Napokon je i Tisno, kao posljednje mjesto na otoku Murteru bez regate ove vrste, dobilo svoj event s kojim se proširio tour brodova s latinskim jedrom u Šibensko-Kninskoj županiji. Prigodno je i nazvana po izrazitoj Tišnjanskoj morskoj karakteristici, snažnom kurentu koji se stvara u uskom kanalu između otoka Murtera i kopna.

Nositelji organizacije ove nove manifestacije članovi su lokalne udruge Sv.Andrija, a više o tome što se dešavalo na licu mjesta ispričala nam je predsjednica udruge, gđa. Martina Mudražija:

Naša udruga je osnovana 2019. godine i ovo nam je bila prva regata latinskog idra koju smo organizirali, a prošle godine po prvi put smo organizirali i veslačku regatu i to i za veslače i za veslačice.
Inače ovdje imamo nekoliko brodova koji su redoviti na ostalim regatama u okolnim mjestima, kako u veslanju tako i u jedrenju.
Na ovoj premijeri imali smo malo problema s jugom. Planirali smo da ćemo signalizirati start regate oko 14:30, međutim kako je u to vrijeme jugo bilo najjače cijela regata je došla pod znak upitnika. Ali odlučili smo malo pričekati i ranije krenuti sa zabavom, pa smo u veselom tonu dočekali smirivanje vjetra.
Kako je zona starta bila blizu mosta, a svi znaju da je most pokretan i jedan od termina njegovog podizanja je u poslijepodnevnim satima, morali smo pričekati da se ponovno spusti i da se smanji promet plovila koja su se zbog toga našla u tom području. Tako da se zbog smirivanja vjetra i spuštanja mosta start pomaknuo na oko 18 sati.
Sva događanja oko regate bila su smještena s kopnene strane Tisnog na predjelu Gomilice kod restorana Gina, gdje smo postavili start i cilj, a ruta na kojoj se jedrilo bila je Banj - Puntica - Plitka vala - Banj.
Moram reći da nam je stvarno drago što smo započeli s ovim i da se nadamo da je ovo početak jedne nove i lijepe priče u Tisnom.

Martina Mudražija, udruga Sv.Andrija

Foto: Igor Stijić

Ukupno je na regati sudjelovalo 20 gajeta, 2 leuta i jedan kaić. Većinom su to standardni sudionici ovih regata, a titulama najboljih u Tisnom mogu se pohvaliti sljedeći:

Gajete

1. Modravarka - Hrvoje Jakovčev

2. Cvita - Hrvoje Jadrešić

3. Baba Tone - Dario Filipi

 

Leuti

1. Gušte - Tonko Skračić

2. Bažokić - Ivo Šikić

 

Kaići

1. Šujak - Zlatko Kovačev

 

Regata je bila praćena i objektivom g.Igora Stijića, a snimljenu fotogaleriju možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Igor Stijić

 

Back To Top