Dvanaest RU jedriličara nastupilo je na tek drugoj ovogodišnjoj regati za jedrilice klase IOM. Organizator regate bio je JK Opatija, a jedrilo se na Opatijskom mulu 7. i 8. studenog, uobičajenoj adresi na kojoj su se održali skoro svi IOIM Opatija Cupovi.

S obzirom na aktualne obveze organizatora jedriličarskih događanja naspram raznim stožerima, u principu na regatu stigli svi koji su se i najavili. Naravno, riječ je bila o isključivo domaćim jedriličarima, jer su izostali Mađari i Talijani koji su bili redoviti sudionici ove Opatijske regate zbog lockdown zabrana u svojim državama.

Izvještaj o regati podnio je jedan od organizatora, g.Robert Grubiša: 

Na regati nas je trebalo biti 14, ali dvoje su morali otkazati u posljednji tren jer su bili kontakti od kontakta, pa su morali ići u samoizolaciju zbog Covida.
U subotu smo odradili ukupno sedam jedrenja. Bilo je sunčano, a puhala nam je neka termika južnog smjera, nešto slično kao maestral... ujutro nam je puhala tramontana po kojoj su jedrili surferi i foileri na Voloskom, na 2-3 milje od nas... uglavnom uvjeti za poželjeti u ovo doba godine.
S regatom smo krenuli u podne i napravilo se tih sedam jedrenja jer smo radili minimalne pauze upravo zbog toga da maksimalno iskoristimo tu termiku.
Prognoza za nedjelju nam je bila ista kao za subotu. Međutim, ta termika krene relativno kasno, oko 11-12 sati. I ovog puta je bila po tom itineraru, ali smo odjedrili samo dva jedrenja. Pokušali smo još nastaviti, ali više nije imalo smisla jer je počelo okretati na buru, a to nam je okomito na rivu i praktički bi bilo na silu. A sva jedrenja do tada su bila više nego korektna, dugačko polje, plovovi do 12 minuta i sve je bilo kako treba.
E, da, u subotu smo imali i kurenat koji je bio kontra nas u orcu, ali na to smo već naviknuli i znali smo da se može pojaviti. Mislim, kad ima dovoljno vjetra to je praktički nebitno i jedino što priča postaje malo zanimljivija, jer je kurenat trebalo uzimati u obzir pri dolasku na desni layline bove od orce. Trebalo ga je malo prelaziti da bi se bova okrenula bez da kurenat jedrilicu "baci" na bovu.

Robert Grubiša, JK Opatija

A što se tiče rezultatske situacije na regatnom polju tu je bila relativno uobičajena kombinacija. Zvonko Jelačić i Ante Kovačević bili su konstantno na vrhu flote. Ante je dominirao u floti po broju pobjeda i drugih mjesta, dok se Zvonko koncentrirao na dobar prosjek.

Jednak broj bodova kao Zvonko imao je domaći jedriličar Robert Matulja. Obojica su skupila po 16 kaznenih bodova (4 manje od Kovačevića), ali Zvonkove dvije pobjede u odnosu na jednu Robertovu privukle su jezičac na vagi na stranu jedriličara JK Zenta.

Samo bod iza njih završava još jedan jedriličar iz Splita, Mirko Ukas. Prosjek jedrenja u subotu nije mu bio baš sjajan, ali poboljšavao se kako je dan dolazio kraju i u istom stilu je nastavio i u nedjelju. Napredak je bio najčitljiviji u čak dvije pobjede u drugom dijelu regate.

Ostali natjecatelji imali su skoro duplo i više kaznenih bodova od vodeće četvorke, a kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

 

Back To Top