Nastavlja se bezvjetrica na treninzima u Splitu... ali unatoč svemu broj sudionika je konstantno respektabilan. Ove nedjelje je startnu liniju ispred Galebova presjeklo 17 jedrilica.

Srećom, nije bio tmuran, maglovit ili kišan dan, već je prekrasno sunčano vrijeme priredilo više nego ugodan dan, kako onima koji su ispijali kave na rivi, tako i onima koji su u iščekivanju refulčića sami svoje tople napitke pripremali između Splitske luke i uvale Mavarštice.

Naime, to je bila ruta na kojoj se odvijao ovotjedni trening. Konkretno, nakon starta idealni kurs je bio otprilike 260° s ciljem da se obiđe komunalna plutača ispred uvale Mavraštice na otoku Čiovu. Nakon ispunjenja tog cilja trebalo se još vratiti u luku, a ukupna duljina rute bila je 12.3NM. S obzirom na očekivane uvjete određeno je da će zamišljena linija između komunalne plutače i spomenute uvale biti linija pomoćnog cilja, ali jednako kao i u dosadašnjim kolima i sličnim situacijama, to  presijecanje je trebalo napraviti na udaljenosti do tri duljine broda od plutače.

Start je dan u 12:30 i do zamišljenog pucnja iz signalnog pištolja puhalo je 4-5 čvorova tramuntane. Startna linija je presječena zakonom inercije, jer u je idućih pola sata vladala totalna bezvjetrica. Srećom, nakon pola sata u zraku se počeo osjećati maestralić koji je spasio dan. Varirao je između 3 i 8 čvorova, ali se na njega moglo računati. Zato je tih 12.3NM ipak bilo dostižno za veliku većinu sudionika. Kompletnu rutu je prejedrilo čak njih 13, dok su se pomoćnim ciljem morale zadovoljiti smao dvije posade, a još dvije su se povukle s regatnog polja bez da su dojedrile do bilo koje od ove dvije linije cilja.

Najbrži u realnom vremenu su bili studenti Pomorskog fakulteta na jedrilici Srna V. 3 sata i 48 minuta je bilo njihovo vrijeme jedrenja, dok je drugoplasirani, Satan II, za njima kasnio 14 i pol minuta. Trećeplasirana je bila posada jedrilice Runaway, koja je stigla do Galebova minutu iza Satana.

Ostatak flote je ravnomjerno ulazio u cilj više od sat vremena iza Srne, a njihov točan raspored možete pronaći u rezultatima ovog kola.

S obzirom da na ovom kolu nisu sudjelovala dva Melgesa koja su drmala ligom u prethodnim kolima, Srnu V je ova pobjeda popela na vodeću poziciju. Istina, mala je razlika između nje i drugoplasiranog Ceziborda, ali sad postoji šansa za povećanjem neizvjesnosti borbe za vrh u idućih nekoliko kola. Također je i Satan II profitirao kako sa svojim plasmanom, tako i sa spomenutim izostankom, te zauzeo 3. poziciju u generalnom plasmanu

Što se tiče THC sustava razvrstanja, po njemu je nastupilo 9 jedrilica, a vrlo vrijednih 100 bodova osvojila je malena Ančica s korigiranih minutu i pol prednosti ispred Srne V. Na treće mjesto je i ovdje dojedrio Satan II, dok je četvrto mjesto iz Opena, na ovoj ljestvici potvrdila Ultra ribica.

Po pitanju kombinirane sume svih rezultata u odjedrenih pet kola, na vrhu su i dalje Cezibordo i The Pimp, spomenuti Melgesi koji su propustili ovo kolo. The Pimpu su počeli ozbiljna prijetnja biti Srna V i Satan II, dok se Ančica vrlo blizu približila petoplasiranom Sinbadu koji je posljednjih tjedan dana na suhom i koji bi se trebao vratiti u ligu nastupom na idućem kolu nakon što se obavi kompletni refit.


Do kraja lige su ostala još četiri kola, a zakazani termini su slijedeći:

01.03. JK Split

15.03. JK Strožanac

29.03. JK Zenta

19.04. JK Strožanac

Hrpu multimedijalnih materijala s 5., kao i svih prethodnih kola, možete pronaći na službenim Facebook stranicama ovih neslužbenih druženja.

I obavezno treba dodati da je nositelj ovog kola bio JK Mornar, a domaćica cijelog eventa gđica.Vinka Lišić koja je s toplim fažolom dočekala jedriličare u Mornarevom Kutiću.

 

Naslovna foto: Vedrana Polić

 

Back To Top