ORC

Jedriličarski klub Val još jednom je u suradnji s D-Marin Mandalina og 6. do 8. studenog uspješno organizirao Prvenstvo Hrvatske po ORC-u, a spletom aktualnih okolnosti to je bila i jedina ovogodišnja ORC regata koja se vozila i za Kup. Naime, kalendar je predviđao da se većina regata za Kup jedri u proljeće za vrijeme kad je i Hrvatska bila "zaključana", a u jesenskom dijelu planiran je samo Šibenik ORC Cup koji je potom preimenovan i prekategoriziran u Prvenstvo Hrvatske.

Najave su ovog puta išle malo konzervativnijim nego tijekom prijašnjih godina. Sve posade koje smo ranijih godina naučili gledati na ovim regatama imale su namjeru sudjelovati, ali svi su bili rezervirani po pitanju slanja prijava zbog konstantne opasnosti od desetkovanja broja članova posade. U posljednjem tjednu taj scenario se i desio na nekim od jedrilica, ali srećom nitko od jedriličara nije bio razlogom samoizoliranja, već su to bili "kontakti od kontakta" i slično. Uglavnom, dovoljno da se poremete planovi svim ostalima na jedrilicama.

Ono što posebno veseli kad se pregleda popis posada, a i onih koji su htjeli sudjelovati, je to što se prijavilo i nekoliko jedrilica koje do sada nisu sudjelovale na ovom tipu regata, dok su neke posade nastupile na svojim novim bolidima. Naravno, nije im to bila i prva regata na tim jedrilicama, ali prvo pravo testiranje u tehničkom jedrenju, odnosno na tipu regate gdje je potrebno biti koncentriran prvenstveno na maksimiziranje vlastite izvedbe, a ne toliko na pokrivanja i taktička nadmudrivanja s protivnicima.

Također je na ovom PH bilo zanimljivo i to što se značajno povećao udio posada koje krmu jedre s genakerima... sa spinakerima je ove godine jedrilo manje od pola flote, odnosno četiri posade, a također treba reći da je čak šest jedrilica imalo svoju premijeru u ORC-u, pa kad se sve uzme u obzir ovo je bio vrlo zanimljiv test po mnogim pitanjima.

Tjedan pred početak regate očekivalo se 14 jedrilica, ali u četvrtak se što u Mandalinu, što u Vodice, vezalo devet posada: Molo Longo, Damaco, All 4 One, Gringo 3, Elaya, Mr.J, Mareus II, Orca i Pixel.

S obzirom na odgovarajuće CDL koeficijente koji ih svrstavaju u pojedine ORC skupine i broj jedrilica u pojedinoj skupini, Regatni odbor davao im je zajedničke starteve i bodovao ih je na zajedničkoj ljestvici, pa su proglašeni prvaci Hrvatske samo u ORC A skupini.

Vremenska prognoza za cijeli vikend bila je povoljna u smislu temperatura i izostanak kiše, ali tako stabilno vrijeme dozvoljavalo je samo lagane vjetrove.

U petak, prvog dana regate, na more se izašlo najkasnije i uspješno su organizirana dva plova. Oba su se jedrila po laganoj tramburi koja je malo pojačavala kako se sunce približavalo horizontu. Tako je prvi plov odjedren po brzinama vjetra od 6-9 čvorova, a što je kasnije softver za proračun rezultata najbržoj jedrilici po ORC korekciji izračunao da joj je prosječni izvedeni vjetar bio 7-9 čvorova (stupac Implied Wind u rezultatima), dok je u drugom plovu računalo "izbacilo" da je korigirano najbrži jedrio po prosječnih 10.5 čvorova.

Softver koji proračunava rezultate inače podatak Implied Wind-a ispisuje za svaku pojedinu jedrilicu i ranije su se rezultati ispisivali s tim podacima za svaku pojedinu jedrilicu. Međutim, posljednje dvije-tri sezone taj podatak o vjetru uzima se  od jedrilice koja je bila korigirano najbrža i "fiksira" se svima u floti i kalkulacija se potom mora ponoviti. Tako dobiveni rezultati su konačni.

Na kraju se ispostavilo da su ta dva prva štapa ujedno bili i najdulji štap kursevi po kojima se taj vikend jedrilo. Duljine su im bile preko 6NM, odnosno prva orca je bila dulja od milje i pol. To je otprilike neka optimalna duljina po uvjetima laganijeg do umjerenog vjetra. Jedino je posada Molo Longa mogla malo negodovati po tom pitanju, jer jedrilici te veličine definitivno više odgovara polje veće duljine, ali većina flote je bila prosječnih četrdesetak stopa duljine pa je taj podatak prevagnuo prilikom postavljanja polja.

S druge strane, ovo je bila prva ORC regata jedrilice Molo Longo. Kako je riječ o plovilu koje je ciljano dizajnirano za sudjelovanje i pokušaj osvajanja Trščanske Barcolane, njen karakter je čisto openaški i praktički je riječ o velikoj surf dasci. Primjera radi u njenom trupu nema stajaće visine, silueta je vrlo niska, ima canting keel, a o snasti ne treba previše trošiti riječi. Uglavnom, njeni koeficijenti nakon premjeravanja su bili vrlo blizu granice po kojoj bi se uopće mogla svrstati u ovu flotu, a sredstvo s kojim postiže svoje najbolje performanse (canting keel) u ORC regati ne smije koristiti, odnosno, kobilica mora biti fiksirana u sredinu kao što je na svim ostalim jedrilicama.

Koliko to ima posljedicu na njeno jedrenje najbolje se vidi u orci u kojoj je Swan 45, a ponekad i Salona 42, stizao prije ovog Ceccarellija 53. Naravno, u dionicama niz vjetar Molo Longo je to sve nadoknađivao, ali svejedno matematika nije bila na njegovoj strani.

Pobjedu u prvom plovu odnijela je posada jedrilice All 4 One. Od ove sezone viđat ćemo je na Jadranskim regatama s novim vlasnikom, Karlom Kuretom za kormilom, a njegova prethodna Salona 34 prešla je pod zastavu JK Zenta i nadamo se da će se ponovno vratiti na naše ORC regate od iduće sezone, ali ovog puta s novom posadom.

U ovom plovu Kuret i posada su dojedrili 21 korigiranu sekundu ispred sviju, a na drugom mjestu završila je posada iz Pule na jedrilice Orca, dok je Zadarski Gringo 3 završio na 3. mjestu.

Rezultati All 4 One i Gringa 3 nisu toliko iznenadili koliko rezultat Puležana koji su tijekom nastavka prvenstva pokazali da to ipak nije bilo slučajno!

Inače, na regatnom polju primjetno je bila bolja lijeva strana na kojoj su se sve jedrilice nalazile veliku većinu vremena. Taj pritisak je u nastavku dana imao za posljedicu da se za drugi plov cijelo polje moralo zarotirati u lijevo za dvadesetak stupnjeva jer je to prethodilo odlasku vjetra u lijevo za toliki kut.

Na ovom novom polju totalni rezultatski preokret... Orca dominantno osvaja prvo mjesto s 42 sekunde ispred Mareusa II i skoro dvije minute ispred Damaca! Tako da nije bilo nimalo upitno tko se u petak vratio u marinu na liderskoj poziciji.

Prognoza za subotu nije nagoviještala toliko dobre uvjete za jedrenje štap polja, pa je ta situacija iskorištena za jedrenje navigacijskog plova. 

S uvrštenjem navigacije na klasičnu ORC regatu kalkuliralo se i diskutiralo dosta vremena i od ove sezone je to trebala postati konstanta, pogotovo što je ORC odredio da se od lani na svjetskim prvenstvima jedri po dva navigacijska plova. Tako su se naši ORC jedriličari usuglasili da se to kod nas uvrštava u službene Oglase regata koje se jedre za Kup i da se za navigaciju ostavi dan kad su najnepovoljniji vremenski uvjeti.

Startna linija navigacije ponovno je postavljena između Zlarina i Obonjana, a kako je puhala lagana bura postavljena je jedna bova u smjeru orce i koja se morala obavezno okrenuti. Nakon toga ruta je vodila oko Šibenskih otoka. Lijevim bokom trebalo je ostaviti Prčevac na sjeverozapadu i Komoricu na jugoistoku, te desnim bokom hrid Galijola ispred Prvić Luke i završiti u cilju u Zlarinskoj luci.

Duljina rute koja je uzeta u kalkulaciju bila je 19.5NM. Formula po kojoj se radila korekcija jedrenog vremena bila je Offshore TMF (Time Multiplaying Factor, ranije poznato kao Time on Time - ToT).

Prvi realno u cilj ulazi Molo Longo nakon malo manje od tri sata jedrenja, ali ORC softver je izračunao da je zakasnio za All 4 One više od pola sata iako je u cilju bio više od dvadeset minuta prije njega.

Na drugom mjestu završio je J 111 imena Mr.J. Inače je to jedrilica na koju je prešla posada koja je do prošle sezone jedrila na malenom Firstu 34.7 - Ladies First s Damirom Desabotom za kormilom.

Dok se jedrila navigacija vjetar je s bure ponovno okrenuo na tramontanu i svi su do cilja stigli dovoljno brzo da se po tramuntani može odjedriti još jedan štap. Start je signaliziran u 15:15, postavljena orca duljine 1.43NM i jedrilo praktički do zalaska sunca.

Uvjeti na moru su bili vrlo slični onima iz drugog plova, pa čak i brzina vjetra koja je fiksirana po All 4 Ona na 9.3 čvora. Flota je podjednako jedrila na obje strane regatnog polja, osim što je većini taktičara procjena bila da favoriziraju lijevi gate.

U svakom slučaju dan je bio maksimalno iskorišten, jedino što se od regate nakon završetka četvrtog plova morala oprostiti jedrilica Elaya, novi Elan E5. Naime, ova jedina slovenska posada na regati, morala se vratiti doma do ponoći zbog epidemioloških pravila u Deželi koja nisu dozvoljavala izbivanje iz Slovenije dulje od 48 sati. 

Unatoč tom ograničenju, tolikom putu i transferu iz i u Biograd, te jedrenju s jedrilicom koja trenutno nije dovoljno konkurentna za ozbiljniji rezultat u ovoj floti, ova posada je ipak stigla na regatu da uživa u jedrenju i definitivno ih treba pohvaliti zbog toga i mnogi drugi bi takav pristup trebali uzeti za primjer!

 

Na kraju dana u generalnim rezultatima dolazi do smjene na tronu i vodstvo preuzima posada All 4 One, dok Orca pada na drugo mjesto, a Mr.J preuzima treće mjesto od Mareusa koji pada na četvrto s jednakim brojem bodova kao i petoplasirani Gringo 3, dok im je samo jedan bod iza Damaco.

Program (Oglas) regate dozvoljavao je mogućnost jedrenja još tri plova u nedjelju. S prvim plovom krenulo se u 11:55, ali nešto kraće polje s najjačim vjetrom tog vikenda omogućilo je da jedrenja idu jedno za drugim. Ponovno se jedrilo po tramontani koja je sad u prvom plovu dana puhala brže od 10 čvorova, da bi u posljednjem plovu softver izračunao da je prosjek bio 11.6 čvorova.

Po pitanju biranja strane regatnog polja ponovio se scenario od prethodnih dana. Prvi plov pritisak po polju bio je ravnomjerno raspoređen i jedrilo se i na lijevoj i na desnoj strani. Međutim, kako je tramontana jačala skoro svi su birali jedrenje na lijevoj strani, a najvjerojatniji razlog ovakvog gradijenta vjetra po regatnom polju je što je polje postavljeno praktički kao nastavak Zmajanskog kanala.

U dva od tri odjedrena plova pobjedu je odnio All 4 One, dok je u trećem slavila Orca. Uz Kuretovu posadu u top tri jedini konstantni su bili momci i djevojke s Damaca s dva druga i jednim trećim mjestom.

Na kraju, kad su se zbrojili svi bodovi i odbacili najlošiji rezultati pobjeda odlazi posadai jedrilice All 4 One, drugoplasirana je Orca, a na trećem mjestu ekipa s jedrilice Damaco. Evo što su o regati izjavili predstavnici najzadovoljnijih:

Jedna stvarno lijepa regata, ne samo zbog toga što smo na kraju pobijedili, naravno to podiže cijeli dojam. Uvjeti za jedrenje su bili odlični, rekao bi i idealni. Možda je nedostajao još neki brod, ali skupilo se 5-6 ekipa s ambicijama, pripremljenim posadama i brodovima. U svakom slučaju smo uživali jedriti!
Konkretno gledajući ekipu na mom brodu odavno nisam jedrio neku regatu gdje baš sve tako dobro štimalo. Možda je i mene to malo iznenadilo.
Osim druge regate kad sam napravio krivi taktički potez, nepotrebno odvajanje, sve ostalo je prošlo glatko. Nije bilo nikakvih problema u manovrama, komunikaciji i odlukama... tako da sam baš ugodno iznenađen kako su prošla ta tri dana.
Ovo mi je bila prva regata s genakerom nakon što sam na staroj Saloni puno jedrio u klasičnoj konfiguraciji i mogu reći da sam i po tom pitanju vrlo ugodno iznenađen. Downwind VMG nam je stvarno dobar, pogotovo gledajući neke od brodova s kojima se možemo mjeriti... npr. Gringo 3 i Damaco. Tako da sam iznenađen kako u odnosu na Gringa dobijemo par duljina broda u krmu na jednu stranicu, a sa Swanom smo po malom vjetru tu negdje, ako ne i brži. Kad bi zapuhalo Swan bi nam napravio 2-3 dužine na tih milju i pol stranice.
Mislim da je to super jer sam očekivao da bi s njima mogli imati problema, pogotovo kad vjetar digne na 14-15 čvorova, ali zadnja regata kad je vjetar digao nije bilo nikakvih problema.
Također i kut koji smo vozili u odnosu na Swana bio je možda samo 7-8° orcaniji, što me stvarno ugodno iznenadilo. S druge strane rejting nije toliko nastradao. Dobro na 5-6 čvorova "plaćamo" dosta, ali smo i brži, a onda se ta razlika anulira kako zapravo spinaker postaje efikasniji u odnosu na genaker.
Ali s druge strane manovra je neusporedivo lakša i jednostavnija i na kraju, suma sumarum, ne namjeravam se vraćati na spinaker tako lako. Osim ako neki brojevi kasnije ne pokažu da će rejting biti isplativiji sa spinakerom, ali sve ostalo je na strani genakera.

Karlo Kuret, All 4 One - kormilar

Regata je bila odlična, organizacija također, čak nismo mislili d aćemo uspjeti odraditi tih šest štapova i navigaciju. Stvarno bez greške!
Što se nas tiče moram reći da smo možda jedrili i najbolje do sada iako na ovom brodu jedrimo već 4 godine u manje više jednakom sastavu.
Vrijeme i vjetar su nam odgovarali, odnosno što je manje vjetra trenutno nam više odgovara za približiti se brodovima koji su ispred nas.
Što se tiče posade ne bi nikog posebno izdvajao jer je svatko na svojoj poziciji odradio izvrstan posao! Bili smo maksimalno sinkronizirani... od mene za kormilom, pa taktičara, do trimera jedra i genove, pitmana i bowmana.
Moram reći da nam se bowman ozlijedio u nedjelju prije isplovljavanja. Uganuo je zglob, ali svejedno dao je sve od sebe.
Uglavnom, sve smo odradili kako treba, osim što smo bili preko linije na posljednjem startu, pa smo se morali vraćati... mislim da smo tri sekunde bili vani... probali smo zapojati, ali što sam više išao u poju to nam je krma više izlazila vani, a brodovi od ispod su stiskali. Tako da nismo imali dovoljno prostora ispod nas da se vratimo na vrijeme. Ali niti tada se nismo predali. Rekli smo što je tu je, tu smo gdje jesmo i pokušali smo dati maksimum koliko možemo.
A kad smo vidjeli u petak da smo ispred sviju i da možemo biti tako visoko nismo mogli vjerovati. Naša očekivanja su bila da ako budemo unutar pet da smo napravili odličan rezultat.
Sam odlazak na regatu visio nam je u zraku, jer par dana prije nego je brod krenuo prema Šibeniku na popisu nas je bilo samo četvero. Još nismo znali idemo li... ovaj može, onaj ne može... ali nekako smo se skupili i evo rezultat je to sve nagradio!
Malo mi je žao što se nije skupilo još nekoliko posada, jer znam koliko teško je okupiti osam ljudi ili deset ljudi za četiri dana...
Svidjela mi se i navigacija. Bova od orce i kasnije kroz otoke. Vjetra je bilo OK za navigaciju... prvi dio regate bilo je manje vjetra. Startali smo odlično i do bove smo se držali s ostalima. Malo teže je bilo držati korak kad je krenulo laško. Neki su dizali driftere, neki genakere... mi nemamo tog "oružja", ali zato kasnije nakon što smo okrenuli Prčevac i krenuli u krmu bilo je odlično. Nama je odgovaralo za spinaker i tu smo se jedno vrijeme držali s Mr.J.
On nam je kasnije pobjegao jer je bio brži s genakerom, ali zato smo ostale iza sebe pokušali držati na distanci.
U jednom trenutku smo dobili čisti vjetar iz vani, sa zapada i to nas je još više odvojilo od Pixela, Mareusa i Elaye. Onda smo vidjeli da nas prvi nisu nešto puno ostavili, pa smo stisnuli još do cilja. Čak smo u posljednjoj orci imali i dosta dobru brzinu i radili smo do cilja bez prestanka... ni jesti ni piti :)
I za kraj svi zajedno, kao posada, želimo se zahvaliti Davoru Zaniniju koji nam je ustupio brod i koji ima veliko povjerenje u nas!

Goran Zuban, Orca - kormilar

Teo Piasevoli me zvao na regatu i rekao da ćemo jedriti na Swanu 45, a ja kako ne pratim premjere nisam znao kako stojimo i kakve su nam uopće mogućnosti. Tako da meni osobno rezultat nije bio toliki motiv koliko da zajedrim sa Šibenčancima s kojima mi je to uvijek zadovoljstvo.
Ono što mi je posebno drago za regatu je to što se održalo sve što je planirano, cijeli program, pogotovo što su sad kraći danni, a s druge strane ORC traži stabilne uvjete. Ali taj Šibenski akvatorij nije podbacio i moram reći da mi je on uvijek zanimljiv za jedriti i mislim da su tu najbolji uvjeti za održavanje bilo koje regate.
Mi smo na početku malo platili danak nepoznavanju broda. To nam je u stvari bilo ono što nas je u stvari najviše koštalo, jer prvi dan smo jedrili sporije nego što smo jedrili posljednji dan... dok smo spoznali što ide, što ne ide, što može bolje... ali s druge strane nisu nam ni jedra baš odgovarala uvjetima na regatnom polju.
Naš setup je optimalan za vjetrove od 10 do 15 čvorova. Nismo imali ni jedinicu genovu, ni spinaker jedinicu... nas je to stvarno koštalo kad smo jedrili po laganijim uvjetima. Mislim, rejting to plaća, a nemaš jedra s kojim to možeš opravdati!
A generalno gledajući mislim da smo odjedrili vrlo dobru regatu. Da smo bolje poznavali brd na početku moglo je biti dosta bolje... recimo prvu regatu, prvu orcu, napravili smo ogromnu prednost koja se prebrzo topila u krmu, jer je vjetar bio prelagan za naša jedra, nismo znali kakav nam je optimalan trim... ali stalno smo ubrzavali i to je najvažnije.
S druge strane na brodu je stalno vladala dobra atmosfera, dečki su bili motivirani za rad i kako smo rezultat stavili u drugi plan jer s ORC-om je to uvijek teško prognozirati mogli smo opušteno jedriti i bez presinga dati sve od sebe.
Na kraju, u nedjelju, vjetar je počeo ulaziti u taj range koji odgovara našim jedrima i da ga je bio još neki čvor više vjerujem da bi rezultati bili još bolji.

Tomislav Bašić, Damaco - taktičar

Što se tiče rezultata sa svim relevantnim podacima za analizu, njih možete pronaći na slijedećim linkovima:

U rezultatima posljednjeg plova može se primijetiti da nedostaje jedrilica Pixel, a razlog su bile neodgodive obaveze posade zbog kojih su morali ranije napustiti regatno polje.

Kako su na regati bili postavljeni trackeri, kako na bove, tako i na jedrilice, od snimljenih podataka napravljeni su playbackovi i izvučena statistika za svaku pojedinu jedrilicu za regate u štap poljima.

Snimljene statističke podatke možete pronaći na priloženim linkovima: 

 

 

Playbackove pojedinih jedrenja možete pronaći na slijedećim linkovima:

Naravno tu su i bogate fotogalerije snimane sva tri dana, kako iz gumenjaka, tako i iz drona, a mogu se pronaći u fotogaleriji za 2020. godinu ili direktno na slijedećim linkovima:

 

Eto toliko o ORC-u za ovu natjecateljsku sezonu, koja je srećom ipak održana unatoč svim zaprekama, a s obzirom na prikazani duh i entuzijazam na ovom Prvenstvu Hrvatske za očekivati je da iduća sezona ponovno privuče pozornost jedriličara i ovoj tehničkoj disciplini, koja jedina na našim regatama krstaša traži puni sportski pristup i angažman.

Još par tjedana je ostalo do objavljivanja službenog kalendara HJS-a za sezonu 2021. i tada će se točno znati raspored regata za ORC Kup iduće godine, ali ono što je za sada poznato je da će vjerojatno broj regata ostati jednak kao i posljednjih godina, a po dosadašnjim informacijama sponzor ORC toura i dalje će biti D-Marin. To bi i dalje sa sobom trebalo vući uobičajene beneficije za članove Udruge ORC jedriličara, ali konkretno o cijeloj temi kad za to stignu službene potvrde!

 

Back To Top