U Šibeniku su danas na tiskovnoj konferenciji najavljeni 19. Šibenska regata krstaša i 7. Valovi Šibenika, tradicionalna regata u akvatoriju Šibenske luke i plaketa koja se na svećanosti proglašenja pobjednika regate dodjeljuje za najpožrtvovnije spašavanje na moru u kojem je bar jedan od sudionika jedrilica ili jedriličar.

Evo i službenog priopćenja iz Šibenika:

Dobitnici 7. Plakete Valovi Šibenika za ovu godinu su, gospodin Matej Barhanović i gospodin Matej Lisičar, djelatnik i vlasnik Centra ronjenja "Dolphine" s Bola na Braču:

 

 Foto: Facebook privatna arhiva

Oni su 24.rujna 2018. oko 13:00 u Hvarskom kanalu spasili dva ljudska života (dvojicu jedriličara na dasci), no na žalost nisu uspjeli spasiti mladu surfericu, Meksikanku Valeriju Valderramom Santos (25).
Iznenadno nevrijeme sa jakom burom koja je puhala na udare i preko 50 čv onemogućilo je surferima jedrenje te su pali u vodu, to je sa plaže primjetio Matej Lisičar koji se zajedno sa Matejom Barhanovićem uputio brodicom od 10m u spašavanje. Unesrećene su pronašli na sredini Hvarskog kanala na 1.5Nm od obale.

O silini mora i vjetra govore izbijeni prozori na deset metarskom brodu!

Inače bura te snage kad se obrušava s Vidove gore podigne morsku prašinu s velikom koncetracijom soli i vrlo je teško disati u tim uvjetima, gotovo nemoguće. Spasili su češkog i hrvatskog državljanina od po svemu sudeći sigurne smrti!

Ovom prilikom im se u ime JK Val, svih naših članova i jedriličara a i u svoje ime želim zahvalim na hrabrosti i smjelosti da su iako svjesni opasnosti za svoje život i imovinu krenuli u spašavanje i spasili dva ljudska života!

HVALA IM!

Zoran Lučić Luca

Back To Top