Napokon, nakon dugih osam kola lige Orsan, jedrilica Južni vjetar je dobila priliku da joj se rezultati izračunavaju po pravoj svjedodžbi. Naravno, ispravljeni su i rezultati svih kola na kojima je jedrila posada Jadrana Gamulina i to je donijelo i određene promjene u generalnom plasmanu!

Na ovom susretu Dubrovačkih jedriličara okupilo se deset posada kojima je rutu odredila ekipa s Lenobe.

Ruta je bila duljine 10.5 NM na relaciji Orsan, Daksa, crvena bova (na pravcu južni vrh đige Orsan - Gruž), Daksa, crvena bova, Daksa i cilj ispred Orsana. Svi obilasci Dakse i crvene bove su bili takvi da se ove točke ostavljaju lijevim bokom. S obzirom da je start signaliziran u 10 sati ograničilo se vrijeme jedrenja na 14:00.

Uvjeti na regatnom polju su bili slični onima s prethodnog kola. Južin (malo više iz pravca oštra) u dolasku, tako da je vjetra ili bilo do 5 čvorova ili ga nije bilo nimalo.

Foto: Milan Kovač

Na ovoj ruti apsolutna zvijezda kola je bio iskusni Orsanov veteran Marko Prosenica. On je rutu odjedrio u solo aranžmanu i sa svojim Elanom expressom imena Marina odnio pobjedu u korigiranom vremenu. Realno je ciljnu liniju presjekao kao 6. sa zaostatkom od 11 minuta iza realno najbrže, Nataly. 

Ovolika razlika u cilju, nakon korekcije po ToD (time on distance) formuli od čak 17 minuta ispred jedrilice Lero koja je u realnom vremenu završila treća, a nakon korekcije se plasirala na drugo mjesto.

Što se tiče generalnog plasamana Lero je i dalje na prvom mjestu, a po do sada pokazanom jedrenju može se očekivati da će tako ostati i u slijedećim kolima jer na svom kontu ima uglavnom prva i druga mjesta uz samo jedno treće i jedno četvrto (izostanak s prvog kola je odbacio).

Analea, koja je do ove nedjelje držala drugo mjesto, je možda najveći gubitnik jer je nakon rekalkulacije rezultata zamijenila mjesto s do sada četveroplasiranim Južnim vjetrom. A Rosso je ove turbulencije prošao neokrznut i zadržao treće mjesto. 

Kako izgledaju ponovno izračunati rezultati za prethodna kola možete vidjeti na ovim linkovima: 1. kolo, 2. kolo, 3. kolo, 4. kolo, 5. kolo, 6. kolo, 7. kolo, 8. kolo.

U ponedjeljak 19. ožujka u poslijepodnevnim satima je predstavnik Vijeća zbora sudaca, međunarodni sudac g.Neven Baran, održao seminar o jedriličarskim pravilima za sve zainteresirane Dubrovčane. Nakon seminara svi u statusu pripravnika su imali i mogućnost polaganja ispita za prelazak u zvanje jedriličarskih sudaca.

Foto: Denis Vukas 

 Domaćin slijedećeg kola je posada Južnog vjetra, a kolo je zakazano za vikend nakon Uskrsa.

 

Naslovna foto: Milan Kovač

 

Back To Top