Liga Orsan se polako približava svom kraju, a u nedjelju se odjedrilo pretposljednje kolo, odnosno posljednje koje je organizirano od strane jedne od posada sudionica. Ovog puta u pitanju su bili članovi posade jedrilice Arhimed.

Na programu je još jedno kolo, a za njega će bit zadužen klub i s njim će završiti 8. uzastopna sezona koja je otpočela 8. studenog prošle godine.

Na 13. kolo sudjelovalo je deset jedrilica, a ekipa s Arhimeda u planu je imala jednu malo dulju rutu. Međutim, vremenski uvjeti koji su najavljivali nagli pad juga skratili su rutu na 16 milja i jedrilo se na relativno jednostavnom potezu od kluba do otočića Ruda kojeg je trebalo ostaviti desnim bokom i natrag u Orsan:

 

Na startu nas je dočekalo dosta jako jugo koje se pred sam start ipak malo smirilo. Dosta ekipa se odlučilo na malo konzervativniji izbor prednjih jedara ali manje više svi su do Dakse već bili na genakerima ili spinakerima.
U vodstvu je bio Rosso, pratio ga je Lero, pa Limonca i Arhimed. Dosta brzo je prošla dionica krme do Rude, praktički bez gybinga, moglo se odvoziti u jednom komadu, a uhvatilo nas je i par "luđačkih" refula na potezu od Dakse do Kalamote s par wipeouta.
Na Rudu flota stiže uglavnom jednako raspoređena (Rosso, Lero, Limonca, pa Arhimed), a u drugoj skupini Analea tik uz Fiumanku, Lenobu i El Oradu.
Orca je bila dosta teška za odvozit. Približavanjem Kalamoti dolazi do lagane kompresije flote i tu započinju problemi s vjetrom koji počinje značajno padati i oscilirati u snazi. Nakon lagane kompresije uslijedilo je dosta veliko rastezanje flote pa se par minuta prednosti lagano pretvorilo u desetke.
U cilju je Rosso uvjerljivo prvi ispred Limonce i Arhimeda, a također i korigirano, slijede ga Lero i Limonca.
Zadnja regata je planirana 13.6 u organizaciji kluba. Kurs bi nas trebao voditi oko Grebena i Lokruma, a s tim terminom nastojimo izbjeći termine Komiže i Sušca x2.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Koliko je uvjerljivo pobijedio Rosso najbolje se može vidjeti analizom rezultata. U cilj je ušao 03:20 prije Limonce, 06:14 ispred Arhimeda i čak 13:28 ispred Lera koji je drugoplasiran po ORC-u s čak 06:05 korigiranih sekundi zaostatka!

I ostale vremenske razlike bile su dosta velike, tako da ovog puta nije bilo neke posebne rezultatske neizvjesnosti. Kompletne rezultate po ORC-u možete pronaći ovdje, dok su na ovom linku rezultati po OPEN-u.

A u generalnim rezultatima ovo Lerovom drugo mjesto nije mu zasmetalo u zadržavanju vodeće pozicije po ORC-u, dok je u Openu i dalje vodeći Arhimed.

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top