Jedriličarski klub Delfin iz Pule u petak i subotu 18. i 19. ožujka realizirao je novu regatu, vrlo lijepo zamišljenog koncepta, a o čemu je riječ savršeno objašnjava njen naziv - Regata punog mjeseca.

Prvi dan regate, petak 18. bio je logičan izbor jer je upravo ta noć ona kad je mjesec na nebu u svom punom sjaju. Zato je izvorni plan predviđao noćno jedrenje u tim romantičnim uvjetima.

U Delfinu su zamislili da se starta u Pulskoj luci u petak kasno poslijepodne u 18 sati, te da se jedri do otoka Suska, te nakon njegovog obilaska ravno prema Cresu gdje je trebao biti cilj. Međutim, vremenski uvjeti nisu išli na ruku organizatoru, pa se u posljednjim trenucima morao promijeniti plan realizacije.

Vremenski uvjeti imali su zajednički nazivnik u obliku druge marčanske bure koja je puhala i u petak i u subotu. Zbog svima dobro poznatog Kvarnera po buri organizatori su odlučili izbjeći noćno jedrenje na otvorenom, kao i dugu rutu oko Suska.

Zamjenski program sastojao se od dva dijela. Prvi je zadovoljio želju organizatora o jedrenju u noći punog mjeseca, a drugi je okupljene jedriličare odveo do Cresa. Kako je sve to izgledalo ispričala je članica Organizacijskog odbora Sanja Vale Čupić:

U petak navečer krenuli smo po buri koja je na refule puhala i preko 20 čvorova. Zbog tolike njene snage odlučili smo da nećemo jedriti preko Kvarnera, jer je oko Porera u to vrijeme puhalo preko 30-35 čvorova.
Startali smo u Pulskoj luci i napravili krug oko otoka Sv.Jerolim. Prije njega morali smo i otočić Andrija u Pulskoj luci ostaviti desnim bokom, kojeg smo na povratku ostavili lijevim.
Jedrenje je bilo stvarno zanimljivo jer smo u malom prostoru luke imali na trenutku područja zaštićena od bure, pa ponovno one u kojima je flota bila direktno na udarima, a i sam start bio je vrlo dinamičan jer smo startali s vjetrom u krmu.
Iako je ovo bila mala ruta jedrenje je stvarno bilo zanimljivo i malo bolje su prošli domaći jedriličari koji imaju iskustvo jedrenja u ovom akvatoriju, pa nisu imali toliko neprilika s iznenadnim udarima bure i štraorcavanjima.
Osim što je jedrenje bilo atraktivno cijela ova regata na kraju je dobila šaljivu notu jer je na cilju jedna od Salona 38 pokupila bovu i otišla s njom te na taj način onemogućila posao sucima na cilju :)
Inače, noćno jedrenje u Pulskoj luci bilo je nešto posebno. Grad svijetli u pozadini, tu su i svijetleći divovi i kad se ulazilo u luku nakon obilaska Sv.Jerolima to je bilo baš jedno blještavilo. Čak i nama Puležanima, koji smo tu cijeli život, to je bilo nešto nesvakidašnje. Inače kad se ide na navigacijsko jedrenje, jedri se na otvorenom i cilj je najčešće negdje van, ali ovdje je bio praktički u dnu luke, grad je tu... stvarno je bilo romantično, zanim ljivo... također je i pun mjesec bio na nebu. Tako da smo ipak uspjeli doživjeti tu vibru punog mjeseca i mogu reći da je stvarno bilo lijepo i uzbudljivo.
U subotu ujutro također je bilo odlično. Rano ujutro ponovno smo krenuli iz Pulske luke. Ponovno s burom iza krme i ponovno s preko 20 čvorova.
Dio niz vjetar bio je ugodan, ali čim smo okrenuli lukobran i krenuli prema Poreru otvorili smo bok udarima bure. Domaći su ponovno imali iskustvo te pozicije i vjetra na njoj, pa su taj dio dosta dobro odradili, dok je dio gostiju iz drugih krajeva imao značajnih problema. Dosta ih je štraorcavalo, pa su se morali ispojavati, pa ponovno štraorcavanje... pravi slalom. Stvarno nisu bili lagani uvjeti jer na udare je tu puhalo i do 35 čvorova.
U toj zoni se već moralo i kratiti jedra, pa smo se približavali Verudeli da budemo bar malo zaklonjeni.
Potom je jflota stigla do Porera, a tamo su nas dočekali stvarno teški uvjeti. Na desetak jedrilica posade je uhvatila morska bolest... udari bure i preko 35 čvorova, neugodno križano more s valom od dva i pol metra.
Zbog takve situacije došlo je i do dijeljenja flote na one koji su jedrili uz obalu Istre i one koji su krenuli prema Unijama.
Ovi što su bili uz Istru imali su dosta neugodnije uvjete, dok je južna skupina izabrala tu rutu da bi jedrila po manje valovitom moru. Međutim, prognoza je najavljivala slabljenje vjetra tijekom nastavka dana, pogotovo u tom južnom dijelu i to se kasnije pokazalo kao veliki problem skupini koja je izabrala taj put.
Sjevernoj skupini vjetar cijelim putem nije padao ispod dvadesetak čvorova i oni prvi stižu do Cresa.
A u Cresu je bilo posebno lijepo. Na cilju nas je dočekala harmonika, pa je onda stigla klapa... bilo je preko 200 jedriličara! Neki od onih koji su odustali došli su autima da bi sudjelovali na fešti. Svi su bili nagrađeni! Dijelili smo suvenire s Cresa, pa unikatna priznanja koja je izradila jedna umjetnica iz Pule, a kako je bilo puno grupa tako su svi dobili neku nagradu :)

Sanja Vale Čupić, JK Delfin

 

Flota je bila podijeljena u obiteljske krstaše i racere, a oni koji su iskazali želju mogli su biti klasificirani i po ORC-u.

Rezultate regate i popis nagrađenih možete pronaći na web stranicama organizatora, dok na ovom linku možete pronaći foto galeriju snimljenu na startu u petak, a u nastavku možete napraviti osobnu rekapitulaciju regate pregledom playbackova obje etape.

I ovog puta su neke posade u subotu ujutro zaboravile spojiti trackere na napajanje, ali srećom takvih nije bilo puno. Uglavnom, iz snimljenih materijala može se naučiti ponešto o taktici jedrenja u ispričanim uvjetima u ovom akvatoriju, pa ako se slična vremenska prognoza ponovi i na idućem izdanju vjerujem da ove snimke mogu biti koristan izvor informacija.

 

Playbackovi

 

Back To Top