Maleni jedriličari iz tri države, Slovačke, Italije i Hrvatske jedrili su na 25. Karneval kupu koji se za klasu Optimist organizira u Opatiji.

Osim što je riječ o tradicionalnoj regati koja se već četvrt stoljeća održava ispred Opatijskog mula, dodatnu težinu joj daje i to što je jedna od kvalifikacijskih regata regije sjever. 

Na startu se okupilo ukupno 64 dječaka i djevojčica, a što se hrvatskih predstavnika tiče oni su stigli iz Zagreba, te cijele Istre i Kvarnera.

Vremenske neprilike koje su vladale na cijelom Jadranu imale su svoj utjecaj i na ovu regatu. Od tri dana predviđena za natjecanje, na kraju je plodan bio samo jedan dan i to posljednji.

U petak, prvog dana regate u Opatiji je vladala bonaca, a u subotu je dan započeo s olujnim udarima bure koji su na mulu ispred JK Opatija mjereni i preko 35 čvorova. Naravno, da po ovakvim uvjetima nikom nije niti palo na pamet izaći na more, tako da su maleni jedriličari morali pronaći druge načine da skrate vrijeme.

Srećom, u poslijepodnevnim satima vjetar slabi dovoljno da se kadeti mogu pozvati na more bez straha po pitanju sigurnosti, te RO kreće s postavljanjem regatnog polja. Međutim, bura ipak zadržava završnu riječ jer je svojim čudljivim ponašanjem i naglim promjenama smjera i od 65° onemogućila regularno startanje regate.

Posljednja šansa da se regata održi bila je ipak sretna za sviju. Ujutro oko 10 sati flota je krenula s jedrenjem i po zapadnjaku koji je puhao od laganih 5-6 čvorova, pa do atraktivnih 13-14 čvorova, uspješno je završila s tri jedrenja. Pokušan je i četvrti plov, ali vjetar se povukao i morao se signalizirati prekid.

U svakom slučaju tri plova su bila više nego dovoljna da se regata smatra regularnom, a po pitanju rezultata najviše se na kraju radovao talijan Kim Magnani iz S.N. Laguna. Kim je pokazao zavidnu formu i pobijedio je u prva dva plova, dok je u trećem zauzeo treće mjesto.

Najbolji hrvatski predstavnik, a ujedno i drugoplasirani u generalnom plasmanu bio je puležanin Marko Gomerčić iz Uljanik plovidbe, a Edo Fike iz JD Crikvenica zauzima treću poziciju. Marko je inače odnio pobjedu u trećem plovu, dok je Edo za samo jedan bod bio bolji od Kristijana Pavlovića, još jednog jedriličara Uljanik plovidbe.

U konkurenciji djevojčica najbrže su bile Ema i Mara Samaržija, članice JK Sv.Nikola iz Zagreba. Njih dvije su regatu završile na 6. i 7. mjestu. A Nika Fornažar iz JK Horizont iz Poreča osvaja 13. mjesto ukupno i najbolja je natjecateljica u dobnoj skupini do 12 godina.

Što se tiče kvalifikacijske ljestvice regije sjever može se primijetiti da su čak tri jedriličara i jedriličarke iz prve četvorke preskočila nastup u Opatiji. S vrha ljestvice na regati je sudjelovao samo Grigor Pettener iz JK Jugo, Mali Lošinj. On je osvojio 8. mjesto u Opatiji, ali s obzirom da sad nakon pet održanih jedrenja ima se pravo odbaciti čak dva najlošija rezultata i dalje je ostao na 2. mjestu regije sjever. Vodeći je i dalje Pulek Buba, a na trećem i četvrtom mjestu su ostali Lucija Škopac i Tristan Tol.  Jedinu promjenu u samom vrhu napravila je rošada između braće Fike i Tedija Leonardelija.

Edo skače na 5. mjesto, Tin na 6., a Tedi pada s petog na sedmo. 

Iduća kriterijska regata na sjeveru će se jedriti u Crikvenici za mjesec dana.

 

Naslovna foto: Denis Viškanić

 

Back To Top