U nedjelju 23. siječnja, na četvrtom kolu Splitske trening lige trebalo je pokazati sva svoja jedriličarska znanja i vještine da bi se među prvima odjedrila kompletna ruta koja je ovog puta bila i s jedne i druge strane Marjana.

Na start postavljen ispred Instituta stiglo je 17 posada od kojih je 15 završilo kompletnu rutu čija duljina je bila 9.4 NM. Iako je izgledala relativno jednostavna na kraju se pokazala poprilično zahtjevnom zbog mikrolokacijskih meteo uvjeta koji su zahtijevali upotrebu apsolutno svog jedrilja na brodu.

Nakon starta ispred Instituta jedrilo se prema Spinutu gdje se okretala oznake usamljene opasnosti. Potom istim putem se išlo prema komunalnoj oznaci ispred Zente i natrag u cilj ispred Instituta.

Već u prvom dijelu regate nezaustavljivo su nastupili spomenuti Melgesi iz naslova, ali konstantan pritisak radila je i Arapkinja Lutra, kao i nešto manji Farr, još jedna jurilica američkih korijena.

Liga je bila vrlo zabavna. Po prognozi smo trebali imati laganu tramuntanu, ali je izmjereno i preko 30 čvorova na brodskim instrumentima!
To je bilo baš skokovito... od nula do trideset, baš su bili super jaki refuli, pa bi onda palo...
U prvom dijelu regate stvarno je stalno puhalo i kako smo se približavali Špinutu vjetar je slabio. S druge strane, nakon što bi se prošao Institut, puhalo je možda na dijelu do milje duljina, da bi nakon toga vjetar totalno pao, skroz do bonace. Morali smo izvlačiti driftere, a kad smo se opet približavali Institutu onda bi opet počelo "dimiti".
Baš je bio lokalni show.
Na startu su se najviše odvojili Mataran, Poliklinika, mi s Lutrom, Adriatica i Obi Wan na par minuta, pa One i Mila u drugoj grupi i za njima ostali.

Goran Martinović, Jena Q

Ekipi s Matarana 32 trebalo je pet minuta više od sat i pol jedrenja, a trojka iz potjere završila je unutar tri minute, dok su pravi fotofiniš imala dva Zera 22 koja su završila na 9. i 10. mjestu s pola minute razlike. Točna vremena cilja možete pronaći na ovom linku.

Mataran je s ovom pobjedom učvrstio svoj položaj vodećeg na ljestvici generalnog poretka, pa mu čak niti izostanak s drugog kola nije ugrozio poziciju. Međutim, zato je propuštanje trećeg kola Polikliniku Nova koštalo trenutne druge pozicije na kojoj se sad nalazi Jena Q. Što se tiče četvrtog mjesta čvrsto ga drži Mila 8 i po trenutnom bodovnom rasporedu ima izgleda biti na korak do postolja još dugo jer su jedrilice na idućih desetak mjesta na sigurnoj udaljenosti od nje. Točnu bodovnu sliku možete pronaći ovdje.

Po pitanju THC-a, tu je amerikanizirano kompletno postolje. Dva manja Melgesa ostavili su iza sebe veću tridesetdvojku iza koje su Jena Q, One, Elza, Diablo, Samonela, Mila 8 i Universitas. Korigirana vremena možete pronaći na ovom linku.

U generalnom THC poretku Poliklinika Nova suvereno je prva, dok su Mataran i Jena na sigurnoj udaljenosti s po 30-40 bodova međusobne distance. Ovaj raspored možete pronaći ovdje.

Naslovna foto: Ivan Kljaković Gašpić

 

Back To Top