je također puhala bura. Neki od laseraša su ponovno otišli van Drage na trening, jer za njih je unutra malo mjesta, dok su Optimisti ostali unutra. Njima smo postavili regatno polje, imali smo brod RO...
Moram reći da nam je Marina Punat puno izašla u susret jer nam je omogućila da svaki klub bude pozicioniran na drugom dijelu marine, zbog epidemioloških pravila kojih smo se stvarno striktno držali... npr. kad se išlo u more, išao je klub po klub... stvarno smo se držali svih mjera.

Dominik Kopanica, JK Punat
Foto: Dominik Kopanica

Do kraja 2020. ostala je još jedna aktivnost koju organizira Jedriličarski savez Primorsko-goranske županije, a to je proglašenje najboljih mladih jedriličara u županiji. Za plasman se boduju sve regate iz službenog kalendara HJS-a za tekuću godinu, a koje organizira neki od županijskih klubova. Već smo o tome pisali prošle i pretprošle godine.

Još je ostala samo jedna regata da se završi ovogodišnji krug, a to je 47. Cup Opatije koji se jedri od 27. do 29. studenog.

Vrbnik je inače poznat kao grad najužih ulica na svijetu, a ona koju su klinci posjetili je Ulica Klančić i široka je 40cm! "Službeno" ili bolje rečeno po Guinissovoj knjizi rekorda, od 2006. godine naslov najuže ulice na svijetu nosi Spreuerhofstrasse u njemačkom gradu Reutlingenu koja je na najužem mjestu široka tek 31cm, na najširem ima 50cm, a prosječna širina je oko 40cm.

 

Naslova foto: Dominik Kopanica

 

Back To Top